GRADIŠKA - Zbog kancerogenih azbestnih ploča na krovu OŠ "Danilo Borković" u Gradišci, nastava se obustavlja do 14. decembra, odlučeno je na sastanku roditelja i predstavnika Opštinske uprave.

Škola je počela da se renovira u septembru, a radovi su trajali i u vreme nastave. U strahu što im deca udišu otrove, roditelji su tražili da se nastava obustavi. Pre jučerašnje odluke o prekidu nastave, nekoliko stotina đaka, od njih 780, koliko ih pohađa nastavu u ovom objektu, prestalo je da dolazi u školu.

- Taj krov je star 38 godina i treba da se zameni, ali ne dok su deca u školi. Skidaju se azbestne ploče, diže se prašina koju deca udišu. Svi znamo da je azbest otrovan i kancerogen, i da postoje pravila u rukovanju njime, ali to niko ne poštuje - kaže predsednik Saveta roditelja Milovan Gagić.

Na sastanku roditelja sa predstavnicima opštinske vlasti i predstavnicima Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, utvrđeno je da je izvođač radova prekršio instrukciju nadležnog ministarstva prilikom rukovanja azbestom i tako ugrozio bezbednost dece.

NADOKNADA

ĐACI će na zimu nadoknaditi propuštene časove, ali i dalje nije poznato zašto obnova škole nije završena tokom letnjeg raspusta, nego su radovi započeti s prvim školskim zvonom u septembru.