STARA izreka koja kaže kako se sve može, kad se ljudi slože, na najlepši način potvrđena je u srbačkom selu Donji Srđevići gde je za samo dva meseca podignuta kuća za 65-godišnju samohranu Vidosavu Vidović. Pre toga ona je živela u oronuloj kući staroj 90 godina, koju je i sneg mogao da sruši.

Pročitajte još: Srbac: Učiteljica raspakovala dar posle 33 godine

Komšija Danko Đukić poveo je početkom novembra akciju za izgradnju kuće za Vidosavu, a zatim se uključio veći broj meštana.

- Vida je svaki čas mogla da strada pod ruševinama. Lično sam izdvojio oko 5.000 maraka i sazidao kuću od temelja do krova. U radnim akcijama i na drugi način, učestvovali su majstori Stojan Stojaković, Mile Vukić i Mišo Stojić, Borko Gudalović, dolazio je svakog dana sa sinovima i unucima Neđo Stanić. Dragan Šikman sa svojim sinom doneo je na akciju pečeno prase. Učestvovali su i Duško Vidović, Nenad Novaković, Dragoljub Markozić, Nedeljko Vergić, Rade Gudalović i Živko Todorović, koji su bili koordinatori sa srbačkim Vodovodom i EDB, a Dalibor Vidović dao je kablove i besplatno uveo struju - kaže Danko.

Pročitajte još: Srbac: Manastirski voćnjak bez premca

U selu su prikupili oko 3.000 maraka. Za kratko vreme uspeli su da opreme dnevni boravak, kupatilo i ostavu. Ostalo je još da joj za Božić obezbede bogatu trpezu! A pokrenuta je inicijativa da se za Vidu putem Centra za socijalni rad obezbedi stalna mesečna socijalna pomoć od oko 125 maraka.

- Ne mogu da verujem. Kada se Danko pojavio u mom dvorištu na Lučindan i rekao da sutra dolazi sa bagerom da kopa temelj za novu kuću, mislila sam da zbija šale, ali eto i mene pogledaše Bog i dobre komšije, posebno Danko kome ljubim ruke. U staroj kući nisam smela da spavam kada duva vetar, jer sve škripi. Tada sam morala da spavam u šupi. Ovo je sada kao san, voda u kući, nov šporet, pločice, novi prozori, prava divota - kaže Vida.

Danko i Vidosava u novoj kući

POTOMCI

DANKO i Mia imaju 14 unučadi i četvoro praunučića i svi se okupljaju dva puta godišnje, za Đurđevdan i Đurđic, kada u dvorište stigne 33 člana šire porodice, a Danko kaže da je što više čini drugima njegova porodica brojnija i zdravija. Za veliki humanitarni rad 2014. godine za Dan opštine Srbac dobio je priznanje za humanost.

TREĆA AKCIJA

DANKO Đukić je poznati humanista u kraju i ovo je treća kuća na čijoj se izgradnji lično angažovao. Najpre je sa komšijama podigao kuću za Zdravku Markozić i njenih četvoro dece, a potom za ratnu siročad Bojanu i Bojana Bojanovića, koje je usvojio kada je Bojana imala 2,5 jer ih je majka napustila.

- Supruga Mira i ja smo ih odgajili zajedno sa naših četvoro dece. Kada je Bojana navršila 18 godina, za njih dvoje podigao sam kuću na dva sprata u Prnjavoru - priča Danko.