Gradiščane besplatno podučava poljskom jeziku

Boško Grgić

nedelja, 09. 09. 2018. u 06:45

Градишчане бесплатно подучава пољском језику

Vojtek Dinda - Foto B. Grgić

Mladi Poljak Vojtek Dinda, volonter u Gradiški, došao na originalnu ideju

VOJTEK Dinda, mladi poljski volonter, boraveći u Omladinskom centru "Most" u Gradiški došao je na originalnu ideju. Odlučio je da meštane grada na Savi besplatno nauči da govore poljski jezik. Razlozi za to su više nego praktični i realni.

- Posle ruskog, poljski je najčešće korišćen slavenski jezik u Evropi. U poljskom jeziku ima dosta sličnih ili čak istih reči kao u srpskom. Takođe, ekonomija u Poljskoj raste, i na tržištu rada u ponudi su poslovi koji zahtevaju poznavanje poljskog i vašeg jezika, tako da je i to dobra prilika za ljude iz Gradiške - istakao je Vojtek.

Pročitajte još: Gradiška: Za most na Savi 7 miliona evra

Ova svojevrsna škola poljskog jezika odvijaće se u naredna dva meseca. Zainteresovanih polaznika ima, pošto je u Gradiški nekoliko preduzeća čiji su vlasnici Poljaci. I poljska nacionalna manjina je među brojnijima u ovoj opštini, pa su to dovoljni razlozi za učenje ovog jezika.

- Cilj mi je da polaznici nauče bar osnove kako bi mogli da se sporazumeju kad otputuju u Poljsku, poslovno, turistički ili u okviru nekakvog takmičenja. Mislim da na ovaj način gradim svojevrstan most - rekao je Dinda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Бобан

09.09.2018. 10:10

Пољаци су дивни људи, визим често тамо и могу вам рећи да можемо да се угледамо на њих!!!