BL: Studenti najavili proteste u nedelju

N. Š. RADIĆ

21. 12. 2017. u 08:31

БЛ: Студенти најавили протесте у недељу

Olujni vetar odneo krovFoto Banjaluka.kom

Posle nevremena koje je odnelo krov sa doma, budući akademci u RS nezadovoljni reakcijom nadležnih. Inicijatori protesta pitaju se, između ostalog, kako je moguće da niko nije pokrio krov nakon oluje

ZBOG nezadovoljstva koje je usledilo nakon što su ostali bez krova nad glavom, uzrokovanog olujnim nevremenom, ali i zbog najavljenog poskupljenja hrane i ostale robe usvajanjem seta zakona o akcizama, studenti u Srpskoj najavili su proteste u nedelju!

- Situacija je, kao što svi znamo, najviše podsećala na ratno stanje. Nemamo šta da čekamo, jer se u prvi i drugi paviljon nećemo vratiti do iduće godine, a nadležni žele da nas smeste u upitne alternativne smeštaje - navodi se između ostalog u ovom pozivu anonimne grupe, objavljenom na fejsbuk- stranici.


PROČITAJTE JOŠ:
Studenti u Banjaluci bez krova nad glavom (FOTO)

Inicijatori protesta pitaju se, između ostalog, kako je moguće da niko nije pokrio krov nakon oluje.

- Kako je moguće da su dopustili da domovi prokisnu od petog do prvog sprata? Kako je moguće da su dopustili propast našeg jedinog mesta za život? Kako je moguće da su na tako bezosećajan i nehuman način ugrozili našu budućnost?

Proteste, koje su studenti zakazali u nedelju, u 14 časova ispred drugog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla", podržalo je i Udruženje građana "Restart Srpska", a ovo su njihovi zahtevi - potpuna sanacija četiri paviljona do 1. februara, transparentno dodeljivanje stipendija, smenu uprave i direktora Studentskog centra i zaustavljanje poskupljenja goriva.

Iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci potvrđeno nam je da su upoznati sa inicijativom za proteste, ali da oni ne vide razlog za njihovo održavanje.

- U svakodnevnom smo kontaktu sa nadležnima, tražimo stvarnu sliku štete. U subotu će studenti biti useljeni u treći i četvrti paviljon, a čekamo dozvolu za smeštaj u prvi paviljon, u sobe koje nisu stradale tokom nevremena. Ostali će ići u privremeni smeštaj koji neće biti plaćen - saopštili su iz Studentskog parlamenta.

Direktor banjalučkog Studentskog centra "Nikola Tesla" Zoran Babić rekao je da se do kraja sedmice očekuju zvanični izveštaji nadležnih institucija, organa i veštaka građevinske struke o konačnom iznosu štete.

- U trećem paviljonu se trenutno završavaju radovi na postavljanju krova, koji bi trebalo da bude pokriven crepom već u sredu, a u petak, 22. decembra, biće završni radovi na čišćenju i sanaciji oštećenih soba - rekao je Babić na konferenciji za novinare sazvanoj, kako je rekao, zbog raznih spekulacija i netačnih navoda koji su se pojavili u medijima.


PROČITAJTE JOŠ:
OLUJA PROTUTNjALA KROZ RS: Vetar rušio stabla u Banjaluci, povređene tri osobe

Prema nezvaničnim podacima, bez krova nad glavom usled olujnog nevremena koje je pre sedam dana zahvatilo Banjaluku, ostalo je oko 300 studenata.


SKUPLjE GORIVO - OBROK MANjE!

STUDENTI su izrazili i ogromno nezadovoljstvo usvajanjem seta zakona o akcizama, koje će podrazumevati i poskupljenje hrane kao i sve druge robe u dogledno vreme.

- Zbog toga naši roditelji neće moći da nam priušte nastavak studiranja. Kažu, to će biti značajan udar na njih i njihove beznačajno male plate od kojih su nas jedva finansirali i do sada. Zato vas ovom prilikom pozivamo na solidarnost, slogu i borbu za naša prava - navodi se u pozivu na studentske proteste.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije