BANjALUKA - Vaspitačica Jadranka Šušnjar iz Banjaluke, kojoj se na teret stavlja krivično delo nepružanja pomoći, nakon incidenta u kojem su 13-mesečnu bebu oko 30 puta ugrizli trogodišnji blizanci, tog jutra u neprimerenim uslovima za rad sama je čuvala 28 dece.

To je u telefonskom razgovoru, za "Novosti", saopštila dugogodišnja koleginica i prijateljica Šušnjareve, koja je želela da ostane anonimna, iz straha da ne ostane bez posla.

Tvrdi da ne može da podnese optužbe nadležnih u medijima, da je vaspitačica jedina odgovorna za pomenuti slučaj. A, zbog incidenta u vrtiću "Tijana", u kojem je mala E. S. izujedana, policija će podneti krivične prijave protiv vaspitačice Šušnjar i direktorke Centra za predškolsko vaspitanje Jelene Kurtinović. Povređena beba u petak je puštena na kućno lečenje i njeno zdravstveno stanje je stabilno.

- Gospođa Šušnjar bila je primorana da istovremeno bude odgovorna za 28 dece različitog uzrasta, što je potpuno neprimereno, ne samo zbog nemogućnosti kontrole nad svom decom u isto vreme, već i iz zdravstvenih razloga, s obzirom na to da nisu svi vakcinisani u isto vreme protiv istih bolesti.

- Sva deca su zajedno, jer se radi po tzv. letnjoj šemi, koja podrazumeva jednu vaspitačicu, i svu decu na istom mestu - kaže naša sagovornica i dodaje: - Nije u redu da se jednoj takvoj ženi, odličnom profesionalcu, stavlja na teret tolika odgovornost - tvrdi naša sagovornica.

U vrtiću "Tijana", vrata nam je otvorila vaspitačica koja je rekla da ne sme da govori za novine i da zovemo upravu. Po našem odlasku zaključala je vrata.

U PU Banjaluka za "Novosti" kažu da se Šušnjarovoj na teret stavlja krivično delo nepružanja pomoći, jer nije pomogla povređenoj devojčici, niti je o tome obavestila nadležni Dom zdravlja, dok se Kurtinovićeva kao odgovorno lice tereti za propuste u radu vrtića.

- One su saslušane u svojstvu osumnjičenih i protiv njih će naredne sedmice biti podnesen izveštaj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci. Saslušane su i dve svedokinje, odnosno druga vaspitačica i čistačica koje su tu bile nakon incidenta, a naređen je i vanredni inspekciji nadzor u vrtiću - navode u PU Banjaluka.

AGRESIVNOST

Pojava griženja u jasličkom uzrastu, tvrdi naša sagovornica nije retkost, ali je u ovom slučaju presudila agresivnost kod dečaka, koju je takođe trebalo pravovremeno proceniti. Pozvali smo i oca povređene devojčice, ali nam je samo kratko odgovorio da "nije u stanju da priča".

Pročitajte još:
* UŽAS U BANjALUCI: Blizanci u obdaništu ujedali bebu! (VIDEO)