SRBI koji su se vratili na svoja vekovna ognjišta na području Federacije BiH nakon završetka rata već dve decenije obespravljeni su i prepušteni sami sebi. Za obnovu njihovih porušenih kuća, kao i za izgradnju novih nema novca iz federalne vlade. Najnoviji primer poništavanja dva tendera za izgradnju više od 100 kuća za srpske povratnike na području opština Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo samo je još jedan dokaz u kakvom položaju su Srbi u Federaciji BiH - kaže za "Novosti" Mile Marčeta, srpski delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i predsednik Zavičajnih socijaldemokrata iz Drvara.

- Mislim da je sramota da se u Federaciji BiH poništavaju tenderi za obnovu srpskih kuća, a da u isto vreme RS ulaže na stotine miliona maraka u obnovu porušene imovine Hrvata i Bošnjaka u RS. Osim toga, Vlada Srpske je izdvojila i 4,2 miliona maraka za obnovu kuća srpskih povratnika u Federaciju - ističe Marčeta.


PROČITAJTE JOŠ:
Slepa vajarka stvara srcem

On dodaje da će na sednici Parlamenta FBiH početkom oktobra tražiti odgovore od resornog ministarstva, ali i od Vlade FBiH o sramotnom odnosu prema Srbima u ovom entitetu.

- Kad pogledate područje Drvara, gde ima oko 7.000 Srba, Glamoča sa 4.000 srpskih glava i Grahova u koji se vratilo 2.000 Srba, vidite da tamo nema ni asfalta koji ide prema srpskim selima, ni obnove porušenih srpskih domaćinstava, ni domova zdravlja, ni posla za Srbe. Onda vam je jasno kako mi živimo u Federaciji - navodi Marčeta.

On podseća da već dve decenije radi na povratku Srba u Federaciju, na njihova vekovna ognjišta, i da se odmah nakon rata vratio u Drvar i započeo sa radom na povratku.

- Srbi bi se vratili u opštine gde su živeli pre rata, ali nemaju gde da se vrate. Kuće su srušene, puteva nema, a vlast u Federaciji BiH ne želi ni da čuje za Srbe - ističe Marčeta.

Zbog poništavanja tendera za izgradnju kuća Srbima povratnicima ogorčeni su i u udruženju "Staro selo" iz Glamoča, gde kažu da je ovo jedan od primera opstrukcije povratka u federalne lokalne zajednice.

- Velike nade smo polagali u Regionalni program stambenog zbrinjavanja, u okviru kojeg je u Glamoču do kraja godine trebalo da bude izgrađeno 50 kuća za povratnike. Međutim, kako sada stvari stoje, od toga neće biti ništa - navode u ovom udruženju.

Srbi u Udruženju "Staro selo" pitaju se kako je moguće da dva tendera budu poništena.

- Sredstva za obnovu kuća su donatorska, a ne od federalnog ministarstva. Nažalost, ovo nije sprečilo predstavnike Ministarstva da opstruišu izgradnju srpskih kuća - kažu u Udruženju.


PROČITAJTE JOŠ:
Pomoć iz Francuske

Načelnik opštine Glamoč Radovan Marković rekao je Srni da je dobio obaveštenje iz federalnog Ministarstva za raseljene i izbegle da su poništeni tenderi.

- Da je bilo dobre volje, kuće bi bile izgrađene do kraja godine. Razočaran sam odnosom federalnih vlasti - dodao je Marković.


POMOĆ VLADE RS

RADOVAN Marković, načelnik Glamoča, tvrdi da se ovakve stvari dešavaju i sa drugim projektima koje sprovodi federalno ministarstvo za raseljene i izbegle.

- Očigledno je da im nije u interesu da se Srbi vrate u FBiH. Bez pomoći Vlade Republike Srpske, Srbi u ovom entitetu bi bili u još težoj situaciji - kaže Marković.

VALIDNE PONUDE?

PROJEKT menadžer Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja FBiH Sulejman Alijagić izjavio je za medije da su tenderi poništeni zato što nije bilo dovoljno validnih ponuda.

- Ovo nema nikakve veze sa korisnicima, već sa činjenicom da u tenderskoj proceduri nije bilo dovoljno validnih ponuda. Po zakonu o javnim nabavkama morali smo da poništimo tender i on će biti ponovljen idućih dana - pojasnio je Alijagić i dodao da mu je žao, jer u ovom slučaju najviše ispaštaju korisnici, koji će čekati nekoliko meseci duže da dobiju svoje kuće. Alijagić je kazao da je u Glamoču planirana izgradnja 47 objekata, u Grahovu 17, a u Drvaru 25.