Tužilaštvo BiH zvanično je formiralo predmet protiv bivšeg agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakibom Softićem u vezi sa podnošenjem zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, potvrdio je portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić.


Grubešić nije, međutim, mogao da precizira da li je i kada Softiću upućen poziv na saslušanje, ističući da takve detalje nije u mogućnosti da saopšti.


Međunarodni sud pravde u Hagu je još krajem maja prošle godine obavestio Sakiba Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, ali je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, uprkos tome, preko Softića, u februaru podneo zahtev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.


Predsednik Međunarodnog suda pravde Roni Abraham potvrdio je da je Sud odbio da u postupak uzme zahtev za reviziju upravo stoga što o imenovanju agenta, ni o pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsedništva BiH, kao kolektivnog šefa države, prenele su banjalučke Nezavisne novine.