Vapitačica: Nisam ih terala da nagi čiste toalet!

O. MATAVULj

subota, 30. 09. 2017. u 13:11

Вапитачица: Нисам их терала да наги чисте тоалет!

Foto Fejsbuk vrtića "Larisa Šugić"

Skandal u kotorvaroškom vrtiću "Larisa Šugić" u Republici Srpskoj čeka epilog. Slavica Lujić: Rekla sam im da se presvuku, jer su mokrili jedan po drugom

VRTIĆ "Larisa Šugić" iz Kotor Varoša pokrenuo je disciplinski postupak protiv vaspitačice Slavice Lujić, nakon što su mediji objavili da je naterala dva petogodišnjaka da nagi čiste toalet!

Pozivajući se na izjavu Dragana Đekanovića, oca jednog od dečaka, neki mediji su naveli da su mališani goli čistili toalet kao kaznu za to što su mokrili pored ve-ce šolje.


PROČITAJTE JOŠ: Štrajk u školi najzad prekinut

- Sin mi je rekao da ih je vaspitačica naterala da goli čiste ono što su uprljali. Nisu im oprali ruke, niti obukli čistu odeću, što je ponižavanje dece - rekao je Đekanović.

U razgovoru za "Novosti" Slavica Lujić tvrdi da je to potpuna izmišljotina i da takvu kaznu nikada nije izrekla.

- Pozivam sve stručnjake iz ove branše da dođu kod nas u vrtić, da to istraže i otkriju istinu. Radilo se o tome da su dečaci piškili jedan po drugome i normalno je da sam im rekla da skinu mokri veš, da se presvuku i očiste. Dakle, svakodnevna situacija koju je neko izvukao iz konteksta i prezentovao na negativan način - kaže Lujićeva.

Ona tvrdi da nikada decu ne bi terala da čiste toalet i da se time bave čistačice iz ustanove.

- Tog oca uopšte ne poznajem, a s majkom dečaka sam se dogovorila da ćemo o tome razgovarati individualno - kaže Lujićeva.

Milan Tepić, v. d. direktora vrtića, kaže da je cela priča tendendenciozno predstavljena, ali je ipak pokrenuo disciplinski postupak, kako bi se utvrdilo da li postoji odgovornost vaspitačice.

- U dva navrata sam razgovarao sa roditeljima i vaspitačima grupe. Roditeljima sam predložio da, ako ne mogu međusobno da reše problem, pokrenemo disciplinski postupak protiv vaspitača i oni su rekli da nema potrebe za tim. I pored njihovog protivljenja, vaspitačicu sam poslao na godišnji odmor i pokrenuo postupak, jer nam je svima stalo do istine - rekao je Tepić.

On kaže da je vaspitačica demantovala izricanje tako skandalozne kazne. Pojasnio je i da nije tačno da je ocu jednog od dečaka rekao da je to bila "normalna vaspitna mera".

PROČITAJTE JOŠ: RS: Pečalbare niko ne broji

- To je potvrdio i otac deteta rekavši da su njegove reči pogrešno prenete. Zbog svega, počinjem da verujem da cela priča ima političku pozadinu i smatram da je "prljav" način da se preko dece ostvaruju politički poeni - istakao je Tepić.

Dragan Đekanović, otac jednog od dečaka, juče nije odgovarao na pozive iz "Novosti".


INSPEKCIJSKA KONTROLA

U Ministarstvu prosvete i kulture RS kažu da su obavešteni o celom slučaju.

- Zatražićemo potpunu informaciju od rukovodstva vrtića, kad se izvrši inspekcijska kontrola kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo. Posle toga ćemo adekvatno reagovati - rekla je Branka Rogač, portparol ministarstva.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Conko

30.09.2017. 14:39

Treba kazniti bahate i nevaspit ane roditelje koji nisu vaspitali decu kako trebaju da se ponasaju van kuće a ne vaspitačicu.Ko zna šta im sve dozvoljavaju da rade u kući misleći da je to normalno.DNO DNA

Анти Антифа

30.09.2017. 14:46

Није баш требала голе натерати али свакако другачије не могу да науче.Тамо бораве у колективу и нема маме и тате да брину о њима.Некада је то било нормално да се деца уче индивидуалној одговорности у односу на колектив и заједницу.Када би децу учили од малена да не прљају градови би нам били пуно чистији.Не може у животу да увек иде неко иза тебе и чисти ти г....

Dr. Jova i Kompanija

30.09.2017. 17:22

A koji to zakon u Srbiji dozvoljava da deca ciste WC po skolama? To ciste samo profesionalni cistaci-sanitarci jer su to mesta veoma opasna za zarazne boleti i trovanja sa sredstvima za ciscenje WC. Zato bi svi oni koji naredjuju deci da ciste opasna zarazne lokacije morali da idu na odgovornost pred sudijom. Skole ne smeju da se pretvaraju u hrvatske zarvore za srpaku decu u Drugom Svetskom Ratu, gde su deca cistili sve pre nego su su ih ubijali. Ta praksa nije dozvoljena u civilizovanim zemlja

драгана

01.10.2017. 21:40

@Dr. Jova i Kompanija - Vi dr civilizovanog evropejstva u nas?Blago nama sa Vama.Još ako pritom vaspitavate par komada takvih evropejaca,budućnost nam se smeši.Ne,izvinite...upra vo je ovo prilog o budućnosti koja je već stigla i živimo je.

Dušan R.

01.10.2017. 13:03

Naravno da treba uciti pre svega decu da ne rade takve stvari. Niti da vrse nuzdu gde ne treba, niti da bacaju smece gde ne treba, a roditelje koji se bune sto nisu naucili decu tim vrednostima, a verovatbo jer sami su takvi kazniti drustveno-korisnim radom na odrzavanju javnih sanitarnih cvoreva.