NA Trgu slobode u Rudom, juče oko osam časova putnici iz desetak sela opštine Rudo na putu ka Regionalnom medecinskom centru u Foči, na redovnoj liniji "Balkan-transa" ostali su bez prevoza. Autobus u vlasništvu Esada Stroila iz Priboja zaplenili su sudski izvršitelji.


PROČITAJTE JOŠ:
U blizini kuće načelnika MUP RS aktivirana eksplozivna naprava

Tako su putnici, a uglavnom su to ljudi koji idu na lekarske preglede ili u posetu bolesnicima u Foču, zaustavljeni u Rudom. Njih je po Zakonu o parničnom postupku iz autobusa udaljio sudski izvršilac i predstavnik Pravobranilaštva iz Foče, a na osnovu tužbenog zahteva Opštine Rudo zbog neizmirenog duga "Balkan-transa" u iznosu od 142.000 maraka.

Umesto autobusom, koji na ovoj liniji redovo saobraća od 2009. godine, putnici su ka Foči otpremljeni vozilima iz opštinskog parking-servisa i taksijima, a o trošku opštinskog budžeta.

- Kredit od 200.000 maraka iz revolving fonda Opštine Rudo, za kupovinu autobusa i poljoprivrednih mašina su podigli bivši vlasnici "Balkan-transa" Zoran Ikonić i Milan Radišić. Kako kaže Esad Stroil, vlasnik "Balkan-

-transa", izmanipulisan je, jer mu nisu u celosti predočeni neki podaci iz kredita bivših vlasnika. Ali, kako ističe Stroil, nije smelo doći do "hapšenja" autobusa u Rudom, jer je Viši privredni sud u Banjaluci, svojim rešenjem uvažio žalbu, kojom je ukinuo odluku Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu.

Građane će prevoziti kombi

- Da sve bude još tragikomičnije, "Balkan-trans" i Opština Rudo, po pozivu Okružnog privrednog suda iz Istočnog Sarajeva, treba danas (četvrtak) da se javimo na raspravu o izmirenju njihovog duga od 142.000 maraka i mojoj protivtužbi od 257.496 maraka. Videće se ko kome duguje, a ovo je juče bio skandal na Trgu slobode u Rudom - kaže Stroil, koji je sve do pre dve godine obavljao i prevoz učenika na teritoriji Rudog u jednom smeru, a promenom opštinske vlasti izgubio je tu privilegije.


PROČITAJTE JOŠ:
Anketni odbor: Sumnja se da je David ubijen

SAMI VOZE

U opštinskoj upravi su nam rekli da će do iznalaženja zakonskog rešenja, putnike i lakše bolesnike, sa uputama ovdašnjih lekara, u Foču voziti kako se snađu, - svojim vozilima ili uz plaćanje taksi usluga.

Nema sumnje da će i to biti, dodatni sudski proces, jer Opština tereti "Balkan-trans" i za neizmirivanje kirije za iznajmljeni poslovni prostor u bivšoj železničkoj stanici u Rudom, a predmet se još nalazi na sudu.