Za Sutjesku 2.000.000 KM

S. MIŠLjENOVIĆ

ponedeljak, 01. 10. 2018. u 08:55

За Сутјеску 2.000.000 КМ

Novi izgled spomenika u NP “Sutjeska” - Foto NP "Sutjeska"

Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka na Tjentištu, o velikom projektu sanacije. U Dolini heroja polako se vraća prvobitan izgled grandioznog spomen-kompleksa

U DOLINI heroja na Tjentištu završena je sanacija klizišta i polako se vraća prvobitan izgled grandioznom spomeniku legendarnoj Bici na Sutjesci. Sanacija klizišta, koje se pokrenulo u februaru i pretilo uništavanju spomeniku, počela je polovinom juna nakon uredno provedene tenderske procedure.

Dejan Pavlović, direktor NP “Sutjeska”, kaže za “Novosti”, da je uspešno priveden kraju ozbiljan posao.

- Klizište se na ovom prostoru prvi put pokrenulo 1986. godine. Kako tada nije adekvatno urađeno, posle tri decenije usled obilnih kiša pokrenulo se novo, koje je uzgrozilo spomen-kompleks Bitke na Sutjesci. Zahvaljujući Vladi RS koja je obezbedila dva miliona maraka realizuje se kompletan projekat i sanacije klizišta i rekonstrukcije memorijalnog kompleksa.

Pročitajte još: Sanacija klizišta na Tjentištu - na proleće

On pojašnjava da se posao sanacije klizišta odvijao u otežanim uslovima, uz puno kišnih dana, ali zahvaljujući velikom angažmanu izvođača radova, priveden je kraju.

- Uradili smo i drugu i treću fazu, odnosno rekonstrukcija čitavog memorijalnog kompleksa. Postavljene su mermerne ploče ispod spomenika, zatim kompletan plato i stepenište su zamenjeni novim mermerom, stavljeni su novi odvod, i cevovodi su urađeni, drenaže, petnaest šahtova na dubini od osam metara, tako da sve poprima novi izgled - nabraja Pavlović.

Sanacija klizišta koštala je 927.000 maraka, a preostali deo sredstava biće namenjen za ostale dve faze rekonstrukcije. Pored navedenog, po prvi put posle rata u Dolini heroja restaurišu se freske u Spomen-kući, koje su skoro dve decenije propadale.

- Do kraja meseca trebalo bi da bude završena restauracija fresaka zahvaljujući našoj saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika i kulturno-istorijskog nasleđa RS. Ubrzo će biti otvoren i Muzej Bitke na Sutjesci, a po vrednosti eksponata biće jedna od najvrednijih zbirki na ovom području - kaže Pavlović.

Dejan Pavlović


Osim ovih projekata, u protekle dve godine NP “Sutjeska” potpuno je preporođen. Duž magistralnog puta Foča - Tjentište izgrađena je rasveta, prvi put posle više od dve decenije, obnovljeni su brojni putevi i objekti i zamenjena kompletna saobraćajna i turistička signalizacija. Podignute su moderne vile, izgrađen novi restoran, povećan smeštajni kapacitet, broj zaposlenih, a najviše je porastao broj turista na ovoj atraktivnoj destinaciji. Sve je to uticalo na to da ova sezona na Sutjesci bude najbolja u posleratnom periodu.

Pročitajte još: Suspendovano pet lovočuvara

- Rekordna sezona i najbolja koju smo do sada imali, jer nam je promet u ugostiteljstvu udvostručen u odnosu na lane. Više od 100.000 turista prošlo je kroz park ove godine, a oko 50.000 njih je namenski boravilo. Turisti dolaze iz svih krajeva sveta i, ono što je najvažnije, ponovo se vraćaju - kaže Pavlović, i dodaje da su planovi za 2019. godinu početak izgradnje ski-staze, gradnja Titove vile i rekonstrukcija upravne zgrade Parka, putem projekta energetske efikasnosti.

UBEDLjIVA POBEDA

DEJAN Pavlović, koji je i kandidat SNSD za Narodnu skupštinu RS, kaže da očekuje veliku pobedu SNSD na izborima, ali i ubedljivu pobedu kandidata SNSD Milorada Dodika i Željke Cvijanović!

SARADNjA SA BEOGRADOM

NA Tjentištu će uskoro, u okviru prekogranične saradnje NP “Sutjeska” i Šumarskog fakulteta iz Beograda, biti izgrađen savremeni naučnoistraživački centar za studente i naučnike šumarstva, poljoprivrede, biologije i ekologije. Putem projekta američke ambasade gradiće se planinarski dom u Suhoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Neso

01.10.2018. 11:18

Sve pohvale za vladu i presednika!!!!Gde su rezultati opozicije sta su oni napravili???????

milijan

02.10.2018. 07:52

@Neso - Tebi ovo 2 miliona nije cudno? Citav komplex sa zemljom i nanovo izgradjenim spomenikom nekosta toliko. Pitaj se sta su uradili, da se nisu ugradili svog predsjednika.

Miroslav

01.10.2018. 13:00

Bio sam 1990 pet dana, kada su dolazili najbolji učenici osmih razreda iz BiH... Da se više nikad ne dozvoli zaboravu, takvo mesto...