PRESUDA ŠESTOČLANOJ GRUPI DILERA: Bokserskom sudiji 5,5 godina zatvora

O. MATAVULj

27. 01. 2018. u 07:43

ПРЕСУДА ШЕСТОЧЛАНОЈ ГРУПИ ДИЛЕРА: Боксерском судији 5,5 година затвора

Hapšenje Jelenka Tamburića

Presuđeno šestočlanoj grupi preprodavaca kokaina u kojoj je i žena. Najnižu kaznu od tri godine zatvora dobila Vesna Tamburić (60)

OKRUŽNI sud u Banjaluci osudio je u petak šestočlanu grupu narko-dilera na ukupno 25 godina i šest meseci zatvora zbog preprodaje kokaina na području Banjaluke.

Najveća kazna od pet i po godina zatvora izrečena je bokserskom sudiji i suspendovanom radniku banjalučke "Akvane" Jelenku Tamburiću (53), i to zbog trgovine kokainom i nedozvoljene prodaje tableta "ksalola". Svi ostali osuđeni su za preprodaju kokaina - Ognjen Branković Žorž (38) na pet godina zatvora, a po četiri godine su dobili Vedran Bodiroža (32) i Nebojša Mikić (39) iz Banjaluke, kao i Nedžad Omerović (45), iz Broda. Najmanja kazna od tri godine zatvora izrečena je Jelenkovoj supruzi Vesni Tamburić (60).

PROČITAJTE JOŠ - Radnik "Akvane" diler

Presudu je izrekao predsednik sudskog veća Pane Gavrić, navodeći da su svi oglašeni krivim za trgovinu narkoticima kao članovi organizovanog kriminalnog udruženja. Grupa je, kako se navodi u presudi, od juna 2015. do marta 2017. kontinuirano prodavala kokain na području Banjaluke.

Drogu je, kako se navodi, nabavljao Branković, a o prodaji su se dogovarali telefonski, koristeći šifre. Kokain su nazivali šifrovanim imenima kao što su "gume", "bjelan", "gudro", "bombonice". U presudi se navodi da se Branković sa Tamburićima i Bodirožom dogovorio da za njega preprodaju narkotike, dok ih je Branković i sam preprodavao.

Tamburići su za prodaju droge angažovali Omerovića i Mikića, koji su kokain samostalno preprodavali.

U radnom stolu Tamburića, na Gradskom olimpijskom bazenu u Banjaluci, pronađene su 324 tablete "ksalola", a sud smatra da ih je nabavio na crnom tržišu radi ilegalne preprodaje.

- Pri odmeravanju kazne sud je procenjivao način izvršenja krivičnog dela u kome se tačno znalo ko šta radi, kao i činjenicu da su drogu prodavali duže od dve godine. Osim toga, narkotici su prodavani mlađoj populaciji, a cilj je bilo sticanje imovinske koristi - rekao je Gavrić.

ODBRANA NEZADOVOLjNA

PRESUDA nije pravosnažna i branioci optuženih najavili su da će uložiti žalbe Vrhovnom sudu RS.

- Smatram da ovakva presuda ne može opstati i da će Vrhovni sud doneti drugačiju, pravičnu presudu - rekao je Bodirožin branilac, advokat Marko Mikeš.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije