Mirovnjaci iz BiH zapeli u Zagrebu

O. MATAVULj

07. 03. 2018. u 19:41

Мировњаци из БиХ запели у Загребу

Foto OS BiH

Oružane snage BiH posle sedam dana čekanja u prestonici Hrvatske u sredu otišle u mirovnu misiju. Umesto u avganistanskoj bazi, kontingent od 45 vojnika bio u Zagrebu

PRIPADNICI Oružanih snaga BiH, koji su nedavno upućeni u mirovnu misiju u Avganistan, umesto u vojnoj bazi prvih sedam dana misije proveli su u Zagrebu gde su "zapeli" čekajući na prevoz.

Kako je "Novostima" potvrđeno u Ministarstvu odbrane BiH kontingent od 45 vojnika Oružanih snaga BiH sedam dana je čamio čekajući u prestonici Hrvatske jer od Sjedinjenih Američkih Država nisu dobili odobrenje da polete za Kabul.

- Bezbednosna procena iz SAD je bila da se sačeka. Dok Amerikanci nisu dali zeleno svetlo naš kontingent vojnika je u Zagrebu čekao danima. Očigledno je trenutak bio problematičan, bar je takva bila procena iz SAD - kaže dobro obavešteni izvor iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

On pojašnjava da vojnici nisu bili na ulici u Zagrebu, već da su svi imali adekvatan smeštaj i uslove. Da su vojnici danima čekali na odlazak u misiju "Novostima" je potvrdio i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-major Senad Mašović, koji nije želeo da precizira zašto se čekalo toliko dugo.

PROČITAJTE JOŠ - Mirovnjacima plata 7.000 KM

- Nije ispao nikakav problem, već je do administrativnog povezivanja. Vojnici su se u sredu u poslepodnevnim časovima ukrcali na avion i krenuli su prema svom odredištu u Avganistanu - rekao je Mašović, navodeći da je dobio i fotografije koje to potvrđuju.

On je precizirao da su u mirovnu misiju u Avganistan otišli podofciri OS BiH koji, po formatu A5, učestvuju u takozvanom Rezolt suport programu.

- Sve je rađeno u skladu sa administrativnim i sigurnosnim planom američko-jadranske inicijative u kojoj pored Bosne i Hercegovine, učestvuju Albanija, Makedonija, Crna Gora i drugi. Ispoštovano je sve što je definisano u procedurama i nije bilo nikakvih propusta - istakao je Mašović.

PROCENA Senad Mašović, general-major

On pojašnjava da je planom predviđeno da se svi vojnici, koji učestvuju u programu, okupe na jednoj lokaciji, sa koje zajednički odlaze u mirovnu misiju.


NISU UPOZNATI

"NOVOSTI" su kontaktirale sa Predsedništvom BiH, kao vrhovnog komadanta Oružanih snaga, da bi proverili da li su upoznati da kontingent, koji ide u mirovnu misiju u Avganistan još nije otputovao i da je zadržan sedam dana u Zagrebu.

- Nismo upoznati sa ovom informacijom - saopšteno je u Predsedništvu BiH.AMERIKA PLAĆA TROŠKOVE

GENERALMAJOR Senad Mašović kaže da nijedan dan, koji su pripadnci OS BiH proveli u Zagrebu, nije pao na teret građana, odnosno poreskih obveznika BiH.

- Radi se o aktivnostima koje su pokrivene u skladu sa programom, a koji pokrivaju Sjedinjene Američke Države, a ne građani BiH ili Ministarstvo odbrane BiH - istakao je Mašović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

BOGDAN

08.03.2018. 04:50

A ZASTO SVE TROSKOVE PLAKAJU IMPERIJALISTI.I STO OVE BALIJE TRAZE U AVGANISTAN.

vili

09.03.2018. 23:27

@BOGDAN - Covjece u kom vremenu Vi zivite.Armija BiH nije jedno-nacionalna.Cak I u ratu nije takva bila.

To vam je ta BRZA INTERVENTNA JEDINICA

09.03.2018. 09:46

UZDANICA NATO-a. Znaju ameri da je Bosna puna talibana, mislili su da im ovi idu u pojacanje.