LEKARI Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske, u saradnji sa abdominalnim hirurzima te ustanove, uspešno su izveli složen operativni zahvat i odstranili benigni tumor materice, težak oko 30 kilograma.

Pročitajte još: PODVIG LEKARA VMA: Uklonili redak tumor težak 25 kilograma

Pacijentkinja, srednje životne dobi, primetila je pre pet godina da joj raste trbuh, međutim tek početkom oktobra se javila lekaru.

Nakon urađene dijagnostike utvrđeno je postojanje tumorske mase koja je svojom veličinom ispunjavala celi trbuh, i to od male karlice do rebarnih lukova, navodi se u saopštenju iz UKC.

Pročitajte još: PODVIG SRPSKIH LEKARA: Bebi od 10 dana presađene rožnjače

- S obzirom na veličinu tumorske mase, operativni zahvat je podrazumevao multidisciplinarni hirurški pristup, saradnju ginekologa i abdominalnih hirurga, koji su se opredelili za hirurško odstranjivanje tumora. Operativni zahvat trajao je više od četiri časa, a završen je uspešno, iako je lokalizacija tumora bila komplikovana, jer se nalazio iza želuca, na glavi pankreasa i ispod jetre - navodi se u saopštenju ove ustanove.

Pacijentkinja se nakon urađene složene operacije uspešno oporavlja.

JOŠ JEDNA USPEŠNA OPERACIJA

SAMO dan pre, lekari Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju zajedno sa vaskularnim hirurzima UKC RS spasli su ruku pacijentu složenim hirurškim zahvatom prilikom kojeg je odstranjen tumor, kao i tumorom zahvaćeni segmenti arterija i živaca na levoj ruci.