Auto-put Banjaluka - Doboj nosiće naziv 9. januar!

S. MIŠLJENOVIĆ

31. 08. 2016. u 13:11

Vlada Srpske na jučerašnjoj sednici odredila ime za jednu od najvažnijih saobraćajnica u izgradnji. Svečanom otvaranju deonice Prnjavor - Doboj 11. septembra prisustvovaće srpski premijer Vučić

Ауто-пут Бањалука - Добој носиће назив 9. јануар!

AUTO-PUT Banjaluka - Prnjavor - Doboj, u dužini od 72 kilometra, dobio je ime. Vlada RS, u saglasnosti sa predsednikom Srpske Miloradom Dodikom i institucijama iz oblasti saobraćaja, odlučila je da ova vrlo važna saobraćajnica za Republiku Srpsku dobije naziv - "9. januar", po datumu kad nastala današnja Republika Srpska.

Ova odluka biće ozvaničena u narednih nekoliko dana. Nakon toga će predlog Vlade RS otići prema JP "Auto-putevi RS", koji će biti zaduženi da izrade table sa natpisom "9. januar" i postave ih na nekoliko lokacija duž pomenutog puta.

Inače, građevinski radovi na deonici Prnjavor - Doboj, koja čini polovinu budućeg auto-puta, završeni su i trenutno su u fazi tehničkog prijema i pribavljanja upotrebne dozvole.

- Ova deonica auto-puta biće puštena u saobraćaj 11. septembra i, tačno je, planiramo da novoizgrađenom auto-putu damo naziv "9. januar" - potvrdio je, za "Novosti", Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Na otvaranju završene deonice, 11. septembra, očekuje se dolazak i premijera Srbije Aleksandra Vučića, potvrđeno je "Novostima" iz resornog ministarstva.

INVESTICIJA Ukupna vrednost investicije auto-puta Banjaluka - Doboj iznosi oko 340 miliona evra, a novac je obezbeđen putem kredita kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Deonica Doboj - Prnjavor duga je 36,6 kilometara. U poodmakloj fazi izgradnje je i druga deonica, od Prnjavora do Banjaluke. Kompletan auto-put trebalo bi da bude završen iduće godine i povezan sa auto-putem Banjaluka - Gradiška, čime će Republika Srpka dobiti mrežu auto--puteva.

Radove na obe deonice izvodi konzorcijum koji čine "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja.

Duško Topić, direktor "Auto-puteva RS", izjavio je za "Novosti" da su kiše i klizišta malo usporili dinamiku izgradnje, ali da se, ipak, svi radovi privode kraju.

- Ponosni smo što već skoro dve godine u Srpskoj imamo gradilište dugo 72 kilometra. Sve veće kompanije iz Republike Srpske rade na auto-putu Banjaluka - Doboj. Gotovo 1.000 radnika zaposleno je na ovoj deonici, što je veliki uspeh za Srpsku - kaže Topić, za "Novosti".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Dobrivoje

31.08.2016. 14:25

9 Januar treba da bude zajednicki drzavni praznik obe Srpske drzave.Zivela RS do konacnog Srpskog ujedinjenja

Moravac

31.08.2016. 16:50

Od sada ce dva dana posle Bozica da bude jos jedan Bozic! Hvala srpskim dusmanima ))

pablo

01.09.2016. 09:53

Samo kod nas naopako, sve zemlje svijeta imaju jedinstvene oznake puteva : A1,A2, B1,M1,M2.....

wz20s

01.09.2016. 10:03

Daj napisite koliko kosta 1 km pa da onda damo ime koje je dostojno takvih "graditelja".

pablo

01.09.2016. 17:50

@wz20s - Valjda znas matematiku, sve ti pise gore samo treba da izracunas,Doboj -Prnjavor kosta 170 miliona

wz20s

01.09.2016. 18:06

@wz20s - Ok, dakle to je (ako je tako a pogledaj koliko su ispali skuplji prethodni putevi) jedan od najskupljih autoputeva u regiji. 1km u hrvatskoj kosta 2 miliona a kako ovi nasi losiji kostaju vise sam zaključi.