Ivo Andrić na muralu

M. KUSMUK

10. 11. 2018. u 12:33

Иво Андрић на муралу

Slavko Tuševljak, Foto M. K.

Mural strpljivo bojama oslikava akademski slikar iz Višegrada Jelenko Janjić a na inicijativu direktora Gradske galerije Slavka Tuševljaka

VELIKI betonski zid u naselju Garča u Višegradu ovih dana dobija potpuno novo lice, od sada će ga krasiti veliki mural, slika višegradske ćuprije, pored koje će stajati naš jedini nobelovac Ivo Andrić.

Mural strpljivo bojama oslikava akademski slikar iz Višegrada Jelenko Janjić a na inicijativu direktora Gradske galerije Slavka Tuševljaka.

Janjić kaže da ne želi da govori o svom radu jer će slika koja nastaje sama reći sve o sebi, a konačnu reč će dati oni koji se ispred nje zaustave.

Pročitajte još - Andriću mural u Havani

Sa druge strane, Slavko Tuševljak kaže da su murali hit u svetu jer oplemenjuju gradsko sivilo, pa se tako i rodila ideja da jedan ovakav mural stoji na ulazu u grad iz pravca Sarajeva, i trebalo bi da poželi dobrodošlicu onima koji dolaze u ovo turističko mesto.

- Opština Višegrad je prepoznala tu ideju i obezbedila sredstva, kako bismo mogli da realizujemo ovaj projekat. Za početak smo se opredelili za oslikavanje velikog zida koji je vidljiv na ulazu u Višegrad, a zatim ćemo polako ući i u sam grad - kaže Tuševljak.

Ideja je da se, pored ovog murala, oslika i grb Višegrada, dok će biti ispisani i neki od citata iz romana Ive Andrića.


PRVI NA TURBINAMA

JELENKO Janjić je prvi višegradski mural oslikao devedesetih godina prošlog veka u prostoru u kom se nalaze tri velike turbine Hidroelektrane u Višegradu, i bio je to prvi veći mural koji je urađen u ovom gradu.

Mural, koji Janjić ovih dana radi u naselju Garča, veličine je oko 200 kvadratnih metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije