Darko Ćulum: Policiji i dalje veruju!

O. MATAVULJ

04. 04. 2018. u 12:02

Darko Ćulum, prvi čovek MUP Republike Srpske, govori za "Novosti". Poslednje ankete pokazuju da građani podržavaju organe reda RS

Дарко Ћулум: Полицији и даље верују!

foto O.Matavulj

STVARNI sigurnosni problemi u BiH se prikrivaju, dok se svaki događaj ili incident koristi kako bi se prikazalo da je u Republici Srpskoj stanje bezbednosti narušeno. To rade obaveštajne službe, čiji je cilj destabilizacija i urušavanje RS, tvrdi u intervjuu za "Novosti" direktor Policije RS Darko Ćulum.

- U RS ne postoje paravojne ili parapolicijske organizacije, a opremanje i naoružavanje policije, kao i otvaranje Centra za obuku su potreba. Tu ćemo moći da obučavamo sve policijske službenike, od specijalaca, pa do opšte i saobraćajne policije. Potrebno je da se obuka radi u kontinuitetu i na tome će raditi naši ljudi. Nema nikakavih Rusa, ali postoje programi u kojima radimo sa Amerikancima.

* Da li zbog nabavke 2.500 pušaka ima mesta zabrinutosti o kojoj pišu mediji zapadnih zemalja?

- Nema! Nedavno sam pričao sa službenikom američke ambasade i pitao ga da li tamo svaki policajac ima pušku i pištolj i odgovorio je, naravno, da ima. I ne samo to. Ima i pancir, suzavac... Zašto je onda problem kad policija RS nabavlja puške da se može braniti? I to neće pušku imati svaki policajac, već svaki drugi-treći. Žalosno je što imamo oružje staro po 40 godina.

* Utisak je da zbog slučaja smrti Davida Dragičevića javnost ne veruje policiji?

- Ne bih rekao da nam ne veruje, jer sprovedene ankete pokazuju suprotno, odnosno da se policiji najviše veruje. Jedan ili dva događaja ne mogu da poremete to poverenje, niti se na osnovu njih može ceniti sveukupno stanje bezbednosti. Naši parametri ukazuju na to da je konstatan pad teških krivičnih dela.

* Ali narod se okuplja na trgovima, a na društvenim mrežama grupa "Pravda za Davida" ima preko 60.000 članova?

- Normalno je da građani podržavaju porodicu koja je doživela tragediju. Ali postoje i oni koji tragediju koriste za ostvarivanje nekih ciljeva. Tu posebno mislim na društvene mreže i pojavu svih onih laži.

Mene su doveli u vezu i tvrdili da su pojedina lica iz tog slučaja moji bratići, a nismo rodbina, što znaju i Davidovi roditelji. Na društvenim mrežama su se čak i neke obaveštajne službe uključile u kreiranje informacija. To mi je potvrđeno iz jedne službe, a potvrđuju i naši eksperti sa visokotehnološkog kriminaliteta.

* Koje službe?

- Zapadne. Ovde se od jednog događaja pokušava napraviti bezbednosni problem u RS, a ne komentarišu stvarnu opasnost i rizik u BiH.

* A to je?

- Terorizam, sve veća radikalizacija, selafijsko-vehabijski pokret, paradžemati, prisustvo pripadnika El mudžahida koji su promenili identitet, a koji rade i šire svoju ideologiju. Bilal Bosnić, gde god dođe u zatvor, vrbuje 30 zatvorenika za svoju ideologiju. U BiH se ne radi deradikalizacija niti socijalizacija tih ljudi, i plan EU i SAD je da u to ulože 20 miliona evra.

* Ima li opasnosti od terorizma?

- Naravno da ima. Pojedini bezbednjaci tvrde da nema, a malo-malo pa nekog opasnog teroristu izručimo Americi ili su zainteresovani za neke ljude i povratnike sa stranih ratišta. Veliki problem u BiH je kupovina srpske zemlje na međuentitetskoj liniji, pogotovo na pravcu zelene transverzale, i promena strukture stanovništa u BiH. Možda je to princip Kosova? Da li nas to čeka? O tome niko ne priča po društvenim mrežama.

"SLUČAJ DRAGIČEVIĆ"

* Da li je slučaj smrti Davida Dragičevića i dalje otvoren?

- POLICIJA i tužilaštvo čine sve da se taj slučaj u potpunosti rasvetli. Tužilaštvo na raspolaganju ima tim inspektora i nadam se da će u potpunosti utvrditi okolnosti pod kojima je on završio u reci Crkveni.

Ispitana su sva lica koja su pominjana u ovom slučaju, a neke izjave su uzimane po dva-tri puta. Veliki broj lica je poligrafski testiran, a i danas se radi na određenim detaljima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Srbin Iz Republike Srpske

04.04.2018. 13:25

Policija Republike Sprske je privatna policija vlasti i to ne ove vec bilo koje korumpirani neobrazovani s velikom povezanosti sa kriminalom cast izuzetcima kojih ima u svakoj stanici.

maya

04.04.2018. 13:46

Какви су то патолози који не могу да утврде вријеме смрти? Ч

Republika Srpska

04.04.2018. 15:54

Samo se ti tješi, Ćulume. Zbog ovog što ste uradili Davidu i njegovim roditeljima, niko vam ništa više ne vjeruje. Čak ni vaši.

wz20s

04.04.2018. 17:03

Apsolutna laz da neko u RS vjeruje u policiji. Pa 10ak godina nista od mafije, kriminala nisu rijesili. Nista!