Pokušali da ubiju zatvorenika jer je Srbin

V.N.

18. 05. 2016. u 19:52

Novi skandal u Kazneno-popravno zavodu "Zenica". Zatvorenik Robert Jusić tvrdi da je u zeničkom zatvoru izložen maltretiranju samo zato što je Srbin, da su pokušali da ga ubiju

Покушали да убију затвореника јер је Србин

ZENICA - Novi skandal u Kazneno-popravno zavodu "Zenica". Zatvorenik Robert Jusić tvrdi da je u zeničkom zatvoru izložen maltretiranju samo zato što je Srbin, da su pokušali da ga ubiju, pa čak i osunete.

Jusić, inače zatvorenik iz Srbije, koji služi kaznu od dve godine i mesec dana zbog otmice i nanošenja teških povreda, navodi da su njegovi problemi počeli prvog dana kad je smešten u ovu ustanovu.

- Prvih dana su me više puta tukli i reketirali, tako da sam morao da im dajem novac. Tada su me prebacili u četvrti paviljon, ali su se problemi i tu nastavili. Maltretirali su me samo zato što sam Srbin. Osuđenik Samir Imamović pokušao je tada da me ubije, a uprava zatvora ga je kaznila sa samo 20 dana samice - istakao je Jusić.

Kad se žalio stražarima, kaže on, jedan od njih mu je rekao da će ga, ako ne bude davao novac, tući kao Vojislava Šešelja, da mu "ovo nije Srbija". Jusić tvrdi da je Haris Čaušević, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog terorizma, pokušao da ga osuneti.

Ovo je drugi veliki skandal koji potresa KPZ "Zenica" u poslednjih dvadesetak dana. Na Uskrs su napadnuti braća Nenad i Predrag Bajić i Siniša Babić, jer su Srbi. Osuđenici tvrde da ovo nije prvi put da su meta napada Srbi i da zatvorski čuvari uvek okreću glavu kad se dogodi napad na njih. Oni ističu da su većina starešina, koji rade u KPZ "Zenica", bili čuvari u zloglasnom logoru za Srbe koji se nalazio u današnjem petom paviljonu zeničkog zatvora.

UPOZORENJA

PORODICE srpskih osuđenika već duže vreme upozoravaju na loš status Srba u najvećem zatvoru u Federaciji BiH. Jedan od najtežih slučajeva u ovom zatvoru dogodio se 2013. godine kad je osuđenik Adnan Šerak (28) tokom zatvorske šetnje brutalno pretukao DŽenana DŽaku (30) koji je od povreda pao u komu, a nakon četiri dana umro u Kantonalnoj bolnici u Zenici.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

jovandeka

19.05.2016. 07:12

Gde suovi naši glavari iz Srbije,da upute zvaničan protest alijinom sinu.Nije dovoljno piti kafu sa njim po Kališu i slušati sevdah.Treba i ovim mučenicima u zatvoru pomoći da ih ne sakate i premlaćuju,jer su samo Srbi.