Veronauka opet u planu

N. RADIĆ

utorak, 04. 09. 2018. u 06:28

Веронаука опет у плану

U srednjim školama đaci dobijaju novi predmet

Novine u ovogodišnjem nastavnom programu za učenike

Prvo školsko zvono u ponedeljak se oglasilo u većini osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, a u klupe je selo 90.000 osnovaca i više od 36.000 srednjoškolaca.

Ministar prosvete i kulture RS Dane Malešević rekao je da su škole u RS spremne za početak nove školske godine, te apelovao na nastavnike i rukovodstva obrazovnih ustanova u kojima su još u toku građevinski radovi da se prvenstveno vodi računa o bezbednosti učenika.

- Kada su u pitanju prvi i drugi razred osnovne škole, više od milion maraka je u budžetu izdvojeno za besplatne udžbenike. Za sve učenike koji putuju dalje od četiri kilometra do škole obezbeđen je prevoz, za šta se godišnje izdvaja oko 4,5 miliona KM - rekao je Malešević.

Malešević je dodao da je u protekle četiri godine u obrazovanje uloženo više od 90 miliona KM.

PROČITAJTE JOŠ - Veronauka bliža deci

Od ove školske godine u nastavni program istorije za deveti razred osnovne škole i treći i četvrti razred gimnazije uveden je sadržaj koji se odnosi na period proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Novina ove godine je i uvođenje veronauke u srednje škole - ističe Malešević.

Ministar je podvukao da će veronauka biti uvođena postepeno od prvog razreda srednje škole ove godine, s tim da je učenicima ponuđena alternativa, a to je u prvoj i drugoj godini kultura religije, a u trećoj i četvrtoj godini etika.

ĆIRILICA

GOVOREĆI o najavljenom zakonu, kojim bi ćirilica postala glavno pismo u RS, Malešević je rekao da srpski jezik i ćirilica predstavljaju osnov srpskog nacionalnog identiteta, te da bi njihova zaštita trebalo da bude glavni cilj i zadatak jezičke politike RS.


Komentari (2)

Penzioner

04.09.2018. 10:05

"Šta će nama veronauka"? Mnogi su od vere napravili sprdnju , od slave lakrdiju sa novokomponovanom muzikom i bahanalijama) , od nauke biznis (kupovina diploma, doktorata) Nama ljudi treba usrana motka.