Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom Eparhije osveštao je Hram Svete Petke u Čemernu kod Gacka, koji je sagradio najmlađi ktitor u eparhiji Dušan Kekić iz Beograda, poreklom iz ovog sela.

U Čemernu, koje se nalazi na 1.350 metara, prema istorijskim podacima, nikada nije postojala nikakva bogomolja, pa su osvećenje ovog hrama, koji je napravljen po uzoru na Lovćensku kapelu, i prisustvo vladike Grigorija imali poseban značaj za meštane.

Episkop Grigorije je poručio meštanima i gostima da ne budu gordi, da se ne svađaju već da šire ljubav i praštaju jedni drugima, jer je neljudski mrzeti nekoga, dodavši da je bezbroj razloga da se čovek raduje i veseli i da srce podigne ka Bogu, da srca osete miris milosrđa, milosti i dobrote Božije.

- Živimo u svetu u kojem neprestano prete nevolja, smrt, bolest, tuga, nemoć, nemaština, svađa, zato je važno da se vratimo Svetom Jevanđelju jer nam otkriva da volimo Boga, da volimo jedan drugoga, da nikoga ne mrzimo, da nikome ne činimo zlo - istakao je vladika Grigorije, a prenela agencija Srna.

Paroh prve gatačke parohije otac Veljko Kovač istakao je da je osvećenje hrama na Čemernu veliki dan, ne samo za selo, već i za eparhiju, i zbog toga što se obnavlja tradicija zadužbinarstva.

Tridesetjednogodišnji Dušan Kekić kaže da je presrećan jer je ispunio obećanje dato svojim roditeljima, da će sagraditi crkvu u selu odakle su mu koreni.

- Ovo je malo selo, ali puno čestitosti, dobrote i ljubavi. Nadam se da će ova crkva u budućnosti okupljati i sabirati naše prijatelje, rodbinu i kumove i da će se u njoj sve više dece krštavati - rekao je Kekić, dodavši da je radost njegove porodice još više upotpunjena jer je u novosagrađenom hramu krstio četrnaestomesečnog sina Petra.

Njegov otac Mileta Kekić, koji je vodio radove tokom izgradnje hrama, kaže da je objekat pravljen sa velikom ljubavlju i zadovoljstvom.


PRILOŽNICI

NAČELNIK opštine Gacko Milan Radmilović podsetio je da je ova crkva, izgrađena na krovu Hercegovine, osma koja je osvećena u poslednjih nekoliko godina u gatačkim selima.

Crkva od 25 metara kvadratnih izgrađena je pored seoskog groblja na zapadnoj strani, a projektovao ju je Dušanov mlađi brat Stefan, arhitekta i to je njegov prvi projekat.

Izgradnju crkve pomogli su meštani, opština Gacko, Rudnik i Termoelektrana "Gacko" i drugi priložnici.