NA Skupštini SDS, u subotu, 15. decembra, u Banjaluci biće raspisani redovni stranački izbori. Kako je potvrđeno "Novostima" iz više izvora u SDS, na sednici biće zatraženo izjašnjavanje i o poverenju predsedniku stranke Vukoti Govedarici. Potrebno je da jedan od delegata zatraži izjašnjavanje o poverenju i pristupiće se glasanju. Kako bi se izglasalo nepoverenje predsedniku SDS, potrebna je većina glasova od oko 400 delegata, koliko se očekuje da dođe na Skupštinu u Banjaluku.

Potpredsednik SDS Nedeljko Glamočak potvrdio je da će na Skupštini biti analizirani izborni rezultati i formirane komisije za raspisivanje redovnih stranačkih izbora.

Inače, juče se pojavila i informacija da je Mirko Šarović, najozbiljniji kandidat da preuzme funkciju predsednik SDS od Vukote Govedarice.

Šarović, koji je član Predsedništva SDS, rekao je da ne zna za dogovor da on preuzme lidersko mesto u stranci od Vukote Govedarice.

- Zaista ne znam za tako nešto - rekao je Šarović, i dodao da nema nikakvih informacija o tome.

Potpredsednik SDS Milovan Bjelica izjavio je da ne zna za dogovor da Mirko Šarović preuzme čelno mesto u stranci od Govedarice i dodao da, ukoliko dođe do promena na čelu SDS, ima više kandidata za to mesto.

- Ne verujem da će biti neke borbe oko te pozicije - rekao je Bjelica, podsetivši da se uz Šarovića za moguće naslednike Govedarice spominju i Mićo Mićić, Milan Miličević i još neki.

Govoreći o predstojećoj Skupštini SDS Bjelica je istakao da je stanje u stranci nezadovoljavajuće i da su rezultati na oktobarskim opštim izborima katastrofalni.

PROČITAJTE I:Govedarici se ljulja stolica

- Sigurno ćemo razgovarati o svim pitanjima u vezi sa stanjem u stranci - odlascima, isključenjima, finansijskoj situaciji - rekao je Milovan Bjelica.

Vukota Govedarica Foto SDS

On očekuje da će biti razgovora i o tome ko bi mogao biti prvi čovek stranke.

- Raspoloženje je da se imenuje vršilac dužnosti i da se formira tim koji će sprovesti redovne unutarstranačke izbore - naveo je Bjelica.

Prema njegovim rečima, u SDS je potrebno mnogo toga promeniti pre sprovođenja unutarstranačkih izbora.

- Ne može ovo aktuelno rukovodstvo stranke - potpredsednici, generalni sekretar, sprovesti unutarstranačke izbore, sigurno treba nešto uraditi - rekao je Bjelica.

Bjelica je precizirao da se zalaže da na Skupštini SDS svi, uključujući i njega, napuste svoje pozicije i da se usvoje privremena rešenja kako bi se izvršili izbori unutar stranke.

Foto SDS

ČLANSTVO SKUPŠTINE

UOČI održavanja stranačke skupštine Milovan Bjelica (na slici) ne zna koliko to telo ima članova.

- Znam da delegati Skupštine iz Doboja još nisu dobili poziv - dodao je Bjelica, podsećajući da su četiri, od ukupno 40 delegata iz Doboja isključeni iz stranke.

On je konstatovao da njih 36 ima puni legitimitet da prisustvuje Skupštini.