Novinar Novosti saslušavan zbog Dodikove izjave

E. V. N.

četvrtak, 17. 11. 2016. u 14:00

Новинар Новости саслушаван због Додикове изјаве
Miroslav Filipović svedok po prijavi Udruženja "Majke Srebrenice". Naš kolega dao iskaz pred Agencijom za istragu i zaštitu BIH

NOVINAR "Večernjih novosti" Miroslav Filipović u četvrtak je dao izjavu u prostorijama Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) u Banjaluci zbog teksta koji je naš list objavio u maju prošle godine, a u kojem predsednik RS Milorad Dodik govori o ratnim događajima u Srebrenici.

- Pozvan sam da se javim u kancelariju SIPA u Banjaluci. Kako su mi rekli u SIPA, izjavu sam dao u svojstvu svedoka na zahtev Tužilaštva BiH, a po prijavi udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepča" protiv predsednika Dodika zbog njegovih izjava - kaže Filipović.

Ovaj događaj osudila su udruženja i sindikati medija u Republici Srpskoj i BiH.

Novinari u Republici Srpskoj se pitaju:

- Ko je sledeći na spisku za saslušanje u SIPA? U oči upada da je na saslušanje pozvan samo novinar "Novosti" i niko više od novinara koji su prenosili stavove predsednika Dodika oko ratnih dešavanja u Srebrenici.

Šef dopisništva "Večernjih novosti" u Srpskoj Srđan Mišljenović kaže da je Filipović odmah po pozivu iz SIPA otišao da da izjavu.

- SIPA je interesovala autentičnost teksta koji nije nijednog trenutka sporan. Ipak su "Novosti" najozbiljnije i najčitanije dnevne novine u Republici Srpskoj i uvek su bile profesionalne i objektivne, bez ijedne mrlje u svim segmentima rada i poslovanja. Novinar Miroslav Filipović je u SIPA imao korektan razgovor u kojem je istakao kako je tekst verodostojan. Zanimljivo je i da Tužilaštvo BiH nije koristilo nijedan drugi medij u postupku, niti je na informativni razgovor bio pozvan neki drugi novinar osim novinara "Novosti" - kazao je Mišljenović.

On dalje navodi da je očigledno da Udruženju "Majke Srebrenice i Žepča" smetaju "Novosti" kao medij iz Srbije i da je dobro poznato kako se u Srebrenici proveo premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je došao sa porukama mira, a jedva je izvukao živu glavu.

- Tužilaštvo BiH više od godinu dana nije nikoga uhapsilo ni osudilo za pokušaj ubistva premijera Srbije u Srebrenici. Gde je tu pravda, gde je istraga? Ovo udruženje ne reaguje na mnoge druge događaje, ali im smeta izjava predsednika Dodika koju su objavile "Novosti" i zbog toga traže nečiju glavu - kaže Mišljenović.

Mariana Šarčević, predsednica Sindikata grafičara RS, kaže za "Novosti" da je nedopustivo da novinari zbog svog svakodnevnog posla budu privođeni i saslušavani.

Siniša Vukelić, predsednik Kluba novinara Banjaluka, član UO Udruženja BH novinara, kaže za "Novosti" da ne vidi osnova da se novinari saslušavaju i kažnjavaju pred istražnim organima zbog izjava koje su preneli.

- Evo imamo primere "Novosti" i Elta televizije gde novinari sada odgovaraju zbog izjava sagovornika - kaže Vukelić.

CVIJANOVIĆEVA: GNEV PREMA SRPSKOJ

ŽELjKA Cvijanović, premijerka RS, izjavila je ovim povodom da će BiH zapasti u još veće probleme ako tužakanjem pokušava da "iznudi ljubav i razumevanje".

- Mislim da je BiH u velikom problemu ako se nastavimo ovako ponašati. Na taj način bismo našli bezbroj izjava koje su dali političari iz Sarajeva koje su apsolutno antidejtonske, antiustavne i suprotne ideji suživota i međuetničke saradnje. To je nesrećna okolnost koja prati ovu zemlju i ne mislim da će to ičemu doprineti, ali pokazuje strašni gnev koji postoji prema RS i koji se nastoji manifestovati na razne načine, pa čak i pokretanjem ovakvih tužbi. Besmisleno - rekla je Cvijanovićeva.

DMITROVIĆ: ZAŠTO SAMO "NOVOSTI"?

- OVO je opasna rabota i ja je vidim kao pritisak na "Večernje novosti", najuticajniji list u Republici Srpskoj, jedan od dva najuticajnija u BiH - kaže Ratko Dmitrović, glavni i odgovorni urednik "Novosti". - "Novosti" u datom slučaju nisu objavile ništa ekskluzivno, samo ono što je naše, i ova činjenica dodatno potencira pitanje zbog čega SIPA zove na razgovor našeg novinara. Pokušaću u toku današnjeg dana da uspostavim kontakt s čelnim ljudima SIPA i saznam otkud i čemu ovaj pritisak na "Večernje novosti".

Komentari (2)

Пеле

17.11.2016. 20:55

Зашто нема Дмитровићеве књиге на киосцима у Српској,конкретно у Приједору?