Strazbur odbio tužbe Srba prognanih iz Hrvatske!

S. MIŠLJENOVIĆ

26. 12. 2018. u 08:49

Sramna odluka Evropskog suda za ljudska prava koji ne štiti zahteve našoh sunarodnika oteranih sa svojih ognjišta. Puzigaća: Proterani više od 20 godina nemaju nikakva prava

Стразбур одбио тужбе Срба прогнаних из Хрватске!

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu Foto Nezavisne

EVROPSKI sud za ljudska prava u Strazburu odbio je desetak tužbi, koje su Srbi podneli protiv Hrvatske, zbog nemogućnosti ostvarivanja prava stečenih u toj državi.

Predsednik Udruženja radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća potvrdio je za "Novosti" da su Srbi izbegli iz Hrvatske poniženi i diskriminisani, da njihove tužbe protiv Hrvatske neprihvatljivim proglašava "sudija-pojedinac", i da se u obrazloženju navodi da na ovakvu odluku stranke nemaju pravo žalbe.

- Mi Srbi gubimo sve pravne bitke. I u Hrvatskoj i u Strazburu. Srbi su proterani i opljačkani od strane Hrvatske i već više od 20 godina nemaju nikakva prava pred sudovima u Hrvatskoj - ističe Puzigaća.

Ipak, najavljuje da će Udruženje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu podneti krivične prijave protiv "sudija-pojedinaca" koji su doneli ovakvu odluku.

- Izbegli Srbi iz Hrvatske razočarani su ovakvom odlukom Suda u Strazburu, jer proizilazi da ovaj sud ne želi da zaštiti ljudska prava Srba u Hrvatskoj i njihova stečena prava u toj zemlji kao što su radna, penzijska, imovinska, stanarska i druga prava - zaključio je Puzigaća.

On navodi da im Hrvatska duguje 190 miliona evra, na osnovu neisplaćenih penzija, ali i da Hrvatska duguje proteranim Srbima oko dve milijarde evra, na osnovu šteta na 50.000 srpskih kuća i stanova koji su mimo zakona u ratu oteti, zapaljeni i potuno uništeni.

Nikola Puzigaća Foto S. Mišljenović

- U Hrvatskoj je bilo i 15.000 predratnih penzionera kojima je isplata njihovog prihoda od stečenog prava jednostrano obustavljena u vremenu od prosečno 70 meseci i što im nikada nije isplaćena - kaže Puzigaća i dodaje da je preko 200.000 Srba proteranih iz Hrvatske, imalo pravo na prihod u postupku privatizacije po osnovu tekućeg i minulog rada, ali je Hrvatska sve odbila, donošenjem niza skandaloznih zakona.

Dalje kaže i da je čak za 50.000 srpskih porodica proteranih iz Hrvatske na nezakonito i na diskriminacijski način zabranjeno pravo na posed stana, tzv. stanarsko pravo, od strane Hrvatske.

- Preko 40.000 srpskih porodica ostalo je bez imovine, jer su miniranjem i paljenjem njihove kuće i okućnice trajno uništene. Oko 15.000 srpskih porodica iz Hrvatske, kojima kuće nisu srušene i zapaljene, ostale su bez imovine jer je njihova imovina date na privremeno besplatno korištenje licima lojalnim novoj ratnoj vlasti u Hrvatskoj - pojašnjava Puzigaća.

Udruženje radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske, sa državljanstvom BiH, predalo je u oktobru ove godine Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu 10 tužbi protiv Hrvatske zbog nemogućnosti ostvarivanja stečenih prava Srba u toj zemlji.

GUBITAK PRAVA

HRVATSKA je godinama unazad preko Ustavnog suda i drugih institucija nametnula na desetine zakona, kaže Puzigaća, kojim su ozakonili pljačku srpske imovine i zabranili povrat imovine proteranim Srbima.

- Svaki Srbin koji uđe u proces vraćanja imovine u Hrvatskoj i traži svoja prava u startu je izgubio pred pravosuđem Hrvatske - ističe Puzigaća.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

"JUNAK NA KVADRAT"

26.12.2018. 09:01

Ne zna se ko je gori...hrvati , šiptari ili ovi "pravednici" iz Strazbura. Fuj!

Tarabic

26.12.2018. 09:10

za koloniju poput srbije ne vaze pravila koja vazi za ostale. Al sto se zalite na strazbur kad nas sud 300 nemaca eugen ss divizije rehabilitovao. sta se zalite na strance kad nasa okupaciona vlast rehabilituje one koji su picali u kragujevac. Drzave banane u kojima je pljacka glavna ideja vodilja ne ocekujte nista dobro.

Dragan Nis

26.12.2018. 09:24

Nista novo Strazbur se okrenuo protiv Srba i Srbije i moj zahtev za povracaj 2 stana koje mi je nase pravosudje otelo po pravdi Boga je odbijen. Neka ih gospod Bog nagradi.

Pera Detlić

26.12.2018. 09:36

To ti je to eu pravda, ako si srbin nemaš nikakva prava, pogotovo ako se sporiš sa mesimcem eu hrvatskom, ustaše, brane ustaše, a naš vođa hrli u tu ustašku tvorevinu

Leka

26.12.2018. 09:49

lepo je tuziti njih ne da vidimo pravdu nego da svet vidi nepravdu i licemer zapadnog sveta

Ja

26.12.2018. 09:51

UVEK KASNIMO I TO POPRILIČNO.SAD KAD JE HRVATSKA U EU.MI POTEŽEMO TUŽBU PROTIV NJIHOVOG ČLANA ODNOSNO E.UNIJE.

I ADOLF HITLER JE IMAO TAKAV SUD

26.12.2018. 09:52

Nedaju oni svoje naciste, citaj ustase, nisu oni njih za badava ustolicili u EU.

OVO NIJE ZEZANJE

26.12.2018. 14:06

@I ADOLF HITLER JE IMAO TAKAV SUD - OVAKVE JE ODLUKE DONOSIO I HITLEROV SUD, u korist nacistickog rezima, da se oduzme imovina zidova, koje su mahom slali u konc-logore, odakle ih se 6.000.000 nije ni vratilo.

anaig

26.12.2018. 09:55

A Srbija vraca imovinu fasistickim monstrumima. "Sud vratio čast za 300 Hitlerovih jurišnika" Vecernje novosti 25/11/2018

bager

26.12.2018. 09:59

A Vucic i njegovi poslusnici i dalje zele i jurisaju u EU ,,da bi potvrdili sve nepravde i zlocine nad srbima

anaig

26.12.2018. 10:07

Monstruozno je ovo sudstvo kao i haski sud no samo je to dokaz da je tzv. svjetsko sudstvo korumpirano na najperverzniji nacin.

savo arizona

26.12.2018. 11:00

I ja sam jedan od mnogi Srba koji sam ostecen,iduce godine angazovacu Izraelskog advokata,Izraelci kao advokati su najjaci u tom smislu,uzimaju cetvrtinu od ostvarenog novca u slucaju.Samo treba pojedinacno praviti tuzbe a kolektivno neide.

неимени

26.12.2018. 11:15

ЕУ нема алтернативу. Србија је тако изгласала, па ви сад гледајте шта ћете.

Шоне

26.12.2018. 11:45

Још један доказ да нас евро багра не поштује и уствари мрзи,само то наши југоносталгичари ,"ујединитељи" то не виде, или раде у њиховом интересу.Само Србија, никако некакви региони ,заједнице и никако политички леш еу.Југоисточни део западног балкана југоисточне европе...блаблабла,болесно.Србски интереси на првом месту и ништа више,али то југоносталгичари на власти не желе и не разумеју.Било каква заједница титоистичко александровска не долази у обзир.

Нр

26.12.2018. 12:42

А ми њима враћамо све што траже. Рехабилитујемо СС припаднике.... благо речено, КАТАСТРОФА!

Bgd

26.12.2018. 13:52

Strazbur sramota čovečanstva tu dileme nema olos i bagra evrope.A druga stvar je ta sto ni jedna srbska drzava a ostalo ih je dve,nista ne preduzima diplomacki po ovom pitanju nego su svi ti nesrecni ljudi osudjeni na same sebe kao i do sada.Tu imovinu su takodje pogubili posto ih je pre toga drzava za koju su se borili debelo izdala.Zalosno ali istinito.A nama srbima sto bi rekao veliki patrijarh Pavle bice nam bolje kad budemo bolji.Ovo Bolji odnosi se u svakom pogledu.