OD formiranja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, proces traženja nestalih Srba u potpunosti zanemaren zbog čega će institucije Republike Srpske nakon oktobarskih izbora pokrenuti inicijativu za ukidanje ovog instituta.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da će Republički centar zajedno sa Organizacijom porodica zarobljenih, poginulih i nestalih civila RS, uz konsultacije sa drugim nevladinim organizacijama, nakon formiranja nove vlasti na nivou BiH pokrenuti pitanje ukidanja Instituta za nestala lica BiH.

Pročitajte još: RS: Nema podrške bez punog imena nestalih

On je naglasio da ovakav institut za nestala lica BiH ne treba nikome, a posebno ne Srbima, jer je u potpunosti zanemareno traženje lica srpske nacionalnosti, te da se procesom traženja nestalih trebaju baviti entiteti, kako je ranije i bilo.

On podseća da Institut za nestala lica BiH nije formirao centralnu evidenciju nestalih (CEN) u BiH do 1. januara 2009. godine, već je uspostavljena na način da falsifikuje istoriju i da lažno prikazuju stradanje u Srebrenici.- Institut za nestala lica BiH ne želi da se bavi statusom i okolnostima nestanka lica, a Zakonom o nestalim licima BiH je i definisano da se CEN formira na osnovu ovoga - izjavio je Kojić.

Kako je Kojić naveo, za prvih šest meseci ove godine identifikovano je šest lica srpske nacionalnosti, dok je u prošloj godini identifikovano svega 13 Srba.

Kojić je istakao da su dodatni problemi u vezi sa ovim procesom i što se u potpunosti ignorišu institucije Republike Srpske, jer u Institutu smatraju da je ova nadležnost prenesena na nivo BiH i da niko u Srpskoj nema pravo da se bavi ovim pitanjem.

- Institut za nestala lica BiH isključivo se bavi Srebrenicom i traže nestala lica bošnjačke nacionalnosti, dok nestale Srbe u potpunosti zanemaruju - rekao je Kojić i dodao da potpunu kontrolu nad procesom traženja u BiH ima Međunarodna komisija za nestala lica.

Mudžahedinski logor kod Zavidovića

Govoreći o stradanju Srba na Ozrenu u proteklom ratu, Kojić kaže da se 410 zarobljenih Srba vodi kao nestalo, dok se još na tom području traži 126 nestalih Srba.

- Republika Srpska na tom prostoru ne traži nestale, već sakrivene, zato što je 1997. godine federalna Komisija za traženje nestalih lica ponudila Komisiji za nestala lica Republike Srpske lokacije nestalih Srba na Ozrenu i Vozući, a da zauzvrat dobiju podatke o nestalim Bošnjacima u Srebrenici - rekao je Kojić.

Pročitajte još: Još traje potraga za 1.662 Srba

Zdravko Jorgić, otac nestalog borca Vojske Republike Srpske Dalibora Jorgića na Ozrenu, izjavio je novinarima u Banjaluci da je poznato gde su zarobljena 54 borca iz grupe "Gostović", gde su dovedeni i na koji način su ubijeni.- Srpski vojnici koji su se živi predali ubijeni su na najsvirepiji način, vezane su im ruke i noge, ali je došlo naređenje od muslimanskog komandanta Sakiba Mahmuljina da se svi pobiju i odsečene su im glave - rekao je Jorgić i istakao da je masovna grobnica sa telima ubijenih srpskih vojnika među kojima je njegov sin izmeštena na nepoznatu lokaciju, ističući da institucije Republike Srpske treba nešto da urade u ovom slučaju, jer on ne veruje u rad Suda i Tužilaštva BiH.

LOKACIJE GROBNICA

Kojić je podsetio da je Republika Srpska 2004. godine dala Federalnoj komisiji za nestala lica 32 lokacije grobnica, dok nasuprot tome oni nikada Republici Srpskoj nisu dali podatke o nestalim Srbima na Ozrenu i u Sarajevu.