Ubicama kik boksera iz Trebinja 35 godina zatvora

O. MATAVULj

13. 07. 2017. u 08:28

Убицама кик боксера из Требиња 35 година затвора

SUĐENjE Miljan Ratković, Dako Pikula i Radovan Andrić Foto: O. Matavulj

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio presudu ubicama kik boksera Marka Đerića. Ukinuta oslobađajuća presuda Radovanu Andriću, kome sledi novo suđenje

VRHOVNI sud Republike Srpske potvrdio je presudu Miljanu Ratkoviću (30) i Daku Pikuli (30) iz Trebinja i pravosnažno ih osudio na 35 godina zatvora zbog ubistva kik boksera Marka Đerića (24), koji je iz zasede ubijen 24. maja 2015.

Istom odlukom sud je ukinuo oslobađajuću presudu Radovanu Andriću (20), optuženom za pomaganje u zločinu.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović kaže da je presuda izrečena nakon što su žalbe Ratkovića i Pikule odbijene kao neosnovane, dok je u odnosu na Andrića usvojena žalba tužilaštva.

- Ratković je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva i nedozvoljenog posedovanja oružja, dok je Pikula zbog ubistva osuđen na 15 godina. Andriću je ukinuta oslobađajuća presuda i postupak protiv njega je vraćen na novo suđenje - rekla je Despotovićeva.

Motiv ubistva bila je osveta za fizički sukob koji je Đerić imao s Pikulom i njegovom suprugom Dejanom. Đerić je Dejanu udario ispred kluba "Merlot" u kojem je radio kao obezbeđenje, a Ratkovića je istukao i izbacio iz kluba.

U presudi se navodi da je ubistvo izvršio Ratković, koji je zajedno s Pikulom osmislio plan zločina, a potom su od nepoznate osobe nabavili pušku. U zločinu je učestvovao i Rajko Bovan, koji je u zamenu za svedočenje dobio imunitet. On je tokom suđenja potvrdio da je u noći ubistva Ratkoviću poslao SMS poruku: "O.K., ja idem kući!" što je bio dogovoreni znak da je Đerić iz kluba krenuo ka svojoj zgradi, ispred koje je ubijen. Ubica ga je čekao u zasedi i prema njemu je ispalio sedam hitaca, a koban je bio samo jedan metak koji je Đeriću prošao kroz srce.

U obrazloženju prvostepene presude sudija Okružnog suda u Banjaluci Vesna Stanković Ćosović navela je da je iz dokaza vidljivo da su Pikula i Ratković zločin počinili iz bezobzirne osvete i sa direktnim umišljajem.

Marko Đerić

PRENISKE KAZNE

SLOBODAN Đerić, otac ubijenog Marka, od novinara "Novosti" saznao je za presudu i čudio se što ga sud o tome nije obavestio.

- Očekivao sam da će ih osuditi, ali smatram da su zaslužili daleko veće kazne. Izrečene kazne su preniske! Nije mi jasno ni kako je Andrić oslobođen u prvostepenom postupku i očekujem da će to biti ispravljeno - rekao je Đerić.


ŠEF GRADONAČELNIKOVOG KABINETA

OSUĐENI Dako Pikula sin je sudije Okružnog suda u Trebinju Milosava Pikule, zbog čega je suđenje iz Trebinja prebačeno u Banjaluku. Zanimljivo je i da je u vreme ubistva radio kao šef kabineta tadašnjeg gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića, a nakon hapšenja je suspendovan.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije