Rafting i Ćuprija među strancima na ceni

N. Š. RADIĆ

ponedeljak, 12. 06. 2017. u 13:38

Рафтинг и Ћуприја међу странцима на цени

Rafting na Vrbasu privlači sve više stranih turista Foto Tanjug

Iz godine u godinu sve više gostiju iz iniostranstva opredeljuje se za letovanje u Republici Srpskoj. Samo Višegrad lane posetilo 300.000 turista

ZBOG bogatstva prirodnih lepota poput reka, izrazito razvijenog sportskog turizma, ali i istorijskih spomenika, kao i pristupačnosti cena u odnosu na evropski prosek, svake godine sve je više stranaca koji Republiku Srpsku biraju kao destinaciju za odmor, kako letnji, tako i zimski.

U aprilu 2017, u Republici Srpskoj boravilo je 25.278 turista, što je u odnosu na mart ove godine više za 6,7 odsto, a ostvareno je 55.047 noćenja, što je u odnosu na mart manje za 7,4 odsto.

Broj dolazaka turista u aprilu 2017. u odnosu na isti mesec prethodne godine manji je za 2,8 posto, dok je broj ostvarenih noćenja manji za 2,9 odsto.

Direktorka Turističke organizacije RS Nada Jovanović naglasila je da je turizam unutar Srpske sve popularniji, i da je za 16 odsto povećan broj noćenja stranih turista u odnosu na regionalne i domaće turiste u našim krajevima, u odnosu na prošlu godinu.

- Do pre nekoliko godina RS je stranim turistima služila više kao tranzitna destinacija, ali zahvaljujući programima koje sprovodi Turistička organizacija Srpske u saradnji sa resornim ministarstvom, ali i netaknutoj prirodi i brojnim istorijskim spomenicima i internacionalnim muzičkim festivalima, stranci se sve češće opredeljuju za Srpsku kao primarnu, odnosno konačnu destinaciju. Takođe, sve je više stranih u odnosu na regionalne turiste - rekla je, za "Novosti", Jovanovićeva.

Standardno su popularne banje, naglašava ona, za nešto stariju populaciju, kao i mnogobrojni muzički festivali i rafting za mlađe.

- Izuzetno su posećeni Teslić, Terme Laktaši, Višegradska banja, dok je nešto mlađa populacija više zainteresovana za muzičke festivale, poput Z.E.T. u Šipovu, "OK festa" na Tjentištu, "Freš vejva" u Banjaluci. Samo Višegrad je, zbog izuzetno atraktivne lokacije, prirode i svetski poznate ćuprije prošle godine posetilo 300.000 turista. Takođe, nastojimo da sve više promovišemo i ribolovački turizam srednje Drine - naglasila je Jovanovićeva.


NA RASPOLAGANjU 9.885 LEŽAJEVA

REPUBLIKA Srpska je prošlog meseca raspolagala sa 9.885 stalnih ležajeva, podaci su Zavoda za statistiku RS. Od ukupnog broja turista u aprilu ove godine, domaćih je bilo 13.271, a 12.007 stranih turista, od kojih je najviše onih iz Srbije (3.448), Hrvatske (1.511), Slovenije (1.498) i Turske (862).


STATISTIKA

U PRVA četiri meseca ove godine u RS je boravilo 90.997 turista, od kojih 46.421 domaći, a 44.576 stranih. U odnosu na isti period prethodne godine, broj turista bio je veći za 0,9 posto.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)