Stradanje 15 Srpkinja u poslednjem ratu: Monografija Naša ispovijest u centru Njujorka

N. Štrkić Radić

11. 05. 2016. u 06:35

Страдање 15 Српкиња у последњем рату: Монографија Наша исповијест у центру Њујорка

Božica Živković Rajilić prezentuje monografiju Njujorčanima

Žene iz RS nikada nisu bile posmatrane u kontekstu žrtava. Pobedile prošlost i pokazale da su spremne da se bore za istinu

SUPRUGE, majke i sestre koje su svoje najmilije izgubile tokom proteklog rata u BiH, ovih dana su o svojim gubicima, stradanju srpske dece, momaka, muževa, očeva i celih porodica svedočile tamo gde to do sada nije bilo baš popularno, u centru Njujorka!

Naime, u okviru konferencije "Poraz fašizma i sećanje na žrtve", koju je povodom 71 godine od proboja jasenovačkog logora organizovao Institut za istraživanje zločina u Jasenovcu, petnaest Srpkinja promovisalo je svoju monografiju "Naša ispovijest" u kojoj su objedinile svu svoju bol.

- Članice ovog udruženja, u kojem je trenutno registrovano 420 žena, smogle su snagu da progovore o svojim sudbinama i tako posvedoče da je žrtava bilo na svim stranama u proteklom ratu u BiH. Žene iz RS nikada nisu bile posmatrane u kontekstu žrtava, nego samo kao majke, sestre i supruge ratnih zločinaca, što nikako ne odgovara istini. Naša potresna svedočenja to i potvrđuju. Verujemo da će "Naša ispovijest", barem delimično, ispraviti ovu nepravdu i da će istina naći put do svetske javnosti, koja nam nije bila naklonjena - rekla je predsednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Ona je naglasila da je već svima muka od toga da se rat u BiH posmatra samo kroz interpretaciju događaja jedne strane, u većini slučajeva nauštrb celog srpskog naroda i da je krajnje vreme bilo da neko napravi presedan u tom smislu.

- Monografija je objedinila svedočenja 15 žena, kojima ovom prilikom želim da izrazim veliku zahvalnost, a koje su svojom hrabrošću, na neki način, uspele da pobede prošlost i pokažu da su spremne da se bore za istinu - dodala je Rajilićeva.

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske Milorad Kojić upoznao je učesnike konferencije sa aktivnostima Centra, kao i sa aktivnostima koje su prethodile izradi monografije.

- "Naša ispovijest" je rezultat saradnje institucija Republike Srpske i Srbije, a posebno projekta "Snaga je u nama", koji je podrazumevao pružanje psihosocijalne pomoći ženama žrtvama rata. Nakon ovih radionica bili smo odlučni u nameri da se izborimo sa svim preprekama i krenemo sa izradom monografije - naglasio je Kojić.

On kaže da se ovom monografijom ne obezvređuju i ne umanjuju žrtve drugih, nego se nastoji podići svest domaće i međunarodne javnosti da su Srpkinje i srpski narod, u proteklom ratu, takođe, bili žrtve ratnih zločina.

NA RUŠEVINAMA HRAMA

DELEGACIJA Republike Srpske, u kojoj su Božica Živković Rajilić, Milorad Kojić i priređivač knjige Aleksandar Vranješ, iskoristili su boravak u Njujorku i za posetu ruševinama nedavno izgorelog hrama Srpske saborne crkve Svetog Save i upoznali se i razgovarali sa starešinom hrama Đokanom Majstorovićem i tom prilikom mu uručili monografiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije