RS: Veronauka u srednjoj školi?

N. Š. RADIĆ

sreda, 12. 04. 2017. u 09:32

РС: Веронаука у средњој школи?
Predlog predsednika RS posle sastanka sa vladikom Jefremom ustalasao Srpsku. Inicijativa u ministarstvu, roditelji i neki nastavnici protiv

UVOĐENjE veronauke i u srednje škole, koje je inicirao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, posle sastanka sa episkopom banjalučkim Jefremom, izazvalo je podeljene reakcije u Srpskoj. Dok direktori škola podržavaju ideju, pod uslovom da bude planski i ozbiljno realizovana, roditelji i učenici nisu baš oduševljeni.

- Ako se odluče na to, treba raditi ili ozbiljno, ili nikako. Ako ćemo praviti od toga neku improvizaciju, ili neki dodatak, kao što smo to radili sa Kulturom religija, koja je uvedena u srednje škole kao predmet u jednom polugodištu, ta priča neće potrajati. Postavlja se pitanje, da li su verske zajednice spremne da to realizuju? To bi bilo specifično i u kadrovskom smislu. Da li će predavači biti sveštenici svih vera? - rekao je za "Novosti" direktor banjalučke Gimnazije Zoran Pejašinović.

On je napomenuo da su srednjoškolci, takođe, već isprofilisani u tom smislu da li žele veru u svom životu i obrazovanju, te da bi, tim više, uključivanje veronauke izazvalo verovatno podeljena mišljenja.

- Ulogu crkve u obrazovanju treba negovati, ali na primeren način. Đaci srednjih škola su već odrasli, imaju svoje stavove. Videćemo - kategoričan je Pejašinović.

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske primilo je inicijativu za uvođenje veronauke u srednje škole.

- U toku je sprovođenje određenih analiza po ovoj inicijativi, jer da bi se uvela veronauka u srednje škole neophodno je definisati nastavni plan i program, literaturu, predavače i niz drugih pitanja. Kad uradi potrebne analize, Ministarstvo će obavestiti javnost o daljim koracima - rekli su za "Novosti" u ovom ministarstvu.

Milena Đ., majka srednjoškolca iz Banjaluke, smatra da su učenicima mnogo potrebniji praktični predmeti i praksa, nego izučavanje veronauke.

- To bi trebalo da bude stvar izbora. Koga to interesuje, zna gde može da nauči. Na drugoj strani, deca završe srednju školu bez dana praktične nastave i ne mogu da nađu posao - ogorčena je ova majka.

VERU PRIBLIŽITI MLADIMA

PREDSEDNIK RS je rekao da je važno veronauku što više približiti mladima.

- Srpska pravoslavna crkva ima značajnu ulogu u društvu, širi ljubav među ljudima i veru koja ide za tim da se očuvaju stabilnost i mir. Ona je i deo obrazovnog procesa - rekao je Dodik.

Vladika Jefrem zahvalio je predsedniku Srpske, Vladi Srpske, posebno Ministarstvu prosvete i kulture koji omogućavaju da pravoslavna nauka bude redovan predmet u osnovnim školama.

ANKETA: DA LI TREBA UVESTI VERONAUKU U SREDNjE ŠKOLE?

Milan KNEŽEVIĆ (44), kamerman

- Moja kćerka pohađa Medicinsku školu u Banjaluci, i definitivno je stav te dece da ne žele veronauku u pravom smislu reči, tj. izučavanje molitvi i osnovnih obeležja pravoslavlja, jer su to već prevazišli. Primerenija bi bila Kultura religija, koja bi izučavala sve religije sveta.

Goran DAKIĆ (33), profesor srpskog jezika

- Predmet se, naravno, može uvesti i u srednje škole, ali pod uslovom da bude izborni predmet. Nametanje podrazumeva kršenje osnovnog ustavnog prava. Pre bih da mom detetu predaje doktor Stevandić, nego kakav mantijaš koji je Hristov zavet siromaštva trampio za tri "mercedesa" i 26 duluma zemlje.

Dušan MIŠLjENOVIĆ (61), direktor Aktiva osnovnih škola

- Mislim da je izučavanje vera u sistemu obrazovanja vrlo korisno, jer kroz nastavu vera deca se upoznaju sa osnovnim načelima morala, etike i sličnih, vrednih postulata društva. Takođe, iz sličnih razloga, smatram je korisnom i u srednjim školama, samo, naravno, prilagođenu tom uzrastu.

Nevena KRŠIĆ (38), defektolog

- Ja bih pomerila granicu sticanja znanja u veronauci. Dakle, smatram da je suvišna u osnovnoj školi, a u srednjoj neka bude, ali samo fakultativno i da se ne ocenjuje. Imamo mi prečih stvari kojima bi trebalo da posvetimo dodatne časove u odnosu na izučavanje molitvi i bogomolja.

Brankica SPASENIĆ (36), novinar

- Definitivno nisam protiv izučavanja istorije religija, ili veronauke, međutim, naša deca na tim časovima ne nauče ništa! Ako se već uvodi u škole, onda treba i da mu se posveti ozbiljna pažnja, a ne da moje dete, koje je sada šesti razred, na pitanje ko je rodio Isusa Hrista, odgovori: Ana!Komentari (2)

vili

12.04.2017. 19:53

Ja bih volio da mi neko nabroji par ozbiljnih drzava u koima se izucava vjeronauka?Vjerovanje u Boga je licni izbor a ne nametnuti predmet.Zaista se pitam u kom pravcu politicari I ministarstvo obrazovanja voidi ovu omladinu.Pa djeca nam zavsavaju zanate sijekuci drva za vlasike nekakhvih zanatskih radionica.,a ono sto bi trebali da uce u istim cesto I ne taknu.