U PORTI Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Gornjem Crnjelovu kod Bijeljine u toku je izgradnja semberskog etno sela, s ciljem da se od zaborava sačuvaju stare kuće i prateći objekti koji su u prošlosti krasili seoska domaćinstva u Semberiji. Ovaj projekat realizuje Crkvena opština Gornje Crnjelovo i Kolo srpskih sestara "Sveta Angelina Srpska", uz blagosolov eparhije zvorničko-tuzlanske i veliku pomoć Rudnika i termoelektrane Ugljevik na čelu sa direktorom Đorđem Popovićem.

Pročitajte još: Koncesija za auto-put do Prijedora

- Izgradnja semberskog etno domaćinstva ima ogroman značaj za razvoj seoskog i verskog turizma u Semberiji i šire, za celu Republiku Srpsku, jer je ovo svojevrstan muzej na otvorenom. Zbog toga je RiTE Ugljevik, kao društveno odgovorno preduzeće, podržalo ovu inicijativu i veoma brzo smo od ideje došli u fazu realizacije. Cilj nam je da pre zime i loših klimatskih uslova u potpunosti bude preseljena i zaštićena prva kuća. Nadam se da će, kada sve bude završeno, u sembersko etno selo ovde u Crnjelovu rado dolaziti naši ljudi sa svih strana sveta, da se podsete na zavičaj i da vide gde i kako su živeli njihovi preci. Samim tim, to je velika prilika za Crnjelovo i Semberiju, da pored razvoja poljoprivrede, idemo i u pravcu razvoja seoskog i verskog turizma u ovom delu Republike Srpske - kaže Đorđe Popović.


Pročitajte još: Bijeljina: Bundeva na sto načina

Nada Zakić, predsednik Kola srpskih sestara "Sveta Angelina Srpska" iz Crnjelova, zahvalna je Đorđu Popoviću na svesrdnoj podršci u izgradnji semberskog etno domaćinstva.

- Najveća vrednost ovog projekta jeste očuvanje tradicionalnih vrednosti našeg naroda. Ideja je da ovo domaćinstvo sadrži sve ono što je činilo semberska domaćinstva u prošlosti, da sačuvamo od zaborava nekadašnji način života. Zahvalni smo RiTE Ugljevik i svim ostalim donatorima koji su prepoznali značaj ovog projekta - ističe Nada Zakić.

Prvu kuću koja se trenutno prebacuje u sembersko etno selo poklonio je Dragan Maksimović, dugogodišnji direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Gornjem Crnjelovu.

- Ponosan sam što na ovaj način mogu da doprinesem očuvanju naše tradicije. U svim našim selima ima mnogo vrijednih starina. Izgradnja semberskog etno domaćinstva je dobar način da sačuvamo od propadanja i zaborava to nasleđe, kaže Maksimović.

U Gornjem Crnjelovu se nadaju da će po završetku izgradnje, sembersko etno selo u Gornjem Crnjelovu privući mnogo posetilaca i postati značajna destinacija na turističkoj karti Republike Srpske.