NOVA PRAVILA U OSNOVNIM ŠKOLAMA U RS: Nastava bez farmerki i pirsinga!

N. Š. RADIĆ

19. 04. 2018. u 12:41

НОВА ПРАВИЛА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА У РС: Настава без фармерки и пирсинга!

Uskoro promene oblačenja u školama

U proceduri donošenje etičkog kodeksa za nastavnike i učenike osnovnih škola u Srpskoj. Biće zabranjeno i upadljivo šminkanje, nošenje uske, kratke i izazovne odeće

USKORO u osnovnim školama u Republici Srpskoj, učenici više neće moći nositi farmerke, kao ni pirsinge, minđuše u nosu, obrvama ili usnama. Takođe, biće zabranjeno i upadljivo šminkanje na licu i noktima, nošenje uske, kratke i izazovne odeće po školskim hodnicima - samo su neke od smernica koje stoje u etičkom kodeksu za nastavnike i učenike osnovnih škola Republike Srpske, a koje je iniciralo Ministarstvo prosvete i kulture.

- U proceduri je donošenje etičkog kodeksa za nastavnike i učenike osnovnih škola u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju - potvrdili su za "Novosti" iz resornog ministarstva.

Predsednik Aktiva osnovnih škola Banjaluke Miroslav Popržen istakao je za "Novosti" da je svakako poželjno pod zakonske okvire staviti kodeks čijom primenom će se urediti oblačenje ali i ponašanje kako nastavnika tako i učenika, ali da je u tom smislu neophodna i podrška roditelja.

- Određenog kodeksa ponašanja pridržavali su se i do sada nastavnici, a od sada bi trebalo da ga se pridržavaju i učenici.

PROČITAJTE JOŠ - Minići višak u učionici

NASTAVNICI ZA PRIMER ALEKSANDAR Milić naglašava da je najvažnija stvar u formiranju odnosa učenika i nastavnika prema nastavi prevencija određenih devijacija. - Uvek imam potrebe da primarno govorim o prevenciji poremećaja i traumatizacija u školi, i ako bi mi samo mantilima ili generalno nametanjem određenog kodeksa samo u tom smislu nastojali suzbiti njihove dublje probleme, "ugušili" bi njihovu kreativnost, njihovo zdravlje, ponašanje. Dakle, radije bih istakao kodeks ponašanja, pa i oblačenja kod nastavnika, da budu skladni, kulturni, lepo obučeni jer su im oni primarna figura koju imaju za primer u ponašanju i oblačenju - naglasio je Milić.

Činjenica je da nošenje farmerki u školama, na nastavi, nije najveći problem u prosveti, postoje mnogo značajnije stvari koje bi trebalo rešiti, ali svakako podržavam svaku inicijativu resornog ministarstva da se i ponašanje, odnosno oblačenje učenika stavi u određene okvire, odnosno, prilagodi Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju - rekao je Popržen naglasivši da je i lično kada je bio nastavnik vraćao sa časova neprimereno obučene učenike i učenice.

Popržen je rekao da je Osnovna škola "Sveti Sava" u kojoj je direktor već održala nastavničko veće na kojem je razmatran novi predlog i da se čeka njegova primena.

- Što se tiče nas, mi smo spremni već danas primeniti kodeks, odrediti i mere sankcionisanja, ali očekujemo i podršku roditelja - dodao je Popržen.

Banjalučki psiholog Aleksandar Milić ističe da podržava svaki novi kodeks ili pravilo koje će doprineti kvalitetu odnosa učenika i nastavnika prema nastavi, ali samo ukoliko je u vaspitno-pedagoške svrhe.

- Podržavam ideju, ali ukoliko ima isključivo vaspitno-pedagoški karakter i ukoliko neće prouzrokovati određene vrste traumatizacija kod dece koja još formiraju svoje ličnosti pa i stil oblačenja. Što se tiče pirsinga, oblačenja to treba povezati sa eventualnim poremećajem u ponašanju i reagovanju, ali ako je osoba funkcionalna u učenju, radu, kreativna, sportski aktivna, nema upadljivosti, nema odstupanja, nema simptoma poremećaja onda se može na blag način, svakako vaspitno delovati na ukus kod ljudi, kodeks nije neophodan - naglašava Milić. - Razumna osoba u načelu će i sama prihvatiti šta ide u skladu sa pomenutim stilom života, a šta ne.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Jelisaveta

19.04.2018. 15:41

A što farmerke., pa to je osnovni deo svake garderobe i može vrlo lepo da izgleda ako nisu poderane. Koliko godina ima ta osoba kome farmerke smetaju!? Zar to nije preterano?

Derventa

19.04.2018. 17:07

@Jelisaveta - I ja se isto zapitah. Farmerke su standardni dio svačije garderobe, šta je tu sporno?!