SAMO dan posle izjašnjavanja naroda o Danu Srpske, na kojem je jedinstveno odbranjen 9. januar, rođendan RS, iz Sarajeva je stigla potvrda pretnji Bakira Izetbegovića - Tužilaštvo BiH formiralo je predmet i pokrenulo istragu zbog referenduma, a predsedniku RS Miloradu Dodiku upućen je i poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu.

Kako nezvanično saznajemo, jačaju i pritisci ambasadora zapadnih sila da pravosuđe BiH sankcioniše odgovorne za ogranizovanje referenduma.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, potvrdio je za "Novosti" da je predmet "u vezi sa kršenjem odluke Ustavnog suda o zabrani referenduma" označen kao prioritetan:

- Formiran je predmet u kojem se već dvadesetak dana sprovode aktivnosti u vezi neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH. Prikuplja se dokumentacija, a određene osobe biće pozvane u Tužilaštvo BiH. Glavni tužilac BiH Goran Salihović izdao je obavezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na navedenom predmetu.

Predsednik Srpske Milorad Dodik kaže, za "Novosti", da je referendum demokratska pobeda Srpske i da ga ne plaše nikakve istrage Tužilaštva BiH:

- Referendumom smo odbranili našu svetinju - 9. januar, rođendan RS. Pobedila je demokratija, slobodarski duh i volja srpskog naroda. Ne plaše me sarajevske pretnje hapšenjem, niti sankcije međunarodne zajednice, nisam izabran da bih se plašio, već da bih jačao RS!

On tvrdi da je snaga referenduma u jedinstvenom stavu naroda Srpske da odbrani 9. januar:

- To je vrhunac demokratije i pobeda slobode srpskog naroda. Nastavićemo da jačamo Srpsku i neće nas zaustaviti, niti uplašiti. Volju naroda ne mogu ignorisati. Ponosan sam na narod Srpske kojeg nisu uplašili i koji je u miru i dostojanstvu pokazao koliko voli RS.

TUŽILAC Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva negira, za "Novosti", da je kočio pojedine istrage protiv visokih zvaničnika, posebno onih iz RS. On napominje da je jedini razlog što se traži njegova suspenzija poziv za saslušanje Dodika.

Dodik je naveo da ga ne zanimaju aktivnosti Tužilaštva BiH koje je, kako je rekao, nezakonito formirano, baš kao i Sud BiH, nametnutim zakonima visokog predstavnika. On je još jednom ponovio da to nije bio referendum o secesiji:

- Da vidimo ko će sada biti taj ko će ignorisati volju naroda. Deveti januar je Dan RS, i ostaće u zakonu.

Siniša Karan, predsednik Republičke komisije za referendum, izjavio je, za "Novosti", da se ne plaši nikakvog hapšenja i da stoji na raspolaganju Tužilaštvu BiH:

- Ukoliko me pozovu, odazvaću se. Nema čega da se plašim, sve sam radio po zakonu, kao i Komisija.

On dodaje da je cela priča oko hapšenja i istrage oko referenduma u Srpskoj - apsurdna:

- Pitam se šta je sa onih 90 ranijih odluka Ustavnog suda BiH koje nisu sprovedene. Zašto niko tu nije pod istragom, već samo sada.

Lider SDS Mladen Bosić izjavio je danas da se "nastavlja opasna igra Dodika i Izetbegovića".

- Radi se o uvođenju BiH u ustavnu krizu. Sama tvrdnja da je iz RS prekršen "Dejton" ide naruku onima koji žele novo uređenje BiH, a da krivac bude RS. U narednom periodu doći će do izražaja upozorenje premijera Srbije Vučića kad je Srbija rekla da ne može da podrži referendum - rekao je Bosić.

On upozorava sve one koji najavljuju sankcije i hapšenje da to ne rade, jer to nisu radili ni kada su u pitanju odluke za Mostar.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ocenilo je danas da "referendum u RS ima potencijal da destabilizuje BiH i šire područje jugoistočne Evrope".


"DA" 677.721 PUT

Prema konačnim i nezvaničnim rezultatima referenduma o Danu RS, 99,81 odsto građana RS koji su izašli na glasanje pozitivno se izjasnilo na referendumsko pitanje da li podržavaju da RS i dalje obeležava i slavi 9. januar kao rođendan Srpske. Od ukupno 1.219.399 registrovanih glasača, na referendum je izašlo 680.116 građana RS, odnosno 55 odsto.

Na referendumsko pitanje 677.721 građanin RS jasno je rekao "da". Negativno su se izjasnila 1.291 građanin, odnosno 0,19 odsto. Nevažećih listića bilo je 2.264. Bilo je organizovano 1.885 glasačkih mesta, a u inostranstvu 27.

PREMIJER ALEKSANDAR VUČIĆ POZIVA NA SMIRIVANjE TENZIJA: SUPROTSTAVIĆEMO SE SUKOBIMA

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je najvažniji rezultat referenduma o Danu RS to što je protekao mirno. On je ocenio da je važno da se smire tenzije u regionu. Vučić je novinarima u Žagubici kazao da je razgovarao telefonom sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i da su se saglasili o tome da je za ceo region najvažnije da gleda u budućnost:

- Ako bilo ko misli da je rešenje u sukobima, mi ne samo da u tome nećemo da učestvujemo, već ćemo oštro da se suprotstavimo, jer za nas su mir i stabilnost osnovni uslovi da bi se videli rezultati našeg rada.

Vučić je kazao da je Srbija učinila sve što je mogla "na stabilizaciji prilika" i da će to nastaviti da čini i u narednom periodu. (Z. G.)

MINISTAR BEZBEDNOSTI BIH: AKO SE NE ODAZOVE, DODIK ĆE BITI PRIVEDEN


SARAJEVO(Beta) - Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da će Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) privesti predsednika RSMilorada Dodika ako se ne odazove na poziv Tužilaštva BiH na saslušanje u svojstvu osumnjičenog zbog održavanja referenduma o Danu RS, koji je zabranio Ustavni sud.

''Ako se ne odazove, a razlog za neodazivanje bude neopravdan, da nije bio sprečen nekom višom silom, izdaje se naredba o prislinom privođenju. Ići će se na njegovo prisilno privođenje i tu je Zakon o krivičnom postupku vrlo jasan – niko nema pravo da se ne odazove pozivu Suda ili Tužilaštva", rekao je Mektić za sarajevsku TV1.

Prema njegovim rečima, zakonom je propisano prisilno privođenje u slučaju neodazivanja na poziv ovih institucija.

TABLE OSTAJU U SRPSKOJ

Iako se u pojedinim medijima pojavila informacija da će na desetine tabli "Dobrodošli u Republiku Srpsku" biti uklonjene, od toga nema ništa, potvrđeno je "Novostima" u Vladi Republike Srpske.

- Table se nalaze na teritoriji Srpske i tu će i ostati. One su u nadležnosti RS, a ne BiH i nikakva institucija BiH ne može da ih sklanja. Na prostoru od desetak metara u graničnom pojasu između entiteta, što se nas tiče, mogu stajati i table "Dobrodošli u Federaciju BiH", "Dobrodošli u BiH" i "Dobrodošli u Republiku Srpsku" - kažu u Vladi RS. (N. Š. R.)

EK: REFERENDUM NIJE ZAKONIT

Referendum održan u RS nema zakonsku osnovu, jer je Ustavni sud BiH odlučio da suspenduje odluku o referendumu dok se ne odluči o njegovoj ustavnosti, ocenjeno je u Evropskoj komisiji.

- Ovaj referendum ne može da promeni krajnju i obavezujuću odluku Ustavnog suda BiH - izjavila je Maja Kocijančič, portparol EK.

Ona kaže da EK ohrabruje institucije u BiH da reše pitanje o Danu RS dijalogom i u okviru Ustava i zakona. (G. Č.)

ČEPURIN: ODMAH STAVITI TAČKU!

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da je Dan RS očuvan i sačuvan i da su rezultati referenduma vrlo jasni:

- Rusija želi da na sve ovo bude stavljena tačaka. Narod je na najdemokratskiji način iskazao svoje mišljenje. Zadovoljan sam što je referendum protekao mirno.