KADA je pre dve decenije u jeku privatizacije ostala bez posla u banci Željka Kovačević iz Gradiške imala je sreće. Opredelila se za pčelarstvo. Razmišljajući kako i kuda dalje, ona je sedeći iza šaltera u jednoj gradiškoj banci spazila roj pčela na drvetu, samo pet metara dalje od nje. Pozvala je oca Iliju, iskusnog pčelara, i rekla za pčelinji roj. Kasnije se sve odvijalo kao na dobro režiranom filmu.

- Otac je došao i prihvatio pčelinji roj u trnki. Poklonio mi je to pčelinje društvo i to je bio moj pčelarski početak. Ubeđena sam da su mi te pčele promenile život i vratile nadu i optimizam. Ove godine sam obeležila jubilej, dvadeset godina uspešnog pčelarenja - kaže Željka.

Samo dve godine kasnije, Željka je proizvela više od 300 kilograma bagremovog meda i na velika vrata ušla u društvo pčelara. Otac joj je poklonio pčelarski pribor i dve prikolice sa većim broj praznih košnica.

PROČITAJTE JOŠ - Pčelarstvo - od hobija do profitabilnog zanimanja

- Nakon smrti oca i prestanka rada u banci bila sam primorana da krenem sa pčelarenjem. Nisam nimalo volela taj posao, ali sada sam sigurna da ću poput oca do kraja života biti uz pčele. Pčele su sada moja velika ljubav - kazuje Željka.

Željkine pčele stacionirane su u Brestovčini, prelepom mestu nadomak grada. Na specijalizovanom kamionu nalazi se šezdesetak društava. Tu je i dvadeset nukleusa. Tokom godine svoj pčelarski kamion premešta u područja uz reku Savu, Orubicu i Liman, ali i u Potkozarje i druga mesta.

- Moj cilj je da su mi pčele zdrave sa mladim maticama. Onda med teče kao u potocima. Badava je slaba društva voziti, tako je i u životu - poručuje Željka.

Željka Kovačević je novopečena penzionerka. Ali vreme ne provodi šetajući u parku, već u vlastitom pčelinjaku. Priseća se početaka pre dvadeset godina.

- Danas mladi ljudi i čitave porodice odlaze u inostranstvo. Evo, pčelarstvo svakome pruža veliku šansu. Spremna sam da budem mentor mladim ljudima, početnicima. Mnogo je proizvoda, med je primarni, ali tu je i propolis, polen, matična mleč, vosak - kaže Željka iz Brestovčine kod Gradiške, po mnogima jedna od najlepših domaćih pčelarki.

KVALITET I KONKURENCIJA

OVA pčelarka kaže da se ne plaši konkurencije, jer u ovoj branši kvalitet pobeđuje. Zbog toga je ponosna na svoje dve decenije pčelarenja, pomoću koga je kao samohrana majka nakon gubitka posla dvoje dece izvela na put. Ponosna je, kaže, i na brojne kupce iz cele BiH, na kolege pčelare sa kojima sarađuje. Pčelarstvom je počela da se bavi iz nužde, a sada je najveći zaljubljenik u pčele.