Električna kuvala za vodu, ventilatori, fenovi, dečje lutke i hodalice, te kacige za bicikle, predstavljaju samo deo uređaja i predmeta pojedinih proizvođača koji su ove godine u BiH okvalifikovani kao nesigurni.


Nakon što je objavljeno da su na tržištu BiH otkrivene igračke koje spadaju u grupu nesigurnih proizvoda, novinari portala InfoBijeljina istraživali su koje još predmete je Agencija za nadzor nad tržištem BiH ove godine označila kao rizične.


Utvrđeno je, na primer, da dečja hodalica "Robi Ebl - B400" predstavlja ozbiljan rizik od povreda za decu.


"Dečja hodalica nije stabilna i može se prevrnuti", pojasnili su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.


PROČITAJTE JOŠ: ŠOKANTNO OTKRIĆE U BIJELjINI: Gradska zdravstvena inspekcija pronašla dečje igračke opasne po zdravlje


Iz te agencije su otkrili da električno kuvalo za vodu "Mylong tip MY-1505" predstavlja rizik od požara i strujnog udara.


"Ulazna snaga je manja od minimalno dozvoljene u odnosu na nazivnu snagu. Uputstvo za upotrebu nije napisano na službenom jeziku Bosne i Hercegovine. Ispitivani uzorak nije propisno označen", saopštili su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.


I nekoliko vrsta fenova za kosu, kako je otkriveno, predstavlja opasnost od požara i strujnog udara.


"Fen za kosu Nova tip SWG670 predstavlja opasnost od požara i strujnog udara jer nema odgovarajuću klasu zaštite od električnog udara. Aparat nije propisno označen. Neodgovarajuća mu je zaštita od pristupa delovima pod naponom, a izmerena snaga je znatno manja od deklarisane. Površina poprečnog preseka provodnika je manja od minimalno dozvoljene", navode se kao nedostaci ovog aparata.


U opisu električnog ventilatora tip "YSj02-180" Agencija za nadzor nad tržištem BiH navela je, između ostalog, da mu je izmerena snaga mnogo veća od naznačene, kao i da je površina poprečnog preseka provodnika manja od minimalno dozvoljene.


U nesigurne proizvode pronađene na tržištu BiH uvrštena je i biciklistička kaciga "ROIG SWL 2177", jer, uz ostalo, stezni sistem nema dovoljnu čvrstoću.


"Taj proizvod predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i povreda", istakli su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.


U nesigurne proizvode ove godine uvrštene su i pojedine vrste trotineta, dečjih ogradica, dečjih lutaka, kao i produžnih kablova i slično.


(infobijeljina.com)