Bilećanin učestvovao u otmici

O. MATAVULj

27. 01. 2018. u 09:42

Билећанин учествовао у отмици

Bjelica prilikom privođenja

Proces protiv grupe Miljana Vujovića koji se sumnjiči za ubistvo. Gavrilu Bjelici godina zatvora. Žrtva Petar Bajčetić

GAVRILO Bjelica (50) iz Bileće osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na godinu dana zatvora, jer je bio član zločinačkog udruženja Miljana Vujovića, koji je više od godinu dana u bekstvu.

Bjelica je prema presudi zajedno sa ranije osuđenim Đorđem Radmilovićem (16 meseci), Srđanom Dendom (13 meseci) i jednom nepoznatom osobom, bio član zločinačkog udruženja, koje je organizovao Vujović, a koje je planiralo iznude i otmice. Ta grupa odgovorna je za ubistvo Petra Bajčetića, vlasnika kafića "NN" u Bileći, kome je pucano u glavu 19. septembra 2016. godine. Bjelica nije učestvovao u ubistvu već, kako se navodi u presudi, u planiranju otmice i iznude.

U obrazloženju presude, sudija Snježana Kudrić rekla je da je tokom suđenja dokazano da su se članovi zločinačkog udruženja sastajali i boravili u napuštenoj kući Stojana Nosovića, na putu Bileća - Gacko, kako bi planirali iznude i otmice.

- Za te potrebe nabavili su automobil "audi A4" i na njega postavili ukradene tablice. Automobil je pronađen napušten 19. septembra posle ubistva Bajčetića. Nabavili su i kombinezone sa natpisom SIPA, fantomke, lisice, vezice i druge predmete pogodne za izvršenje krivičnih dela - rekla je Kudrićeva.

PROČITAJTE JOŠ - Bileća: Kobni hitac u kafedžiju

Ona kaže da sud nije prihvatio tvrdnje Bjelice da se on slučajno zatekao u toj kući i da nije znao za otmicu.

- Bjeličina izjava da je čuo da su pričali o otmici poslovnog čoveka, pokazuje da je on znao da su planirali izvršenje krivičnih dela. To potvrđuje i telefon koji je od njega oduzet, kao i njegovi DNK tragovi koji su pronađeni u kući u kojoj su se sastajali - istakla je Kudrićeva.

Kao olakšavajuće okolnosti sud je cenio to što je Bjelica porodičan čovek, dok je kao otežavajuće to što je ranije osuđivan zbog izazivanja opšte opasnosti.

Bjelica je rekao da će se žaliti na presudu.

- Nemam nikakve veze sa ubistvom Bajčetića, i to i ova presuda dokazuje - rekao je Bjelica.


POKUŠAJ LIKVIDACIJE

EKSPLOZIJI bombe podmetnute pod njegov automobil "brilijans". Bomba je žicom bila vezana za točak i kada se vozilo pokrenulo došlo je do eksplozije u kojoj je Bjelica ostao bez leve noge. Za taj zločin niko još nije uhapšen ni osumnjičen.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije