REPUBLIKA Srpska je zauzela veoma jasan stav. Ne podržavamo aktivaciju MAP i tražimo od srpskih predstavnika u Savetu ministara da se ne bave tim pitanjem, jer oni dolaze iz Srpske i treba da poštuju njene stavove. Nedopustivo je da se vrši prenos imovine RS i tu smo poruku jasno poslali, kao što smo u vezi s pitanjem NATO kategorično ponovili stav, da o tom članstu u potpunosti pratimo Srbiju, poručila je predsednica RS Željka Cvijanović, nakon sastanka zvaničnika Srpske.

Ona je dodala da su učešćem na sastanku svi akteri pokazali jedinstvo i političku zrelost.

PROČITAJTE JOŠ: Dodik poručio Alijansi: Ne podržavam ulazak u NATO

Predsednica RS izjavila je da je stav Srpske u pogledu članstva u NATO i drugim eventualnim vojnim savezima neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze, sve do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi bila doneta konačna odluka o ovom pitanju.

Ona je naglasila da se ovim jasno ukazuje i na to da je referendum osnova za donošenje konačne odluke o pitanju članstva.

Inače, na sastanku je usvojeno 15 zaključaka. Jedan od njih je da Srpska ne podržava ulazak BiH u bilo koje vojne saveze, sve do konačnog određenja Srbije, kao potpi snice i garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

BEZ MEKTIĆA, ŠAROVIĆA I CRNATKA AKTUELNI srpski ministri u Savetu ministara BiH, ministar inostranih poslova Igor Crnadak, i ministri bezbednosti i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Dragan Mektić i Mirko Šarović nisu došli na sastanak.

Cvijanovićeva je istakla da rešenja sadržana u Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti, koju je NS RS usvojila 18. oktobra prošle godine, predstavljaju isključivi okvir za delovanje svih organa i institucija Srpske, izabranih predstavnika u institucijama BiH, i njenih predstavnika u međunarodnim organizacijama i forumima.

- Ovaj sastanak je bio veoma važan i pokazao je jedinstvo - rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

On je istakao da međunarodna zajednica ignoriše potrebe i zahteve RS i još jednom naglasio da je za Republiku Srpsku najbolje rešenje vojna neutralnost.