Više od tri godine "Benkos grupa" iz dalekog Azerbejdžana gradi fabriku u Ševarlijama kod Doboja u bivšoj kasarni JNA, odnosno njenom skladištu municije. Kada je u junu 2014. godine položen kamen temeljac, najavljeno je da će gradnja trajati najviše 24 meseca, da će se u taj projekat uložiti 25 miliona evra i da će biti zaposleno 250 radnika.

Nova fabrika preuzela je brend, na ovim prostorima poznate, Fabrike prehrambenih proizvoda i sokova "Bosanka". Ona je bila smeštena u prigradskom naselju Usora u industrijskoj zoni, a sada se nalazi u sedam kilometara udaljenim Ševarlijama, koje isključivo naseljavaju Bošnjaci.

Međutim, kako sada stvari stoje, rok za puštanje u rad oce fabrike ne samo što je godinu dana probijen, već od početka rada nema ništa pre iduće godine.

To je Dobojlijama saopštio niko drugi do bošnjački član predsedništva BiH Bakir Izetbegović tokom nedavne posete Doboju. Po navici, nije odoleo da kritikuje vlasti RS, pa je za kašnjenje završetka fabrike optužio Milorada Dodika.

- On je od početka imao loš stav prema toj investiciji - rekao je tom prilikom Izetbegović novinarima.

Nije pomenuo da su od samog početka gradnje bile prisutne tenzije vlasti RS i Federacije, jer je, prema mišljenju nadležnih iz Banjaluke, RS neopravdano istisnuta iz ovog projekta. Tako na polaganju kamena temeljca u junu 2014. godine u zvaničnom protokolu nije bilo zastave RS. Osim tada predsedavajućeg predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, od zvaničnika BiH bio je predstavljen samo Damir Hadžić, ministar saobraćaja i komunikacija. Nasuprot tome, na ceremoniji nije bilo nijednog srpskog predstavnika u institucijama BiH ili predstavnika RS osim tadašnjeg potpredsednika RS Enesa Suljkanovića, koji, inače, živi u Ševarlijama.

Nakon reagovanja predsednika Dodika, koji je izjavio da Izetbegović može doći u RS u ime BiH jedino ako za to postoji zajednička odluka sva tri člana predsedništva, koja u tom slučaju nije obezbeđena, reagovao je Izetbegović, uzvrativši da ne namerava niti će tražiti dozvole za posete bilo kojem delu BiH.

Bilo kako bilo, po ko zna koji puta oko Doboja su se lomila koplja.


SVI IMAJU KORIST OD FABRIKE

U ODNOSU na najave investitora iz Azerbejdžana pre tri godine, kada su rekli da će u gradnju "Benkons-Bosna" biti uloženo 25 miliona maraka, sada je ta suma povećana za još pet miliona. Takođe, menja se i broj radnika za 50. Tako se umesto planiranih 250 sada pominje 300 zaposlenih po otvaranju. Još 3.000 kooperanata može očekivatri korist od otvaranja fabrike za preradu voća i povrća.