NEOBIČAN HOBI PENZIONERA IZ SRPCA: Antialkoholičar skuplja žestoka pića

Obrad NIKIČEVIĆ

25. 11. 2018. u 07:49

Radenko Lepir (66) iz Republike Srpske ima kolekciju 527 punih flaša, od šljive stare 30 godina, do nacionalnih pića

НЕОБИЧАН ХОБИ ПЕНЗИОНЕРА ИЗ СРПЦА: Антиалкохоличар скупља жестока пића

Radenko i Zdravka Lepir ispred kolekcije pića Foto O. N.

IMA bogatu kolekciju žestokih pića sa raznih strana sveta, a nikad u životu nije okusio kap alkohola. Radenko Lepir (66), koji je prošle godine otišao u penziju, sa suprugom Zdravkom živi u skromnom stanu u Ulici Mome Vidovića u Srpcu, u Republici Srpskoj, ali aktivno uživa u hobiju za koji nešto više znaju samo njegove komšije. Oni koji im dođu u goste, ostaju zadivljeni velikim brojem izloženih punih flaša žestokog pića na policama u hodniku i dnevnoj sobi.

- Odrastao sam u srbačkom selu Bajinci, na ušću Vrbasa u Savu, i iz svog detinjstva nosim sliku moga oca koji je volio da popije, a kada pređe meru bio je agresivan. Kako sam bio najstariji od četvoro dece, pokušavao sam da mu u trezvenom stanju objasnim kako ne valja to što radi, ali nije vredelo jer je po njegovim rečima to bilo jače od njega, da se toga ne može odreći i da moram biti pametan da ne pođem njegovim stopama - priča Radenko.

Tada se, kaže, zarekao da žestoko piće nikada neće okusiti. Održao je reč i tako pokazao čvrst karakter na način da ne proba a da sakuplja žestoka pića koja su nadohvat ruke.

- Imam 527 punih flaša pića, od domaće šljive stare 30 godina, do raznih viskija iz Amerike i nacionalnih pića iz Italije, Nemačke, Austrije, Švedske pa do Kine - ponosan je Radenko na svoju kolekciju.

Na svakoj flaši ima etiketa na kojoj piše od kada je i ko mu je poklonio. Najveća flaša je od pet litara visoka 85 centimetara i u njoj se nalazi šljivovica stara 25 godina.

Radenko sa bocom od pet litara šljivovice


Na Srđevdan, oženio je sina Radoslava (34) i izneo balon od 10 litara rakije stare 30 godina.

- Imam želju da prikupljam flaše dok kolekcija ne dostigne brojku 1.000 - kaže Radenko, i dodaje da su za čišćenje prašine sa boca zaduženi supruga, sin Radoslav i kćerka Sandra.

UNUCI ZNAJU

PONOSAN je Radenko na dva unuka koja je dobio od kćerke, ali je strahovao da onako maleni ne sruše boce koje tako ljubomorno čuva. Ali, i oni su shvatili koliko je dedi stalo do njih i u fazi su samo razgledanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

ScubaDiver

26.11.2018. 08:32

Лепа колекција за некога ко не пије. Ипак, питање је да ли би имао тако импозантну колекцију када би пио.