Bojovniku penzija iz Srpske

Ninko ĐURIĆ

27. 06. 2016. u 07:36

Potvrđen još jedan slučaj preglasavanja predstavnika srpskog naroda u Ustavnom sudu BiH. Ahmetu Berbiću novac iz budžeta RS, iako je četiri godine bio u HVO

Бојовнику пензија из Српске

Thinkstock

Da obični i neupućeni građani Republike Srpske teško mogu i da naslute kakve ih sve štete mogu pogoditi zbog gotovo ustaljenog preglasavanja srpskih predstavnika u Ustavnom sudu BiH, ponajbolje svedoči i slučaj nekadašnjeg bojovnika Hrvatskog vijeća odbrane Ahmeta Berbića iz Dervente.

Novi paradoks u preglasavanju sudija iz reda srpskog naroda, u ovom slučaju sudije Miodraga Simovića, ne ogleda se samo u činjenici da je Ustavni sud BiH opovrgao odnosno pod noge bacio viđenje i odluke PIO RS i Okružnog suda Doboj, već što je naložio da se Berbiću iz budžeta RS isplaćuje - penzija?!

Da ironija bude veća, taj isti Berbić se protiv Republike Srpske borio gotovo pune četiri godine! Bio je u redovima Hrvatskog veća odbrane od 4. aprila 1992. do 23. decembra 1995. Drugim rečima, kao takozvani "borac prve kategorije", stekao je puni ratni staž. Upravo to skrivanje istine bilo je, shodno praksi i važećem sporazumu, razlog Penzionom fondu RS i dobojskom Okružnom sudu da van snage stave pravo Berbiću na starosnu penziju iz 2004, od 152 KM mesečno.

U svom izdvojenom mišljenju suprotnom odluci, preglasani sudija Miodrag Simović, dao je za apsolutno pravo Fondu PIO RS i Okružnom sudu Doboj.

- Apelant (Ahmet Berbić) je prikrio činjenicu učešća u HVO, koja je od uticaja za rešavanje pitanja nadležnosti između Fonda PIO RS i Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (MIO/PIO). Važećom odredbom sporazuma propisano je da osiguranik koji posle 30. aprila 1992. nije bio osiguran ni kod jednog nosioca osiguranja, ali ima posebnog staža, zahtev podnosi nosiocu osiguranja koji je priznao poseban staž, a što je slučaj kod apelanta. Tako da on svoja prava treba da ostvaruje kod Federalnog zavoda MIO/PIO. Apelantovo pravo na ostvarivanje starosne penzije predstavlja građansko pravo, pa je Ustavni sud pre odluke o eventualnoj povredi prava na imovinu, morao da ispita da li je taj postupak bio pravičan, ne samo da rešava pitanje penzije kao imovine. Smatram da su i apelantovi navodi o kršenju prava na imovinu neosnovani - stoji, između ostalog, u izdvojenom mišljenju sudije Miodraga Simovića.

ZAKINUTI Sumorna je činjenica da već godinama, pogotovo u Federaciji BiH, hiljade Srba ne mogu da ostvare penzije u FBiH koje su i pre rata zaradili. Čak ni oni koji je preko nišana nisu ni pogledali.

Inače, postupak je po službenoj dužnosti pokrenut aprila 2011. godine na osnovu novih činjenica zbog Berbićevog učešća u HVO. Dobojski Okružni sud je utvrdio da je PIO RS "pravilno utvrdio prestanak prava na starosnu penziju od 1. maja 2011. godine". Berbić je tako upućen na penzioni fond FBiH, s obzirom da mu je on "priznao poseban staž".

Ustavni sud BiH, međutim, nedavno je usvojio apelaciju Ahmeta Berbića, obrazloživši da je uz ljudska prava i osnovne slobode narušeno i njegovo "pravo na imovinu". Predmet se vraća Okružnom sudu Doboj, koji je dužan da u hitnom postupku donese novu odluku, stoji u odluci Vrhovnog suda BiH, koju je potpisao predsednik Mirsad Ćeman.

Taj isti Ustavni sud BiH je u maju 2013. odbio žalbu kluba zastupnika srpskog naroda u parlamentu BiH za utvrđivanje ustavnosti zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju federacije BiH. Preciznije, odbačen je zahtev da penzije budu isplaćivane u delu zemlje gde su zarađivane. Po toj odluci, konkretno, ni Ahmet Berbić ne bi mogao da stekne penziju zarađenu u Derventi, tačnije RS. Pogotovo što mu je poslednji "poslodavac i osiguranik" bio HVO.


PRESUDILI 6. APRILA

ODLUKU Ustavnog suda BiH u korist Berbića iz Dervente u plenarnom sazivu 6. aprila, a koja je nedavno objavljena u "Službenom glasniku" RS, doneli su Mirsad Ćeman, predsednik, potpredsednici Mato Tadić, Zlatko M. Knežević i Margarita Caca Nikolovska, i sudije Tudor Panitru, Valerija Galić, Miodrag Simović, Konstansa Grev i Seada Palavrić.

- Bošnjaci, Hrvati i, naravno, sudije stranci, praktično su otvoreno stali na stranu nekadašnjeg bojovnika, HVO i FBiH, a na štetu RS - kaže sagovornik "Novosti" upućen u ovaj i niz drugih slučajeva preglasavanja sudija iz reda srpskog naroda u Ustavnom sudu BiH.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Miljana

28.06.2016. 13:52

Odličan tekst i sumorno saznanje. Kakav je to Ustavni sud BiH? Gde još ovo ima? Sramota!

Dragana

28.06.2016. 13:55

Kakav je ovo ustavni sud, kad ga mahom sačinjavaju stranci?! Ne znam ni za jednu drugu državu, u kojoj bi to bio slučaj.

Ataševac

30.06.2016. 13:57

strasno.istina koja boli.kako ih nije stamota.on uziva sto se borio protiv rs.

Dragan

30.06.2016. 18:54

Veće gluposti i većeg nipodaštavanja odavno ne zapazih! Čuj, bio u HVO-u, a prima platu Republike Srpske! Pod hitno menjati Ustavni sud BiH!