OBNOVLjENA Ferhat-pašina džamija u subotu je otvorena u Banjaluci uz prisustvo oko 7.000 muslimanskih vernika, mnogobrojnih zvaničnika i turskog premijera u ostavci Ahmeta Davutoglua.

Sa svečanosti je poručeno da je Ferhadija simbol mira, zajedničkog života svih naroda i konfesija na ovim prostorima, i nade i vere u bolju i lepšu budućnost BiH.

Presecanjem vrpce, Ferhadiju su svečano otvorili Davutoglu, poglavar IZ u BiH Husein Kavazović i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Davutoglu je poručio da obnova džamije predstavlja poruku mira svim narodima u BiH, ali i celom svetu.

- Ta poruka mira svima treba dobro da se čuje, jer nema puno gradova u svetu gde su razne bogomolje tako blizu jedna drugoj - rekao je Davutoglu.

On je za Ferhadiju, za stari most u Mostaru i Aladža džamiju u Foči rekao da su zajednička kulturna baština koju će "zajedno čuvati, obnavljati i graditi".

Davutoglu je prisutnima poručio i da je uz njih svih 78 miliona Turaka, a poslao je i poruku da su Turci "bili ovde, da su sada ovde i da će tu biti zauvek".

DODIK SA SLAVE U DžAMIJU DODIK je kazao da je u vreme proslave svoje krsne slave Đurđevdana došao na otvaranje džamije, jer je želeo da ispoštuje ovu svečanost i da pokaže opredeljenost RS ka miru i stabilnosti. Dodik, koji je bio najavljen kao jedan od govornika na svečanosti, svoje neobraćanje u oficijalnom delu ceremonije objasnio je mišljenjem da je ovo, pre svega, verski događaj i da akcenat treba dati na stavove verskih zvaničnika.

On je BiH opisao kao "jedno biće, jedno srce", te je poručio da se Banjaluka ne može odvojiti od Sarajeva, niti Sarajevo od Mostara.

Davutoglu je od prisutnih zvanica samo pozdravio predstavnike zajedničkih institucija BiH, a nijednom nije pomenuo predstavnike Srpske, iako su u svečanoj loži bili predsednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, te ministri i narodni poslanici RS.

Davutoglu je u govoru pomenuo i Aliju Izetbegovića, uz poruku "da se Izetbegovićev amanet očuva".

Predsedavajući Predseništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je ovo veliki dan za BiH, a otvaranja Ferhadije označio je pobedom nade i dobra.

On je istakao da je džamiju srušila šačica neodgovornih ljudi, ali da su u posleratnom periodu predstavnici srpskog naroda finansijski pomogli njenu obnovu.

Iako ga Davutoglu nije pomenuo u govoru, predsednik RS Milorad Dodik, posle ceremonije, izjavio je da je Srpska ovim činom pokazala svoju otvorenost i trajnu opredeljenost za mir i poštovanje svih naroda i konfesija.

- Posebnu zahvalnost - kazao je Dodik - treba uputiti muftiji banjalučkom Osmanu Kozliću, kao i svima drugima koji su učestvovali u organizacviji ovog događaja.


MUP POKRIO SVAKI PEDALj CEREMONIJU otvaranja Ferhadije obezbeđivalo 1.000 pripadnika MUP RS i drugih bezbednosnih agencija u BiH. Skup je protekao mirno i dostojanstveno, bez ijednog incidenta. Muslimanski vernici su autobusima dolazili na svečanost. Tokom skupa, širi centar grada bio je blokiran za saobraćaj. Policija je bukvalno pokrila svaki pedalj Banjaluke.

Ferhat-pašina džamija, ili Ferhadija, jedna je od najpoznatijih džamija u regionu.

Izgrađena je 1579, od otkupnine koju je Ferhat-paša Sokolović dobio jer je poštedeo ubistva Herberta Turjaškog, habzburškog princa. Ferhadija je 1950. uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a iste godine se našla i na listi spomenika svetske baštine pri Unesku. Minirana je i srušena 7. maja 1993, a kamen temeljac za njenu obnovu postavljen je 7. maja 2001. Obnova Ferhadije koštala je 10 miliona maraka, a najviše novca donirala je Turska.


PORUKE VERSKIH ZVANIČNIKA

BANjALUČKI vladika Jefrem izrazio je zadovoljstvo i sreću što je obnovljena Ferhat-pašina džamija. Biskup banjalučki Franjo Komarica rekao je da je zahvalan Bogu što je dočekao otvaranje Ferhadije. Poglavar IZ u BiH Husein Kavazović rekao je na ceremoniji da svi narodi u BiH treba da grade budućnost, suživot i mir.

On je ocenio da je Ferhat-pašina džamija srce i duša Banjaluke, te zahvalio svima koji su pomogli obnovu Ferhadije.