POLICIJSKA uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izveštaj protiv Z.B., J.O., H.O., E.K., M.P. i J.H. zbog osnovane sumnje da su počinili krivična dela - ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv čovečnosti, saopšteno je iz PU.

Prema nezvaničnim saznanjima, osumnjičeni su 18. septembra 1992. godine u jutarnjim časovima napali srpsko selo Izgori u opštini Gacko, i tom prilikom sa više hitaca ubili dvadesetdvogodišnju devojku srpske nacionalnosti, nakon čega su zapalili kuću Milivoja i Blagote Jankovića.

Pročitajte još - Uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločin na području Zvornika

Ovo je bila prva civilna žrtva na području istočne Hercegovine, a nezvanično, napad su izvršili pripadnici Fočanske brigade, koja je bila u sastavu tzv. armije BiH. Većina osoba koje se sumnjiče za te ratne zločine, žive na području grada Sarajeva.

- Prijavljena lica se sumnjiče da su kao pripadnici tzv. armije BiH, 18. septembra 1992. godine, za vreme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kršili pravila međunarodnog humanitarnog prava i prvenstveno odredbe Ženevske konvencije, na području opštine Gacko - rekla je Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje.

SEDAM PRIJAVA

U OVOJ godini Policijska uprava je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavila i sedam prijava zbog ratnog zločina protiv lica, zbog sumnje da su počinila navedena dela tokom 1992. godine na teritoriji opština Konjic i Čapljina.