Na godišnjici progona samo 11 Srba!

V. Blagojević

09. 05. 2016. u 21:13

Parastos srpskim civilima iz Odžaka koji su zarobljeni i mučeni u logoru. Jedino se logoraš Boro Lešić poklonio senima stradalih

На годишњици прогона само 11 Срба!

PRE tačno 24 godine, na prevaru su zarobljena 1.294 srpska civila, od čega su 864 bili muškarci, 326 žena i 104 dece. Zarobile su ih paravojne muslimansko-hrvatske snage i regularne jedinice Hrvatske vojske. Srpski civili iz Novog Grada, Lipika, Gornjeg Svilaja, Donje i Gornje Dubice, posle zarobljavanja, utamničeni su u četiri odžačka logora, gde su mučeni na 132 različita načina. Ubijena su 42 logoraša, a silovano je 60 žena.

Obeležavajući godišnjicu vlastitog stradanja, samo je Boro Lešić u ime Udruženja logoraša "Odžak 92" iz Vukosavlja položio je venac sa cvećem, a svega 11 prisutnih na parastosu zapalilo je sveće na spomen-obeležju u Vukosavlju. Mnogi logoraši, kao ni predstavnici boračkih organizacija i Republičke organizacije logoraša nisu se odazvali.

- Pozivi su svima bili upućeni, iako na ovaj događaj nije potrebno nikog zvati. Neka je na sramotu svih nas da ovom činu prisustvujem samo ja, kao logoraš. Ipak, dok sam živ, makar i sam, dolaziću ovde i paliti sveće - kaže razočarano Lešić, koji je i dalje predsednik Skupštine udruženja logoraša "Odžak 92" iz Vukosavlja, čiji je rad gotovo ugašen zbog podela i nezainteresovanosti logoraša.

Lešić kaže da ne može da shvati šta se u poslednje vreme dešava da logoraši žrtve svedoče na sudu u korist zločinaca za sitne pare.

- Jednostavno nemam reči da opišem takvo ponašanje. Šta se dešava u glavama tih ljudi? I ja sam svedok na sudu, ali kako mogu da kažem da me neko nije tukao i mučio, kad jeste - kaže Lešić. - Još se noćima budim i sanjam iživljavanja nad nama. Batine su bile mila majka, kao nagrada u odnosu na psihološka mučenja kad zločinac u vama ubija ljudsko dostojanstvo. To su posebno doživele mnoge porodice gde su zločinci terali da rođaci rođacima rade razne perverzije - seća se Boro.

Kako smo nezvanično saznali, protiv 200 bivših pripadnika muslimansko-hrvatskih snaga iz Odžaka vodi se istraga za ratni zločin počinjen 1992. godine pred Sudom BiH, kantonalnim sudovima u Federeciji BiH i okružnim sudom u Doboju. Za to vreme bivši logoraši se dele, potkupljuju "za siću" da svedoče u korist zločinaca i zaboravljaju šta su preživeli. To se samo Srbima može desiti!


PRAVOSNAŽNE PRESUDE

ZA zločine nad odžačkim Srbima do sada je pravosnažno osuđeno pet zločinaca na ukupnu kaznu u trajanju od 46 godina.

- Prvi je osuđen Ferid Halilović na 15 godina, zatim Albina Terzić na tri, zamenik komandanta logora u Odžaku Josip Tolić na 10, za silovanja srpskih žena na pet godina osuđen je Božo Matanović, za ubistvo srpskih civila u selu Jezero na 13 godina osuđen je Senahid Ribić Bešlaga. Sve te presude su pravosnažne, samo je prvostepenom presudom Marjan Brnjić osuđen na šest godina zatvora za silovanja, i taj proces je u toku - istakao je Vlado Dragojlović, predsednik regionalnog udruženja logoraša "Posavina".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Jasenovac

10.05.2016. 00:00

@Borko - Govori samo za sebe jer si verovatno ili poturcen ili pokatolicen jer je to odlicje onih koji su promenili svoju veru. Pravim srbima je ponos bitan i nema tih para za koji bih zlocincu pomagao na sudu. Neverujem da je bas tako kako pise u clanku i treba uvek cuti i drugu stranu.

Orvel

10.05.2016. 05:17

@Borko - Nije tajna da su za vreme najzescih bitaka sitne duse svih nacija medjusobno trgovale i danas su ügledni" i bogati clanovi zajednice.I Pasicev sin se obogatio na tome a i kralj Aleksandar,obveznicama ratnog zajmi.Rat je nemoralna pojava u kojoj sljam izibija na povrsinu,nekaznjeno...

Sofija

09.05.2016. 22:27

Strasno...Nema opravdanja za zaboravljene zlocine!I mediji bi trebalo da vise pisu o ovakvim dogadjajima!

gedza

09.05.2016. 22:49

Ne mogu da verujem sta sam procitao iznad u tekstu!?!?Pozovite preko medija sve ljude koji zele da dodju i poklone se zrtvama rata...zar je moguce?

Kimi CZV

09.05.2016. 23:13

Ja ipak mislim da negde gore postoji neko ko sve gleda, i da kasnije ili pre sve te zveri dobiju odgovarajuću kaznu

Veritas1389

10.05.2016. 12:27

Rece Tito da nas je Srbe unakazio da se necemo ni za sto godina oporaviti, ja mislim da se zeznuo necemo se mi nikad vise oporaviti.

продаја свега

10.05.2016. 15:41

Добро, коментатори критикују несолидност и недоследност, а сами пишу латиницом ... Сами ни толико да се потруде, све седећи код куће. Е, па то је то.