ALARMANTNO stanje u Srpskoj kada je reč o migracijama, odnosno činjenica da je u poslednje četiri godine ovaj entitet napustilo čak 70.000 ljudi, pretežno mladih, radno sposobnih, nateralo je predstavnike opozicije i vlasti da se slože i zajedno sednu za sto kako bi zajedničkim delovanjem pronašli neophodna rešenja.

Predstavnici Udruženja građana "Restart Srpska" inicirali su ideju o zajedničkom delovanju, odnosno zatražili posebnu sednicu NS RS na kojoj bi se raspravljalo o problemu odlaska građana u inostranstvo.


PROČITAJTE JOŠ:
Gradiška: Za most na Savi 7 miliona evra

- Činjenica je da nam iz dana u dan odlaze radno sposobni ljudi, pa smo odlučili da pozovemo i predstavnike vlasti i opozicije i da održimo posebnu sednicu, na kojoj ćemo pokušati da nađemo odgovore ali i modele kako da promenimo to poražavajuće stanje. Zahtev za održavanje posebne sednice najverovatnije ćemo podneti danas ili sutra - rekao je predsednik "Restart Srpske" Stefan Blagić.

On je istakao da će sednica biti formalan početak pregovora i nada se da će se zajedničkim delovanjem naći dugoročna rešenja.

- Verujem da ćemo se ozbiljno pozabaviti problematikom migracija ali i generalno lošom ekonomskom situacijom u RS, koja na kraju krajeva, i jeste uzrok intenzivnog odlaska radno aktivnog stanovništva - dodaje Blagić.

Potpredsednik NS RS Nenad Stevandić mišljenja je da je posebna sednica ovog tela, a u korist traženja modela za zaustavljanje loše demografske slike RS koristan predlog i da se nada konstruktivnoj razmeni mišljenja.

- Održavanje sednice ima smisla samo ukoliko budemo izbegli političke razlike. Ovo je problem koji se mora studiozno rešavati uz analizu i konkretne poteze. Treba da se pozabavimo i time koji nam profili najčešće odlaze - rekao je Stevandić.


PROČITAJTE JOŠ:
Utajili 940.000 maraka poreza

Loša usklađenost tržišta rada i sistema obrazovanja u Srpskoj dovela je do toga da je u Zavodu za zapošljavanje trenutno 114.357 nezaposlenih. Dodatno zabrinjava činjenica da Srpsku sve češće napuštaju i zaposlena lica. Razlog su, pre svega, niske zarade i činjenica da mnogi, iako godinama rade, nisu prijavljeni.

Predstavnici Udruženja "Restart Srpska"

ZA ISTI POSAO TRIPUT BOLjE PLAĆEN

MEĐU onima koji su napustili RS je i Đorđe K. iz Banjaluke (32) koji je zbog mizernih primanja napustio posao u Hitnoj pomoći u Banjaluci i otišao u Nemačku.

- U Nemačkoj živim već godinu dana, radim kao medicinski tehničar i samo ću reći da od jedne plate supruga i ja izmirimo sve račune, a pošaljemo novac i roditeljima, i ostane nam za život. Za isti posao u Srpskoj jedva sam mogao da platim račune - rekao je naš sagovornik.