OKRUŽNI sud u Banjaluci osudio je pedofila B. A. (43), iz okoline tog grada, na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja 11-godišnje rođake.

U sudu navode da je B. A. oglašen krivim za krivično delo polno nasilje nad detetom, za koje je Krivičnim zakonom RS zaprećena kazna od najmanje pet godina zatvora.

- Pored kazne zatvora, optuženom se izriče i bezbednosna mera zabrane približavanja i komunikacije sa žrtvom u trajanju od tri godine od pravosnažnosti presude, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u trajanje ove mere - saopštio je banjalučki Okružni sud.


PROČITAJTE JOŠ:
Lejla Rešić za „Novosti“: Zaustavljeno nezakonito zapošljavanje

Kako saznaju “Novosti”, radi se o stricu 11-godišnje žrtve, koji je uhapšen krajem juna prošle godine, a tokom kriminalističke obrade je priznao zlostavljanje rođake. Monstrum je otkriven zahvaljujući školi koju devojčica pohađa, i to nakon što se devojčica poverila jednoj od nastavnica i požalila se da je stric zlostavlja. Šokirana nastavnica alarmirala je sve nadležne službe.

Pokrenuta je istraga, i uz pomoć socijalnih radnika, psihologa i drugih stručnih lica žrtva je ispričala kroz kakav pakao je prolazila, navodeći da se zlostavljanje odvijalo u njenoj kući, u koju je stric navraćao dok su joj roditelji bili odsutni.

U izrečenu kaznu optuženom B. A. uračunato je vreme provedeno u pritvoru od 23. juna do 6. septembra prošle godine, a tokom postupka se branio sa slobode.


PROČITAJTE JOŠ:
SAJ MUP RS: Ribić "odstupio"

ZAŠTITA ŽRTVE

ZBOG zaštite žrtve i osetljivosti celog slučaja suđenje u ovom predmetu je bilo zatvoreno za javnost. Iz istih razloga detalji presude javnosti nisu dostupni.