Završena restauracija fresaka na Tjentištu

S. MIŠLjENOVIĆ, R. MILOVIĆ

ponedeljak, 03. 12. 2018. u 07:15

Завршена рестаурација фресака на Тјентишту

Freskama vraćena umetnička lepota

Nakon više od šest meseci radova u Spomen-kući "Panorama" u nacionalnom parku "Sutjeska". Stručnjaci uspeli da udahnu novi život ovim delima

NAKON šest meseci rada završena je restauracije fresaka u Spomen-kući "Panorama". Zalaganjem NP "Sutjeska" i Republičkog zavoda za kulturno-istorijsko nasleđe, oštećenim freskama je prvi put u posleratnom periodu vraćena nekadašnja umetnička lepota, jer su arhitektonsko remek-delo. Zub vremena, vandalizam, ratni vihor, ljudski nemar ostavljali su svoje tragove na freskama poslednjih 25 godina. Zidno slikarstvo umnogome je uništila i vlaga.

Stručnjaci Zavoda su za pola godine obavili zahtevan posao i uspeli da udahnu novi život freskama koje prikazuju golgotu bitke na Sutjesci. Na projektu je pažljivo radila Vanja Šotra Dursun, konzervator restaurator nepokretnog kulturnog nasleđa, uz pomoć fočanskog slikara Njegoša Miletića.

Pročitajte još: Za Sutjesku 2.000.000 KM

Vrednost radova procenjena je na oko 100.000 dolara, ali je posao obavljen besplatno. NP "Sutjeska" obezbedio je materijal i smeštaj restauratorima, koji su sve obavili bez nadoknade.

- Velika zahvalnost ide ljudima iz Zavoda koji su omogućili da se ovo besplatno završi. Ova spomen-kuća u svom podrumu ima bioskopsku salu koja je zapaljena i uništena ranije, a koju planiramo da obnovimo, i tako zaokružimo obnovu celog memorijalnog kompleksa - izjavio je Dejan Pavlović, direktor NP "Sutjeska".

S druge strane Vanja Šotra Dursun, glavni restaurator fresaka u Spomen-kući, kaže da je bilo teško, ali da su uspeli i da je sve ispalo kako su i zamislili.

- Ima još posla, jer ovde treba da se saniraju krovni prozori i krovni pokrivač, pošto još ima vlage u temeljima i na krovu. Nadamo se da nećemo na ovome stati - pojasnila je Vanja.

Spomen-kuća na Tjentištu - Foto NP Sutjeska


Slobodan Nagradić, direktor Republičkog zavoda za kulturno-istorijsko nasleđe, smatra da je obnova unutrašnjosti Spomen-kuće na Tjentištu istorijski događaj.

Pročitajte još: Pročitajte još: Sanacija klizišta na Tjentištu - na proleće

- Ovo jeste istorijski događaj, jer je obnovljen istorijski spomenik. Prava je retkost na području RS da u jednom objektu imamo i vredan istorijski spomenik, koji svedoči o izuzetno značajnom događaju iz istorije za srpski narod i sve narode bivše Jugoslavije, a da istovremeno bude i značajno umetničko delo. Drago nam je što smo dali doprinos ovim radovima koji će biti vidljivi vekovima - izjavio je Nagradić.

Dejan Pavlović, direktor NP "Sutjeska"


SEĆANjE NA ŽRTVE

SPOMEN-KUĆA je izgrađena 1975. i zajedno sa centralnim spomenikom i spomen-kosturnicom čini memorijalni kompleks podignut 1973. godine u znak sećanja na stradanja i žrtve, kao i na proboj NOVJ tokom Pete ofanzive, poznatije kao bitka na Sutjesci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije