Meštani prete: Otvorićemo sami most!

Ninko ĐURIĆ

23. 01. 2017. u 11:21

Negodovanja što ne može da se koristi nova saobraćajnica koja spaja Dobojsku, Banjalučku i Posavsku regiju. Radovi završeni, ali se čeka tehnički prijem. Stanovnici više neće da idu okolo

Мештани прете: Отворићемо сами мост!

Novi most na Ukrini u Dragalovcima

PRNJAVOR - Mada je njegova izgradnja okončana pre mesec dana, tačnije pred kraj prošle godine, meštani Prnjavora i Stanara i dalje moraju da zaobilaze novoizgrađeni most na Ukrini, u Drgalovcima, naselju između ove dve susedne opštine. Ogorčeni stanovnici prete da će, ukoliko to već narednih dana ne učine zvanične vlasti i JP "Putevi RS", sami otvoriti most za saobraćaj!

Čaša nestrpljenja i nezadovoljstva zbog, kako kažu, igara oko mosta nad Ukrinom odavno se prelila. Meštani okolnih sela, ali i drugi putnici na ovoj regionalnoj saobraćajnici koja povezuje dobojsku, stanarsku, teslićku, prnjavorsku i derventsku opštinu, odnosno dobojsku, banjalučku i posavsku regiju, umesto preko ukrinskog mosta dugog 81 metar primorani su i dalje da koriste sedam kilometara dug zaobilazni makadamski put kroz selo Brestovo ili Ostružnju, koji je u katastrofalnom stanju.

- Radovi na izgradnji novog mosta, umesto dotrajalog i pola veka starog koji je bio usko grlo i crna tačka ovog kraja, počeli su još 17. avgusta 2015. godine. Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, tada je svečano saopštio da je rok za završetak izgradnje šest meseci. Čak je obećano da će most biti izgrađen pre zime te 2015. - prisećaju se ojađeni meštani.

Stanovnici Kulaša i Dragalovaca, koje bi trebalo da spaja ukrinski most, kažu da im je, po poslednjim obećanjima, bilo najavljeno da će on biti otvoren 17. pa 27. decembra.

- Vozim svaki dan suprugu na posao i po dva puta za Kulaše. Primoran sam da obilazim sedam kilometra u jednom smeru, a redovna trasa Dragalovci - Kulaši je tri i po kilometra. Tako da umesto sedam svakodnevno ukupno pređem 30 kilometara po preopterećenom i već uništenom brestovačkom putu. To iziskuje i dodatno vreme i troškove, u gorivu ali i popravkama, jer su nam vozila gotovo rashodovana - priča Nedeljko Ćućić, iz Dragalovaca.

PUTARINA U razgovoru za "Novosti", a pogotovo na društvenim mrežama, meštani tvrde da je na sceni svojevrsna zavera, odnosno namera da se saobraćaj usmeri na novi auto-put "9. januar", gde je putarina, kako kažu, skupa. Obrazloženje "Puteva RS" je da još rade na završetku dokumentacije za tehnički prijem mosta.

A kako vozači ne bi koristili prelaz preko mosta pre nego što on i zvanično bude pušten u saobraćaj, na početku ovog prelaza iz pravca Stanara istovarene su dve gomile šljunka.

- Više ne verujemo u obećanja. Ako most uskoro ne bude pušten u saobraćaj, mi sami ćemo ga otvoriti! Organizovaćemo se i ukloniti nasuti šljunak, i to bismo mogli uraditi narednih dana - upozorava i Nedeljkov komšija Srećko Ćuk.


"PUTEVI" OBEĆAVAJU: DO KRAJA JANUARA

NA mostu je još neophodno postavljanje dilatacione spojnice, što ćemo učiniti narednih dana. U toku je priprema dokumentacije za tehnički prijem novog mosta, koji bi trebalo da bude obavljen do kraja januara, nakon čega će most biti pušten u saobraćaj - saopšteno je iz JP "Puteva RS".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Jole

23.01.2017. 21:20

Namjerno se odugovlači sa otvaranjem zbog novootvorenog auto-puta "9. januar". Da se tamo usmjeri saobraćaj gdje je putarina paprena. Lokalce niko ne zarezuje. Zato narode lopate u ruke!... oslobodi se tog šljunka na početku mosta i-putuj!...

Vesna

24.01.2017. 02:29

@Jole - Tako je, Jole! Bravo za komentar! Baš mi je žao ljudi! Uzmite stvar u svoje ruke!