Dodik: Očekujem Deklaraciju na Dan državnosti Srbije; Kusturica: Srpska može da funkcioniše i kao zasebna država (FOTO/VIDEO)

Novosti Online/Agencije

09. 01. 2018. u 09:52

U utorak je u Banjaluci obeležena 26. godišnjica Republike Srpske. Ovim povodom održan je niz manifestacija

Додик: Очекујем Декларацију на Дан државности Србије; Кустурица: Српска може да функционише и као засебна држава (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: RTRS/Klix.ba/Tanjug/S.Mišljenović

U utorak je u Banjaluci obeležena 26.godišnjica Republike Srpske, a njen predsednik Milorad Dodik poručio je da će se 9. januar i dalje svečano obeležavati.


- Samo su naivni mogli da veruju da se volja jednog naroda, kroz istorijsku težnju za slobodom i stvaranjem Republike Srpske, može poništiti jednom administrativnom merom.


Pripremljen je bogat program, a napravljen je i dugačak spisak važnih zvanica.VUČIĆ UPUTIO ČESTITKU DODIKU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku povodom Dana Republike Srpske navodeći da će Srbija uvek biti uz RS, pružajući joj podršku i negujući ekonomske, kulturne i duhovne veze.


U čestitki se kaže:


"U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, Vama, Vladi i narodu Republike Srpske čestitam Dan Republike Srpske, čvrsto verujući u Vašu volju i istrajnost da joj obezbedite prosperitet i blagostanje, ujedno čuvajući mir i stabilnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.


Srbija će uvek biti uz Republiku Srpsku, pružajući joj iskrenu i nesebičnu podršku i negujući naše ekonomske i neraskidive kulturne i duhovne veze.Želim Vam mnogo uspeha u radu, a Republici Srpskoj postojanost i dugovečnost“, navodi se u čestitki predsednika Vučića, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.— Goran Arbutina (@Goc1jedini) January 9, 2018DODIK: HVALA VUČIĆU NA SVEMU ŠTO ČINI ZA USPEŠNU SARADNJU

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na čestitki povodom Dana Republike Srpske i, kako je naglasio, svemu što čini na dobroj i uspešnoj saradnji između RS i Srbije.


Dodik je za Pink rekao da ga je Vučić jutros nazvao i čestitao mu obeležavanje tog dana, kao i da je predsednik Srbije uputio telegram građanima Republike Srpske.


On je ocenio da su odnosi između RS i Srbije odlični i da "nikad nisu biil bolji".


"Mnogo projekata zajedno realizujemo, to nam daje snagu i poverenje u to da smo na dobrom putu. Naša saradnja i evropski put nisu upitni. Želimo da vidimo RS veoma vidljivu na tom putu shodno našim pravima i ovlašćenjiima koje imamo i da obacimo bilo kakvu mogućnost da taj evropski put bude put ukidanja RS", rekao je Dodik.Dodik je rekao da će na današnjem obeležavanju Dana Republike Srpske, pored zvanica iz RS, biti ministri iz Vlade Srbije, zamenik gradanočelnika Beča, amabsadori i prijatelji RS, kao i razna udruženja i pojedinci.


On je dodao da će tim povodom dodeliti najviše odlikovanje bivšem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću za, kako je rekao, predan rad na saradnji i prijateljstvu koje pokazao prema RS.


Dodik je dodao da će odlikovanja uručiti i srpskom reditelju Emiru Kusturici, zameniku gradonačelnika Beča, kao i viceperemijeru Austrije Hajncu Kristijanu Štraheu, koji neće prisustvovati današnjem obeležavanju.

PROGRAM PROSLAVE

U okviru obeležavanja Dana Republike Srpske biće održana svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik" sa početkom u 14.00 časova. Na sceni će biti oko 200 izvođača, nekoliko horova, simfonijski orkestar, glumci Narodnog i Dečijeg pozorišta.


U 16.00 časova biće upriličen svečani prijem povodom Dana Republike Srpske u Administrativnom centru Vlade Srpske.


Na Trgu Krajine koncert domaćih izvođača biće održan u 20.00 časova, a koncert gostujućih izvođača u 22.00 časa. U ponoć je predviđen vatromet na Trgu Krajine.

U TOKU DODELA ODLIKOVANJA

U toku je dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, a u 12.00 časova biće održan svečani defile na Trgu Krajine, koji će prenositi Televizija Republike Srpske.DODIK: NEBITNO JE GDE ĆE JI BITI AMBASADOR, ON JE PROŠLOST

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je sasvim nebitno gde će američki diplomata Brajan Hojt Ji biti ambasador, jer je, kako kaže, on prošlost, a politika garniture kojoj pripada je neprijateljska prema RS.

"On je malo pokušao da bude veći igrač nego što mu pripada, ali u svakom slučaju on je prošlost. Gde će on biti ambasador, to je nebitno, može da bude i u Sarajevu, ali politika te garniture, bivše administracije SAD, bila je loša i neprijateljska prema RS i mi smo se tako odnosili prema njima", rekao je Dodik.

Komentarišući spekulacije o formiranju NATO baze u Brčkom, te izjavu Jia da nije potreban "Dejton dva" i medijske napise o tome da će biti postavljen za ambasadora u Sarajevu, Dodik je za Pink rekao da Ji jeste razrešen sadašnje dužnosti (zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD), te da će u petak ove nedelje to biti objavljeno .

O tome da je Ji dobio veći značaj nego što mu pripada, Dodik kaže:

"On je jedan šarlatan, koji je ovde pokušao da sprovodi neke ideje jednog užeg kruga ljudi na Balkanu. Tako su pokušali i sa pričom o Dejtonu dva".

Podsetio je da "Dejton dva" nije nova ideja, već su nju pre deset godina plasirali pojedini Amerikanci u Sarajevu, a koji su smatrali da je baš tad bilo vreme za novi Dekton, čime bi se ukinuli entiteti i stvorila unitarna i jedinstvena Bosna.

Dodik je, međutim, primetio da "svako ko imalo zna političke procese u BiH zna da to više nije moguće, ali i da ni tada nije bilo moguće".

Podsetio je i da je RS izglasala vojnu neutralnost odlukom Narodne skupštine, te je odbacio mogućnost formirajna i postavljanja baze NATO bilo gde u BiH, pa ni u Brčkom, a bez saglasnosti RS.

"Oni ne mogu doći nezvani ovde ili bez saglasnosti i postaviti bazu. To bi bio akt okupacije i napada, tako da mislim da su to više medijske spekulacije", rekao je Dodik.

Naglasio je da RS ne može da prihvati da granica između BiH i Srbije bude granica vojnih saveza.

"Mi želimo jedinstvo u tom pogledu sa Srbijom i to je naše istorijsko i svako drugo pravo. Mi ćemo se boriti za afirmaciju tog prava", rekao je Dodik.


URUČENA ODLIKOVANJA

Uručena su odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike Srpske, prenosi RTRS.

DODELOM ODLIKOVANJA POČELO SVEČANO OBELEŽAVANJE DANA RS

Dodelom odllikovanja predsednika Republike Srpske, počelo je svečano obeležavanje 26. godišnjice postojanja, a njen predsednik, Milorad Dodik, poručio je tim povodom da je Dan Republike samo jedan od datuma kojim se slavi sloboda.

"Vi koji ste dobili odlikovanja pažljivo ste izabrani. Vaši uspesi daju snagu Republici Srpskoj i vaš uspeh je i naš uspeh", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske odlikovao je bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića Ordenom Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, Republike Srpske i drugih država i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u posleratnom razvoju Republike Srpske.

Nikolić je, nakon što je primio odlikovanje, rekao je da se 27 godina bavio politikom i da je, između ostalog, bio predsednik Srbije.

"A za predsednika Srbije dva najveća izazova su Republika Srpska i Kosovo i Metohija. Ako je put da se Srpska i Srbija približe i ujedine jedna drugoj vaša samostalnost, onda vam od srca želim da se to i dogodi", rekao je Nikolić.

Za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Austrije i Republike Srpske, kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u poslijeratnom razvoju Republike Srpske, predsednik Srpske odlikovao je Hansa Kristijana Štrahea, vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije, Ordenom Republike Srpske na lenti.

Odlikovanje je u ime Štrahea preuzeo zamenik gradonačelnika Beča i potpredsednik Slobodarske partije Johan Gudenus.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem za rad i izvanredne zasluge u posleratnom razvoju Republike Srpske, učvršćenju mira i međunarodne saradnje, za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmera u afirmaciji Republike Srpske, Dodik je odlikovao Marka Pavića, bivšeg gradonačelnika Prijedora, Miću Mićića, gradonačelnika Bijeljine i Emira Kusturicu, proslavljenog srpskog filmskog reditelja.

Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vencem za rad i izvanredne zasluge na učvršćivanju mira i međunarodne saradnje između Austrije i Republike Srpske, kao i za lične rezultate i dostignuća, čiji značaj ima razmere i doprinos afirmaciji Republike Srpske, predsednik Srpske odlikovao je Johana Gudenusa, zamenika gradonačelnika Beča.

Prisutnima se obratio i Emir Kusturica, koji je rekao da treba očuvati jezik i jedinstvo.

"Jedan čovek kaže da oni koji znaju puno istinu, najviše lažu. Ja ću se nadovezati na to i reći da velike sile u odnosu na naš narod već sedam vekova provode neku vrstu genocida. Sve je počelo od Napoelona. Od tad mi trpimo razjedinjavanje sa našom slavenskom braćom“, kazao je Kusturica.


JAKE BEZBEDNOSNE SNAGE NA ULICAMA

Jake policijske snage obezbeđuju glavne banjalučke ulice povodom današnjeg obeležavanja Dana Republike Srpske. Na ulicama je jutros bilo veoma malo ljudi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a rečeno je da će proslavu neustavnog Dana RS-a osiguravati blizu 500 policajaca i da se na svečanom defileu na Trgu Krajine očekuje dolazak dve hiljade ljudi, piše Klix.ba.

Policijske patrole MUP-a RS raspoređene su na svakih 200 metara od ulaza u Banjaluku, a najviše ih je raspoređeno oko sportske dvorane Borik i Trga Krajine gde će biti održane centralne svečanosti.

Na ulicama Banjaluke istaknute su zastave, a na ulazu u Republiku Srpsku postavljeni su i plakati sa porukama "Srećan nam rođendan Republika Srpska" i "Svojim korakom".


ZASTAVA SA LIKOM RATKA MLADIĆA

— Boris Brezo (@BorisBrezo1) January 9, 2018POČEO SVEČANI DEFILE

Na Trgu Krajine počeo je svečani defile.


ZAVRŠEN SVEČANI DEFILE

Svečani defile, koji je pozdravio veliki broj građana, krenuo je od Trga Republike ka Trgu Krajine, gde su njegovi učesnici svečano postrojeni, a dočekao ih je predsednik Srpske Milorad Dodik i drugi zvaničnici.


Obraćajući se prisutnima, predsednik Srpske je čestitao Dan Republike, rekavši da se srpski narod uvek borio za slobodu koju je nesebično delio sa drugima.

- Današnje okupljanje je u čast Republike Srpske. Srpski narod danas ima dve države- Srbiju i Republiku Srpsku - naglasio je predsednik Dodik.

Počasna jedinica MUP-a Republike Srpske postrojena je na Trgu Krajine u čast predsednika Republike, kojem je njihov komandant predao raport.


U defileu je učestvovao Zastavni vod formiran od policijskih službenika Počasne jedinice koju čine policijski službenici Uprave za obezbeđenje ličnosti i objekata i Policijske uprave Banjaluka.

Zastavni vod predvodili su komandir i nosilac zastave sa pratiocima, a pripadnici voda nosili su svečanu uniformu, bili su naoružani poluautomatskim puškama, a komandir je nosio oficirsku sablju.


U svečanom defileu učestvovao je prvi ešalon, formiran od policijskih službenika Specijalne antiterorističke jedinice, te drugi, treći i četvrti ešalon, formiran od policijskih službenika Jedinice za podršku policijskih uprava Banjaluka, Gradiška, Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo i Foča.

Peti ešalon, koji je učestvovao u defileu, formiran je od policijskih službenika čete Posebnih snaga policije policijskih uprava Banjaluke i Prijedora, a šesti, sedmi, osmi i deveti ešalon od kadeta 19. klase Policijske akademije.

U svečanom defileu učestvovao je ešalon Boračke organizacije Republike Srpske, ešalon mešovite mirnodopske jedinice Veterana Republike Srpske, a u jednom stroju su bili očevi, sinovi i kćeri Republike Srpske.

Od Trga Republike do Trga Krajine defilovao je i ešalon Saveza ratnih vojnih invalida, studenti Republike Srpske koji su nosili veliku zastavu Republike Srpske, ešalon Republičke uprave civilne zaštite sa specijalizovanim jedinicama, ešalon profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, kao ipredstavnici sportskih klubova, civilnih institucija, organizacija i udruženja.


DODIK POZVAO GRAĐANE RS NA MIR, STABILNOST, SLOBODU...

Dodik je istakao da je Republika Srpska istorijska težnja za slobodom srpskog naroda, koji ne želi da ona bilo kome bude smetnja, već da svi u njoj žive slobodno.

"Pozivam sve na mir, stabilnost, slobodu, uvažavanje i dobar rad na dobrobit svih nas", rekao je Dodik novinarima istakavši da RS svoj dan slavi već 26 godina, što potvrđuje da postoji volja srpskog naroda da opstane Srpska, kako u nemogućim uslovima oružane borbe u kojoj je odbranjena, tako i u uslovima borbe protiv političkog nasilja raznih visokih predstavnika koji su pokušali da devastiraju i ukinu Srpsku.

"Danas sa ponosom mogu da čestitam građanima Srpske Dan Republike, za koju je život dalo više od 30.000 Srba. Naravno, i drugi su narodi stradali u nepotrebnom građanskom ratu na prostorima BiH", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je napomenuo da politička volja srpskog naroda za državom ne datira samo od trenutka raspada bivše ?ugoslavije, već da su slobodarske ideje na ovim prostorima poznate kroz istoriju.

"Možemo da nabrojimo niz važnih imena u istoriji srpskog naroda koji su se borili za njegovu slobodu", istakao je Dodik.

On je dodao da je Republika Srpska demokratska i slobodna zajednica, što potvrđuje i činjenica da danas predstavnici bošnjačkog naroda organizuju određene akcije u Srpskoj.

"Republika Srpska može da prihvati i podnese stavove koji su bukvalno protiv nje. Ponosni smo ponosni na našu demokratiju i institucije", zaključio je Dodik.

PredsednikDodik kazao je da bi voleoda se Srbima iz Srpske u narednom periodu omogući da u što kraćim procedurama dobiju državljanstvo Srbije, te da treba razgovarati o tome da predstavnici Srba iz okruženja, dijaspore, budu zastupljeni i u zakonodavnim organima vlasti u Srbiji.


"Voleobih da te procedure idu što je moguće brže i da se ne čeka mnogo na dobijanje dokumenata, koji potvrđuju državljanstvo Srbije svim građanima Republike Srpske, koji to masovno žele", rekao je Dodik.

Kada je reč o Deklaraciji o zaštiti srpskog naroda Srbije i Republike Srpske, Dodik je naveo da će ona formalno biti Aneks Sporazuma o Specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske, koji će do polovine februara usvojiti i zajedno promovisati.

Dodik je istakao da deklaracija na insitucionalan način uokviruje i daje odgovor na izazove i istorijske dileme, koje su neki pokušali da podmetnu u istoriji, da razbiju srpski identitet i korpus time što su Srbe u BiH zvali bosanskim Srbima.

"Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi, deo jednog jedinstvenog naroda, sa jednim jezikom i kulturom", naglasio je Dodik.

On kaže da su eminentni stručnjaci iz Srbije i Srpske, koji su radili na deklaraciji, jedinstveni u oceni da je napravljen kvalitetan dokument, koji će usvojiti parlamenti Srbije i Srpske i tako na najblji način institucionalno uvesti novu praksu i instituciju u srpski nacionalni život, gde god Srbi postoje.

Govoreći o činjenici da je određen i dan za odavanje počasti i pijeteta svim nevinim srpskim žrtvama od Jasenovca pa nadalje, Dodik je rekao da je zahvalan Vučiću, čija je to bila ideja, te da vlade Srbije i Srpske zajednički obeležavaju pet događaja od opšteg nacionalnog značaja za Srbe.

On je zahvalio Vučiću na novoj dimenziji odnosa Srbije i Srpske, koji su motivisani vidljivom brigom Srbije za Republiku Srpsku i njenu bezbednost i razvoj.

Dodik je naveo da stav Vučića i Srbije o poštovanju Dejtona u BiH i saglasnost sa svim što se dogovore strane u BiH, Srpska i FBiH, daje Banjaluci širok okvir da upražnjava svoje pravo.

"Zadovoljni smo što Vučić nikad ne propusti priliku da kaže da voli Srpsku, a pogotovo što je više puta javno istakao da srpski narod nikada više neće doživeti akcije slične Oluji. To nam daje osećaj sigurnosti i zahvalnosti", istakao je Dodik.

Komentarišući poruke iz Sarajeva i od Bakira Izetbegovića o obeležavanju Dana Republike, Dodik je rekao da Srpska nije nastala na sudu ili data voljom nekog iz Sarajeva, nego je izraz težnje i borbe srpskog naroda na ovim prostorima kroz istoruju.

"Mi smo u istoriji već imali dve srpske države, a sada imamo opet. To se ne sviđa nekima u Sarajevu, ali od njih ništa ne zavisi, njihova volja nije za nas u tom pogledu važna. Želimo da sa njima sarađujemo ako je moguće", naveo je Dodik.

On je ocenio da Izetbegović pokušava da vrati svoju izgubljenu poziciju nacionalnog lidera kod Bošnjaka i da otvori svaki problem sa Srpskom i Srbijom, ali i sa Hrvatskom, kako bi "vratio izgubljeni tron".

On je naglasio da Bošnjaci danas u Srpskoj organizuju neke skupove, ali da je to dokaz da je Srpska demokratska zemlja i da oni koji drugačije misle imaju mogućnost da se okupe i izraze svoj stav.

"Većinska volja srpskog naroda ovđe je država. Mi volimo ovu državu, volimo Srbiju, naš patriotizam je vezan za Srpsku i Srbiju. To nam nikavim sudskim odlukama niko ne može zabraniti. Nemamo nikakvog patriotizma za BiH i toga nikada nije bilo u istoriji", kaže Dodik.

Kada je reč o referendumu o otcepljenju Republike Srpske, Dodik je dodao da se Srpska trenutno ne bavi nikakvim formalnim aktivnostima na tom planu i da razume šta znači unutrašnji i međunarodni faktor i kontekst za ovo pitanje.

"To pitanje nikada neće nestati u našim težnjama, ali važno je da sam čin bude pažljivo odabran i da bude u konstelaciji sa mogućim međunarodnim i drugim reakcijama koje bi nastale", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske naveo je da je BiH samo teritorija, a ne država, i da će takva i biti "sve dok je sastavljena, ali čim se rastavi neće je biti".

"Mi nemamo nikave koristi od BiH i ne želimo da budemo u okruženju koje je neprijateljsko prema Republici Srpskoj i srpskom narod, a BiH je upravo takva", poručio je Dodik.


NA PROSLAVI I KARAĐORĐEVIĆI

Proslavi prisustvuju i princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.


Republika Srpska slavi 26. rođendan, a ulice Banjaluke su ukrašene zastavicama Republike Srpske i Srbije.

Svečanom defileu prisustvovao je veliki broj građana koji se sa zastavicama okupio duž Ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Obeležavanju Dana Republike Srpske, kao i prošle godine, prisustvovao je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali sada kao predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

Patrijarh SPS Irinej služio je liturgiju u hramu Hrista spasitelja u Banjaluci, na praznik Svetog prvomučenika Stefana.

U Sarajevu je 9. januara 1992. godine tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima u Skupšini BiH koja su se ticala opstanka Jugoslavije. Takođe, nakon što pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.


NIKOLIĆ: OD SRCA VAM ŽELIM SAMOSTALNOST I NEZAVISNOST

Ako je put do vaše samostalnosti i nezavisnosti da se Srbija i Republika Srpska ujedine, od srca vam želim da se to dogodi, poručio je danas u Banjaluci bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.


Nikolić je to rekao nakon što mu je pedsednik Republike Srpske Milorad Dodik dodelio Orden Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, Republike Srpske i drugih država i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u posleratnom razvoju Republike Srpske.

Nikolić je podsetio da se 27 godina bavio politikom, da je, između ostalog, bio predsednik Srbije i da je tokom tih godina uvek radio sve što je mogao da bi pomogao Republici Srpskoj.

"Za predsednika Srbije dva najveća izazova su Republika Srpska i Kosovo i Metohija. Ako je put da se Srpska i Srbija približe i ujedine vaša samostalnost i nezavisnost, onda vam od srca želim da se to i dogodi", rekao je Nikolić.


VULIN: SRBIJA ČUVA RS; STEFANOVIĆ: PODRŠKA SMO JEDNI DRUGIMA

Na svečanosti povodom Dana Republike Srpske ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin podsetio je da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije uvek i na prvom mestu vode računa o tome kako žive Srbi van Srbije, a ministar policije Nebojša Stefanović poručio da će Srbija nastaviti da sa Srpskom gradi bolju budućnost za građane i Srbije i RS.


"Kako god da se odnosite prema Srbima koji žive van Srbije, tako se odnosite i prema Srbiji. Kako se odnosite prema Republici Srpskoj, tako se odnosite i prema Srbiji. Koliko čuvate i poštujete Srbe koji žive van Srbije, toliko čuvate i poštujete Srbiju i toliko vam je stalo do odnosa sa Srbijom", rekao je danas Vulin čestitajući praznik građanima Republike Srpske.


Podsetio je da je RS nastala kao plod borbe, kao potreba srpskog naroda da se jasenovački genoscid više nikada ne ponovi i poručio da zbog toga RS ima obavezu da čuva tekovine te borbe, da čuva dejtonsku Bosnu i Hercegovinu.


"Srpski narod je izborio svoje pravo da odlučuje sam o sebi i to pravo nikada i nikome ne treba i ne sme da prepusti, baš kao što je i Srbija izborila svoje pravo da sama odlučuje o sebi, svojoj spoljnoj, svojoj unutrašnjoj politici i to pravo nikada i nikome neće i ne sme da prepusti", poručio je Vulin.


Potpredsednik srpske vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, u ime Vlade Srbije građanima i rukovodstvu RS je poručio da će Srbija nastaviti da, zajedno sa Republikom Srpskom, gradi bolju budućnost za sve njihove građane.


"Nastavićemo sa investicijama, nastavićemo da budemo podrška jedni drugima jer je to najbolji način da osiguramo da svi ljudi koji ovde žive imaju čemu da se raduju. Naš cilj je i naš najvažniji zadatak je da razmišljamo o tome kako da to bolje sutra odgovara svima. Mi poštujemo svoje komšije, poštujemo teritorijalni integritet BiH, ali mi volimo Republiku Srpsku, volimo svoj narod i to pravo niko ne može da nam otuđi", rekao je Stefanović.


Nastavićemo da razmišljamo koji su to projekti koje treba zajednički da podržimo, šta je to što možemo da uradimo da možemo da osiguramo da i Republika Srpska i Republika Srbija budu jače svakoga dana, rekao je Stefanović uz konstataciju da samo snažna Srbija može da ostane garant Dejtonskog sporazuma.


"Samo snažna Republika Srbija može da bude oslonac Republici Srpskoj. I mi isto tako znamo da samo snažna Republika Srpska može da pomogne Srbiji da ostane garant mira i stabilnosti u ovom delu Evrope", poručio je.


Nema jake Srbije bez snažne Republike Srpske, kao što i samo snažna i stabilna Srbija može da bude oslonac Srpskoj, poručio je danas u Banjaluci potpredsednik Vlade Srbije i ministar policije Nebojša Stefanović.


Na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, ministar je poručio da će Srbija i Republika Srpska nastaviti da gaje dobre veze i da će učiniti sve da srpski narod živi bolje.


Stefanović je istakao da se srpski narod raduje uspehu Srbije, ali da se isto tako i Srbija raduje svakom koraku koji jača Republiku Srpsku.


"Nema jake i snažne Srbije bez snažne Srpske. Poštujemo teritorijalni integritet svake zemlje, ali volimo svoj narod i to niko ne može da nam oduzme", poručio je Stefanović dodajući da vlade Srbije i Srpske rade zajedničkom interesu.

DODIK: USKORO DONOSIMO NOVI USTAV, DEO VEĆ NAPISAN

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će uskoro biti donet novi Ustav Srpske i poručio da niko ne može da im zabrani pravo na referendum.


"U narednom periodu ćemo na referendumu doneti u novi Ustav Republike Srpske, koji je već delom napisan i usklađuje se sa Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.


Kako je rekao, pravo na referendum je odraz narodne suverenosti i toga se Srpska nikada neće odreći.


"Naprotiv, svaki put kada ocenimo da je ugrožena suštinska osnova Republike i njeno neotuđovo pravo - tražićemo odluku naroda, nećemo biti avanturisti i srljati u nezivesnost, već ćemo čekati jedinstvo svih političkih subjekata i partija u Srpskoj oko tog pitanja".


Dodik je naglasio da je referendim njihovo ustavno i zakonsko pravo koje im niko ne može oduzeti, pošto je garantovano najvišim dokumentima UN, Poveljom koja narodima daje pravo na samoopredeljenje.


"A, naš narod upravo ima to pravo", poručio je predsednik Srpske. Dodik je kazao da iako mnogi pokušavaju drugačije da prikažu Srpska nema problem sa BiH, ali onako kako je parafirano po Dejtonu i potpisano u Parizu", rekao je.


Podsetio da je Republika Srpska osnovana na današnji dan pre 26 godina, ali da ona postoji mnogo duže, kao i da je nastala iz želje našeg naroda da živi u slobodi i miru.


Poručio je i da će se Republika Srpska uvek odupirati tuđinskoj vlasti.IVANIĆ I OPOZICIJA RS: OSPORAVANJE 9. JANUARA NE MOŽE URODITI PLODOM

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da osporavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske ne može uroditi plodom, kao i da će Srbi uvek znati da cene ovaj datum, jer su tada dobili institucije koje ih čuvaju i obezbjeđuju njihovu ravnopravnost na prostoru BiH.

"Treba se setiti svih onih koji su dali živote za Republiku Srpsku, pripadnika Vojske Republike Srpske, ljudi koji su dali jedino ono što su zaista i istinski mogli dati - svoje živote, i vrlo mi je drago da smo u prilici da ovaj dan obeležavamo", rekao je Ivanić novinarima pre svečane akademije povodom Dana RS.

Upitan zašto nije prisustvovao svečanom defileu, on je kazao da je danas dan kada treba da se slavi i dan kada nema nameru da ulazi u bilo kakve političke sukobe.

Lider opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da Srbima u BiH niko ne može oteti 9. januar.

"Više od 20 godina 9. januar nikome nije smetao, a onda je zasmetao pojedincima koji žive u BiH. Dobili smo odluku koja je poprilično besmislena - 364 dana u godini su praktično ustavni, a samo je jedan neustavan, 364 dana ne vređaju osećanja jednog naroda a samo jedan vređa", rekao je Govedarica.


Predsednik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ocenio je da će 26 godina postojanja Republike Srpske, kao i njeno buduće delovanje, pokazati da je RS neupitna, snažna i jaka i da će odoleti svim izazovima.

LINTA: PO JEDNA ULICA U SVAKOM GRADU SRBIJE DA NOSI NAZIV 9. JANUAR

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta predložio je danas, povodom Dana Republike Srpske (RS), da u svakom gradu i opštini u Srbiji po jedna ulica ponese naziv "9. januar" u znak sećanja na taj datum 1992. godine kada je proglašena RS.

Linta je u saopštenju ocenio da bi Srbija time dala veliki doprinos sećanju na nastanak RS, dodajući da je 9. januar 1992. godine "jedan od prelomnih datuma u istoriji srpskog naroda i najvažniji datum za prekodrinske Srbe".

RISTOVSKI: NAPIŠITE PORUKU "SRPSKA JE ZALJUBLJENA U SRBIJU" I "SRBIJA VOLI SRPSKU"

Lazar Ristovski, proslavljeni srpski glumac, kazao je na početku Svečane akademije "Misli na otadžbinu", koja se održava povodom Dana Republike Srpske, da je danas 100 godina od slavne 1918. godine te da su tada Srbi živjeli u jednoj državi, a da su danas u dve države.

On je rekao da se jedino taktikom i diplomatijom danas može ostvariti pomak, prenose "Nezavisne".

"Srbija je Srpskoj majka. Nije ljudski i civilizacijski držati ljude pod istim krovom ako ne žele da žive zajedno", rekao je Ristovski podsećajući da su Srbi pre 100 godina dali svaku treću mušku glavu upitajući se zašto Srbi s obe strane Drine ne žive zajedno.

Takođe, naglasio je, da Srbi u RS i Srbiji treba da žive u jednoj državi, te da mlađi moraju da se uče poštovanju.

"Slobode za srpski narod nema dok se Srbija i Srpska ne spoje u jedno i sloboda nema cenu", rekao je Ristovski.

Pozvao je sve da kada dođu kući napišu poruku "Srpska je zaljubljena u Srbiju" i "Srbija voli Srpsku" i da to stave na sve društvene mreže koje imaju.DODIK: ZAJEDNO SA SPC PROSLAVLJAMO ZNAČAJNE DATUME

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik organizovao je danas prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske povodom proslave Dana Republike i rekao da srpski narod i SPC sada zajedno proslavljaju slave i značajne datume.

Dodik je u kratkom obraćanju na svečanosti, u prisustvu patrijarha Irineja, rekao da danas ima veoma malo Srba koji ne slave slavu, kao i da naš narod tako želi da očuva svoju naciju i kulturu.

"U mnogim zemljama pod kojima se u prošlosti nalazila Srbija i srpski narod, Otomansko carstvo, Austro-Ugarska i Jugoslavija, SPC nije bila dobrodošla. Međutim, sada srpski narod i SPC zajedno proslavljaju slave i značajne datume", rekao je Dodik.

On je podsetio sa su se danas okupili upravo u čast Svetog prvomučenika Stefana.

Patrijarh Irinej je rekao da se danas proslavlja rođendan najnovije i najmlađe države srpskog naroda.

"Ko slavu slavio, slava mu i pomogla. Dobrodošli na slavu Republike Srpske i neka vas Bog blagoslovi. Ako uz sebe budemo imali Gospoda, niko nam ne može naškoditi", poručio je patrijarh.

Kako je rekao, gotovo svaka srpska kuća i ustanova danas ima slavu, pa tako i Republika Srpska.

Proslavi su prisustvovali mnogobrojni ugledni gosti.

DODIK: OČEKUJEM DEKLARACIJU NA DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da očekuje da će na Dan državnosti Srbije, 15. februara, biti doneta Deklaracija o očuvanju srpskog jezika i kulture.

Dodik je za Tanjug najavio i formiranje posebnog fonda, koji će da služi za finansiranje razvojnih projekata proisteklih na osnovu Deklaracije.

"Sve ide u tom pravcu da na Dan državnosti Srbije potpišemo Deklaraciju o očuvanju srpskog jezika i kulture, a Srbija i Republika Srpska će prethodno na svojim skupštinama utvrditi isti tekst te Deklaracije", rekao je Dodik.

On je istakao da je Deklaracija definitivno u pravcu podrške srpskom nacionalnom pitanju i srpskom narodu, gde god on bio, u očuvanju jezika, kulture i identiteta.

"U tu svrhu se formira i poseban fond koji će služiti za sve razvojne projekte usmerene ka očuvanju naše kulture, jezika, našeg razvoja, podršku mladima i sve ono što bude važno za naš narod gde god on bio", rekao je Dodik.


Upitan da prokomentariše ponovne spekulacije o eventualnom "Dejtonu 2", Dodik je rekao da nema "Dejtona 2", te da je to bila ideja ranije "nekih" da organizuju "Dejton 2", kako bi se ukinula Republika Srpska i entiteti, ali da RS nije spremna ni za kakve nove ugovore.

"To je stara ideja, ali neki misle da još uvek nešto mogu. Promenjene su okolnosti, Srpska nije spremna ni na kakve nove ugovore, koje bi modelirala međunarodna zajednica i spremna je isključivo da podrži izvorni Dejton", rekao je Dodik.

"A ako se nastavi sa ovakvom razgradnjom Dejtona i BiH, naša borba za autonomiju će se nastaviti i ojačati", podvukao je Dodik.

KUSTURICA: SRPSKA MOŽE DA FUNKCIONIŠE I KAO ZASEBNA DRŽAVA

Reditelj Emir Kusturica je izjavio, na svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske, da Srpska može da funkcioniše zasebno i kao regija i kao država.

Kusturica, koga je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije odlikovao povodom Dana Srpske, rekao je novinarima da je njemu jako važno obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske.

"Kao dan u kome Republika Srpska kao jedan od stožera sekularne države već 26 godina postoji i kao takva ona predstavlja dvostruku ideju moderne Evrope, i kao regija i kao država koja može da funkcioniše zasebno", naveo je Kusturica.

Kako ističe, u BiH je uvek bio posebno komplikovan "taj tronožac u kome sve tri noge treba da budu stabilne, a posebno ona koja proizvodi sekularnost, a koja po svojoj prirodi ima u svojoj osnovi sekularnu ideju".


Kusturica je rekao da treba verovati da "naša ljubav prema mržnji, koja se gaji u BiH više nego bilo gde drugde", može zahvaljujući institucijama i sekularnoj tradiciji da preraste u ozbiljnu državnost.

Dodik je organizovao prijemu u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, a prisustvovali su brojni ugledni gosti.

RUSKI AMBASADOR U BIH: NE TREBA NEGIRATI DA JE 9. JANUARA 1992. GODINE OSNOVANA RS

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je danas u Banjaluci da ne treba negirati da je 9. januara 1992. godine osnovana Republika Srpska.

"Danas je dan kada je stvorena RS, koja je deo BiH, i kojoj je dodeljena posebna punomoć. Ta punomoć jeste sastavni deo saglasnosti dostignutih tokom potpisivanja Dejtonskog sporazuma i te su punomoći jedan od glavnih principa tog sporazuma", rekao je Ivancov novinarima posle prijema koji je povodom Dana RS upriličio predsednik tog entiteta Milorad Dodik.

Nakon što je Ustavni sud BiH krajem 2015. godine proglasio 9. januar neustavnim Danom RS, jer je diskriminatorski za građane koji nisu Srbi, pošto se obeležavala i krsna slava tog entiteta - Sveti arhiđakon Stefan, u Narodnoj skupštini RS promenjen je Zakon o praznicima, prema kojem 9. januar više nije državni praznik, već je neobavezujući i sekularnog karaktera.

Ruski ambasador čestitao je svim građanima RS Dan republike, kao i božićne i novogodišnje praznike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (62)

VETERAN

09.01.2018. 10:22

A što nije u mogućnosti da se pojavi predsednik Vučić i premijerka Brnabić danas u Banja Luci? Pa odgovor je jasan zato što se plaše od stranih ambasadoara i svih ostalih inostranih faktora, dok se oni kunu u nacionalne insterese! Nedolazak u Banjaluku je SRAMOTA za Srbiju!

odgovorani

09.01.2018. 11:13

@ana - Nisu to samo prijateljske zemlje, nego iste zemlje u kojima zivi isti narod sa istim ciljevima i pogledima na zivot, istim mitovima, istim tugama i istim zeljama. Tj. jedno bice...

PETAR

09.01.2018. 10:40

Aleksandar Vucic je iskreno cestitao dan Republike Srpske Miloradu Dodiku i srpskom narodu,takodje se pridruzujem se cestitkama. Neka je mira, stabilnosti, prosperiteta i srece, da odnosi budu jos bolji izmedju dva bratska naroda.

Marko

09.01.2018. 14:15

@Seka - Može hvala Bogu, a obadve će uskoro moći da računaju i na zaštitu vazdušno kosmičkih snaga Rusije.

Mirko

09.01.2018. 11:17

Kalve veze Vučić ima sa godišnjicom Republike Srpske? Sklonite njegovu sliku bar sa ovakvih članaka, još malo pa će on ljudima da iskače iz frižidera. Strpite se bar do formalnog početka izborne kampanje...

Ljuba

09.01.2018. 11:33

Neka je srećna, uspešna, zdrava i vesela naša RS. Da povrati sve ingerencije koje su joj oduzete i da na čelu ima ljude koji je bezuslovno čuvaju zajedno sa njenim građanima. Da nam živi večno.

prellee

09.01.2018. 11:34

Da, sve što je Srpsko treba uništiti, takva je filozofija i šireg i užeg okruženja. F BiH, BiH ne funkcioniše, jasno kad oni koji su stvarali BiH Srbe nisu pitali 92. Zašto onda Srbi da grade BiH, nek je grade Bošnjaci i Hrvati, što ne znaju ili neće, krivi im Srbi! Dosta su Srbi stradali i gradili, EX-YU na svojim žrtvama. Ostavite Republiku Srpsku! Srbine, drži se svog interesa i svog naroda a ostali šta im ostaje, da kleveču, reže, psuju, vređaju i podmeču klipove. Živjela Republika Srpska.

Nuclear Vlasta

09.01.2018. 12:33

@maniks - Слажем се, а такође нису му спремили ни једно одликовање.

Una_RS4EVER

09.01.2018. 11:50

Kako ljudi ne shvataju koliko vredi ovo malo Srbije i Republike Srpske, koji je to otpor tiraniji i svetskoj globalizaciji! Srbija i RS su jedno, Drina je samo reka.

komandant 1001

09.01.2018. 11:51

Časna smrt SAO Krajine neka proslavi RS i Srbiju ! Pomoz' Bog braćo sa obe strane Drine.

komandant 1001

09.01.2018. 16:08

@komandant 1001 - NARANČA......slabo pratiš moje komentare....lepo je Hrvatu biti "hrvat" a još lepše je Srbinu biti Srbin ! Tačka!

naranca

10.01.2018. 12:09

@komandant 1001 - Clanak o Piranu I Ruzi Tomsic''komandant 1001 05. januar 2018. 13:42 #4891659 MIRJANA......u roku odma' Hrvati su regrutirali preko 250.000 ratnika a na spisku učesnika u zadnjem ratu na ovaj ili onaj način, je preko 400.000 što pozadinaca, što vojnika ZNG-a, HOS-a, Garde,HV, i ostalih paravojnih jedinica....da podsetim; u "oluji" su Hrvatske snage brojale preko 200.000 vojnika, na 35.000 srpske vojske. Tek toliko!''

LOGOS

09.01.2018. 12:14

Bas me intetesuje zasto Vučić ne ide na tako važan praznik RS ?? Svi sve znaju,a niko ne priča,hmmm zanimljivo !

LOGOS

09.01.2018. 12:16

Bravo za čitaoca VETERANA,ali na zalost niko ne razmislja o tome,vec slepo prate zbivanja,a sustinu ili ne vide ili stavljaju pod tepih !

Miske

09.01.2018. 12:22

Прелепе слике. Коначно да и Срби осете мало поноса и слободе.

Православац

09.01.2018. 13:35

Дрина Србије средина. Људи схватите да смо исти народ! Нису то два народа. Нису то двије државе. То је све ЈЕДНА вјера ЈЕДАН језик и ЈЕДНО писмо = ЈЕДАН народ. Не постоји "Србијанац" или Босанац. Србин из Босне је исто што и Србин из Шумадије или Србин из Црне Горе или Србин из Херцеговине. ДОСТА ПОДЈЕЛЕ!

tuzlak

09.01.2018. 13:49

Kako lijepe zelje nasih istocnih komsija, kada je rijec o RS svi govore kako je to druga srpska drzava I kako je trba pripojiti Srbiji a zaboravljaju da je to samo jedan dio BiH koji nikada nece moci da se odvoji a kada je rijec o Kosovu onda je to okupirana teritorija Republike Srbije, dvostruku arsini meni se cini

naranca

10.01.2018. 01:44

@tuzlak - @tuzlak Pa eto I ti.Ne pominjes da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost posle nezakonite agresije NATO I bez referenduma, a kazes da je RS ''samo jedan deo BIH koji nikad nece moci da se odvoji''.Dvostruki arsini meni se cini.Siptari mogu a Srbi ne mogu.Jel to sto su Siptari Muslimani????Pa imaju veca prava od Hriscana po ''medjunarodnoj zajednici''?

Lux

10.01.2018. 07:57

@tuzlak - И БиХ је била дио државе (Југославије) и никада није могла да се одвоји, а та држава распадне, па види шта се десило. Што се тога тиче ништа није немогуће. Биће једног ана независна Република Српска.

* КОМЕНТАР *

09.01.2018. 14:04

Браћо и сестре преко реке Дрине срећно вам било и живели нам вечно !!!А наши политичари властодржци на данашњи дан као мишеви у рупи СРАМОТА !!!

Чикириз

09.01.2018. 14:21

Републици Српској треба пренети суверена права на Косово и Метохију!! Они ће га боље бранити а можда и повратити ( када за то дође време)!!

Абердар

09.01.2018. 14:43

Ова 26 по реду прослава је веома битна јер су покушали да им укину празник!! Зато су требали доћи председник и премијер Србије!! То што нису дошли отвара многа питања о њиховој искреној опредељености националним интересима српског народа!!

Velibor

09.01.2018. 15:08

od srca vam čestitamo praznik, krvavo ste je izborili i čuvajte je,to je bastion srpstva, to je srce čitave nacije, kakav Beograd, kakva Podgorica...Veliki pozdrav braći iz Herceg Novog

Чикириз

09.01.2018. 15:19

Православац@↪ Сви ови Срби које си поменуо су ок! Једино ови из Црне Горе су ми крајње сумњиви и проблематични!!

Ситар

09.01.2018. 15:24

Petar@ Kakva dva bratska naroda??!Kako se zove prvi a kako drugi? Jesi li se ti iz Titovog sinjela ispilio!!

rosita

09.01.2018. 15:51

Srpski narod je izborio svoje pravo da odlučuje sam o sebi i to pravo nikada i nikome ne treba i ne sme da prepusti, baš kao što je i Srbija izborila svoje pravo da sama odlučuje o sebi, svojoj spoljnoj, svojoj unutrašnjoj politici.