PRELIMINARNI rezultati lokalnih izbora u Srpskoj potvrdili su dominaciju SNSD kao najjače srpske partije sa osvojenih više od 200.000 glasova! Lokalni izbori pokazali su da će vladajuća koalicija SNSD-DNS-SP, ako ostvari ovakve rezulate i na opštim izborima, veoma lako formirati većinu u parlamentu Srpske 2018. godine.

Opozicioni Savez za promene, u kojem je najbolje prošao SDS sa više od 100.000 glasova, moraće, kako su nam rekli visoki funkcioneri opozicije, drastično da promeni pristup i politički program, kako bi se ozbiljnije suprotstavio vladajućoj koaliciji na narednim parlamentarnim izborima.

SNSD je najviše glasova osvojio u Banjaluci, na obrađenih 81 odsto biračkih mesta, imaju 28.500. SDS je, po ovim podacima, u najvećem gradu osvojio tek 8.054 glasa.

RS ima ukupno 63 opštine i grada, a kad se saberu glasovi SNSD u 31 gradu i opštini, gde je najveći broj birača, ova partija osvojila je ukupno 159.123 glasa.

DNS i SP, koalicioni partneri SNSD, takođe beleže rast broja glasova.

DNS je na opštim izborima 2010. osvojio 60.000 glasova, a na ovogodišnjim lokalnim 80.000.

Predsednik DNS Marko Pavić izjavio je da je izuzetno zadovoljan izbornim rezultatom, jer je DNS ostvario rast od 30 odsto.

- Bez obzira na to koji konačni rezultat bude, činjenica je da se desilo ono što smo predviđali, a to je da DNS iz izbora u izbore dobija sve više glasova, jer je naša politika - politika tolerancije, razgovora i konsenzusa - rekao je Pavić.

Potpredsednik SP Živko Marjanac kaže, za "Novosti", da je ova stranka na lokalnim izborima u RS dobila podršku 52.000 građana.

- To je dobar rezultat koji SP pozicionira u grupu najjačih partija u RS. Možemo da se pohvalimo da beležimo rast u tri izborna ciklusa za oko 25 odsto. Na opštim izborima 2018. očekujemo sedam ili osam poslaničkih mandata u parlamentu RS - poručio je Marjanac.

U SDS tvrde da su i dalje ubedljivo najjača opoziciona partija u Srpskoj. Procenjuju da će osvojiti više od 100.000 glasova kad se saberu glasovi iz cele RS i da će na parlamentarnim izborima biti lider opozicije.

Lider PDP Branislav Borenović kaže, za "Novosti", da je ova partija na lokalnim izborima u Srpskoj osvojila više od 60.000 glasova.

- Zabeležili smo rast za nekoliko procenata. To pokazuje da je PDP i dalje stabilna i jaka politička partija. Ako uporedimo rezultate sa onim za opšte izbore pre šest godina, sada bismo imali jednog ili dvojicu poslanika više u parlamentu RS - rekao je Borenović.

Govoreći o pozicioniranju političkih partija pred opšte izbore 2018, Borenović kaže da se PDP kotira kao ozbiljan igrač na političkoj sceni RS, ali da bi sve članice Saveza za promene morale da izvuku određene pouke iz rezultata lokalnih izbora.

- Očito je da ćemo svi zajedno morati da radimo mnogo odlučnije i konkretnije - rekao je Borenović.

NDP je, po preliminarnim rezultatima, u RS osvojio 35.000 glasova i takođe beleži rast.