Rusija otvorila tržište za plasman voća i povrća iz BiH

S. M.

22. 10. 2016. u 07:17

Русија отворила тржиште за пласман воћа и поврћа из БиХ
Rusija je ukinula zabranu uvoza voća i povrća iz BiH.

BANjALUKA - Rusija je ukinula zabranu uvoza voća i povrća iz BiH. Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, potvrdio je ovu vest.

- Ovo je znak da smo otklonili prepreke koje smo imali u protekla dva meseca i ovo je odlična vest za sve proizvođače voća i povrća koji ponovo svoje proizvode mogu da izvoze u Rusiju - kazao je Šarović.

Na pitanje koliku su štetu proizvođači pretrpeli, Šarović je rekao kako šteta nije još sabrana, ali kako je zabrana nastupila u vreme punog izvoza, što je sigurno proizvođačima donelo veliku štetu. Kolika je, znaće se tek u konačnom bilansu spoljnotrgovinske razmene.

- Na nama je sada da u skladu s novim pravilima i procedurama postupamo i krenemo ponovo na rusko tržište, koje je jedno od većih izvoznih tržišta za BiH - dodao je Šarović.

Rusija je u avgustu uvela zabranu uvoza voća i povrća iz BiH, kad su otkrili da je u Rusiju izvezeno desetak tona bresaka koje su imale poreklo iz Gvineje.

Nakon uvođenja zabrane iz Rusije u BiH su došli inspektori koji su obišli sve proizvođače i uverili se u kvalitet voća i povrća koji iz BiH ide za Rusiju i uspostavili bolju kontrolu proizvoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije