BANjALUKA - Za Srpsku je neprihvatljivo predloženo prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, jer bi to uništilo našu poljoprivredu - beležili bismo godišnje gubitke od 150 miliona maraka. Očekujem da Mladen Ivanić odbaci ovaj predlog!

To je juče u Banjaluci izjavio predsednik RS Milorad Dodik reagujući na izveštaj Saveta ministara BiH o prilagođavanju SSP koji će u ponedeljak biti na razmatranju u Predsedništvu BiH:

- RS odbacuje prilagođavanje SSP sve dok se BiH ne ponude recipročni uslovi koje Hrvatska uživa na tržištu BiH ili dok se BiH ne omogući da se privreda prilagodi tim uslovima. Bošnjaci i Hrvati su pristali na to, jer znaju da time najviše gubi RS.

Nakon što je Ivanić odbio da učestvuje na hitnoj telefonskoj sednici Predsedništva BiH, na kojoj je trebalo da bude usvojena odluka o prilagođavanju SSP sve dok ne dobije mišljenje Vlade RS o ovom pitanju, nova sednica Predsedništva je zakazana za ponedeljak.

Tim povodom hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović ekspresno je došao juče u Banjaluku na sastanak sa Ivanićem. Čović i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović insistiraju na hitnom usvajanju odluke o prilagođavanju SSP, jer je to uslov da bi Savet EU 13. jula u Slovačkoj razmatrao kredibilitet aplikacije BiH za članstvo u EU.

Vlada RS je zaključila da bi zahtev Brisela za prilagođavanje SSP koji se tiče enormnog bescarinskog uvoza hrane iz EU, posebno iz Hrvatske, mogao da bude poguban za agrar RS.

Procenjuje se da bi BiH potpunim otvaranjem tržišta izgubila oko 400 miliona KM. Gubici od carina iznosili bi 70, a od PDV oko 10 miliona KM godišnje.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa Ivanićem, Čović je rekao da su stavovi o ovom važnom pitanju - približeni.

- Predsedništvo BiH nije blokirano. Sve što nas opterećuje biće razmatrano u ponedeljak. Očekujem da ćemo doći do rešenja - kazao je Čović. - Morali bismo rešiti to pitanje do 13. jula, jer je to poseban datum koji nam se neće ponoviti narednih godinu dana.

On je istakao da dok on bude član Predsedništva BiH, neće biti preglasavanja, jer se time ništa ne bi dobilo.

- U ponedeljak ako ne bude dogovora, neće ga ni biti i to je cena koju ćemo zajedno snositi - kazao je Čović.

Stav Vlade i resornog ministarstva RS je da bi potpuno ukidanje carina na uvoz 253 poljoprivredna proizvoda, za koje je dokazana posebna osetljivost i za koje je dogovorena carinska zaštita sve do ulaska BiH u EU, uništilo poljoprivrednu proizvodnju RS, kaže, za "Novosti", portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Aleksandar Macanović.

- To bi bilo pogubno za poljoprivredu RS, jer je 70 odsto ukupne domaće primarne poljoprivredne proizvodnje u RS. Zato Vlada ne pristaje na ovakav način prilagođavanja SSP i dalje će odlučno da štiti domaće poljoprivrednike - zaključio je Macanović.


POLjOPRIVREDNICI: NE UCENAMA!

Predstavnici Saveza poljoprivrednih proizvođača RS pozvali su Ivanića da ne da saglasnost na odluku o prilagođavanju SSP.

- Prihvatanje adaptacije SSP u sadašnjoj formi, od grupe koja pregovara u ime BiH, bez saglasnosti tri četvrtine populacije ove zemlje, dovelo bi do konačne propasti domaćeg agrara - saopštili su iz ovog saveza. U dopisu Ivaniću apeluju da ne pristane na ucene. Naglašavaju da su sirovinski sektori u poljoprivredi u potpunosti uništeni, a adaptacijom SSP bi i mlekarski sektor, koji je još konkurentan, bio uništen.