POTREBNO je doneti izmene Ustava po onim pitanjima u kojima nas godinama blokira Klub Bošnjaka u Veću naroda, a to je proglašenje glavnog grada Republike i ukidanje smrtne kazne. U svim izveštajima Saveta Evrope navodi se kako Republika Srpska nije ispunila uslov ukidanja smrtne kazne, a mi se suočavamo sa apsurdnom blokadom Kluba Bošnjaka, iako to pitanje ne zadire ni u čiji vitalni nacionalni interes. To je politika u kojoj se vrši zloupotreba instituta zaštite vitalnog nacionalnog interesa - kaže, u intervjuu za "Novosti", Nedeljko Čubrilović, predsednik Narodne skupštine RS.

* Da li će Bošnjaci prihvatiti izmene Ustava i ukidanje Veća naroda RS ili će ih blokirati?

- Bošnjački političari su nedavno izjavili da ne prihvataju promene Ustava i preispitivanje pozicije Veća naroda. Uzimajući u obzir njihove stavove, teško je očekivati, ali nije i nemoguće, da se obezbedi većina glasova u Klubu Bošnjaka. To je moguće ukoliko i oni shvate da treba da naš ustav uskladimo sa obavezama koje smo preuzeli kao članica Saveta Evrope.

* Kako ocenjujete opoziciju u Republici Srpskoj?

- Dobra opozicija je uvek korisna, jer ona je korektiv celog društva. Ali opozicija kakvu smo mi imali u prošlom sazivu to nije bila. Ona nije bila nikakav korektiv, nego je činila sve da uruši dignitet Narodne skupštine, pa čak i da fizički onemogući njeno funkcionisanje. To su prepoznali i građani, pa su na izborima pokazali svoj odnos prema opoziciji. Naravno, nije dobro da nema konstruktivne opozicije, ali ovakve kakvu smo mi imali, koja je opstruisala institucije i kriminalizovala celu Republiku, bolje da nema.


PROČITAJTE JOŠ - Čubrilović predsednik Skupštine RS


* Da li ste iznenađeni prelaskom "najglasnijeg" poslanika Dragana Čavića iz opozicije u poziciju?

- Za mene odavno u politici nema iznenađenja. Sve što je izgledalo kao nemoguće danas može da bude realnost.

* Koliko je loše za rad u NS što imamo "preletače" iz jednog tabora u drugi?

- Teško je voditi parlament u takvim okolnostima. Ali to je problem koji je jedino moguće rešiti na način da mandati ne pripadaju poslanicima, nego partijama. Po sadašnjem zakonu, poslanici su vlasnici svog mandata i, kao legalisti, mi moramo da poštujemo tu činjenicu.

Foto Tanjug

* Da li ste u kontaktu sa Markom Pavićem nakon što ste isključeni iz stranke?

- Nismo razgovarali posle toga. Siguran sam da je on na to pristao mnogo pre izbora. Zanimljivo je da je u javnosti kao razlog za tu odluku naveo da sam navodno ja učestvovao u smenama kadrova DNS, a sada je promenio razlog, pa izjavljuje da smo ja i troje poslanika isključeni iz partije jer sam na njihov predlog izabran za predsednika NS, a nije izabran narodni poslanik koji je bio predložen iz Prijedora.

Foto Tanjug

PROBLEM TAJKUNA

* ZAŠTO se problem tajkuna koji su ušli u DNS nije sasekao pre izbora?

- To pitanje postavio sam na sednici Predsedništva DNS pre izbora i od tog trenutka postao meta napada, koji se nisu smirili sve do odluke o isključenju. Tajkuni su posle moje izjave počeli da plaćaju novinske tekstove, u jeku predizborne kampanje iznosili su gnusne laži o meni i vodili prljavu kampanju. Pavić je to znao i nije učinio ništa da to zaustavi.