Ministri se posvađali i zbog puteva

M. FILIPOVIĆ

četvrtak, 21. 07. 2016. u 09:46

Министри се посвађали и због путева
Prepucavanja Vlade RS i srpskih ministara u Sarajevu zbog dokumenta o saobraćaju. Vlada RS: Sarajevo neće odlučivati o gradnji saobraćajnica u Srpskoj

BANjALUKA - Kako se primiču oktobarski izbori, tako sve više sevaju varnice na relaciji vlast Srpske - srpski ministri u Sarajevu. Nova svađa usledila je zbog usvajanja Strategije razvoja saobraćaja u BiH za koju u Vladi RS tvrde da je doneta u Savetu ministara BiH bez saglasnosti RS i da je dugoročno veoma štetna po infrastrukturne projekte u RS!

Stav Banjaluke je da će na osnovu strategije Sarajevo odlučivati o raspodeli novca od evropskih i međunarodnih institucija namenjenih za gradnju auto-puteva i puteva u BiH, čime će, kako tvrde, FBiH biti privilegovana.

Premijerka RS Željka Cvijanović je poručila da je usvajanje Strategije još jedan "sarajevski bezobrazluk".

- Naš dogovor je bio da dve entitetske strategije saobraćaja budu uklopljene u okvir koji će biti strategija saobraćaja BiH - rekla je Cvijanovićeva i naglasila da Ministarstvo transporta i komunikacija BiH nije nadležno da RS utvrđuje prioritete.

- Njihova strategija predviđa da su svi važni i prioritetni infrastrukturni projekti u FBiH - naglasila je ona.

Međutim, srpski ministri u Savetu ministara BiH kažu da Strategija nije štetna po RS i da Vlada RS politizuje i ovu temu. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović tvrdi da ga Vlada RS i resorno ministarstvo nisu obavestili da se protive usvajanju ove strategije.

- Mene niko nije zvao, niti na bilo koji način obaveštavao. Zašto to nisu učinili ako su imali primedbe, nije mi poznato - rekao je Šarović.

On je istakao da je ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko obavestio Savet ministara BiH da ima apsolutnu saglasnost svih članova radne grupe iz RS i FBiH i da je u potpunosti usaglasio stavove sa resornim ministrom o ovom pitanju.

- Od Juska smo dobili zvaničnu informaciju da je sva pitanja usaglasio sa predstavnicima iz RS. Bio je vrlo zadovoljan razgovorom u Banjaluci - rekao je Šarović.


PISALI SVIMA

Ministarstvo saobraćaja i veza RS juče je demantovalo navode Mirka Šarovića da nije obavešten o stavu RS povodom jednoglasnog usvajanja Strategije.

Iz Ministarstva podsećaju da su 1. i 8. jula uputili dopise na brojne adrese u kojima je navedeno da je usvajanje akta koji nije usaglašen sa entitetima štetan za Srpsku i BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije